CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Államfocializmus

2024. április 07. 00:03 - csú

focimeccs_ures_lelatokkal.jpgA magyar csoda: focimeccs üres lelátókkal, teli kasszával. Hogyan lehetséges ez?

Az Orbán-bajnokság csapatainak pénzügyeit összegző átfogó jelentés szerint az NB I-es klubok bevételeinek mindössze két százaléka származik jegybevételből. Lényegében tehát teljesen mindegy, hogy mennyien néznek meg a helyszínen egy mérkőzést, mert a források 98 százaléka máshonnan folyik be.

Közgazdasági fogalmak mentén működő rendszerben ilyesmi elképzelhetetlen, pláne, hogy a futball a szórakoztatóipar része. Ebben az iparágban egyszerűen nincs, nem létezik olyan üzleti modell, amely kétszázalékos jegyárbevétel mellett eltart egy produkciót. Hogy ennek ellenére mégis él, egyenesen virágzik az NB I, az az Orbán-rendszer egyik nagy találmánya.

A jellemzően közbeszerzéseken megtermelt profit egy részét a „vállalkozónak” illik visszaforgatnia a

sportágba, illetve az állam is megtolja a maga szerény eszközeivel egynéhány tízmilliárddal a rendszert. Mármint az adófizetőktől származó milliárdokkal.

Minderre a hanyatló Nyugat egyik legnagyobb hatású sportszervezetének tanulmányából derült fény, ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség a héten ismertette a sportág tavalyi évének átfogó pénzügyi jelentését. Lehangoló magyar adatokkal lehetett szembesülni, feketén-fehéren látni, hogy az NB I-nek mennyi köze van a piacgazdasághoz: a 12 csapat összbevétele 61 milliárd forint, ami az 55 bajnokságot rangsoroló listán a magyar ligát súlyánál sokkal magasabb polcra, a 18. helyre pozicionálta.

Csakhogy az összbevétel 47 százaléka egyéb, meg nem nevezett forrásból ered, de hogy ez miféle forrás, arra az UEFA tanulmánya nem terjedt ki. A csapatok működési költségeinek minimum fele ilyen-olyan formában érkező állami dotáció. És ebben nincs benne a piaci bevételként elkönyvelt, de drámaian túlárazott közvetítési jogdíj, amit persze az állam fizet, ha ezt is idevesszük, akkor a maximum 30 százalék körüli a saját jogon termelt bevétel. Hogy ennek ellenére a ma ismert formájában létezik a magyar klubfutball, az már nem gazdasági csoda. Isteni kegyelem. De kegyelmi ügyekben egyébként is erős a párt.

Forrás: Vincze Attila (Népszava)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8718339873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása