CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Részletes elemzés a csepeli önkormányzati választásról

2024. június 20. 00:07 - csú

csepeli_pohi_felulrol_kerdojellel_11.jpgMi volt az oka a június 9-ei eredménynek?

„Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik.” – idézte Borbély Lénárd június 10-én, fb oldalán a csepelieknek, Kedves Vezetője, Orbán Viktor 2022-es győzelmi beszédének egyik mondatát. https://www.szeged.hu/cikk/orban-viktor-akkora-gyozelmet-arattunk-hogy-meg-a-holdrol-is-latszik  

    Ugyanis mind a 12 egyéni önkormányzati választókerületben nyertek, ami indokolhatta az orbáni mondat átvételét. Azért a mondatot illett volna idézőjelbe tenni vagy leírni, hogy kitől idézte. Különösen Borbélynak, aki pártjából való kirúgása után többször is megfogalmazta, hűségesküként, hogy neki nem a volt pártjával és Orbánnal volt gondja, csak Németh Szilárddal, majd hozzátette, felfogása sem változott, ma is ugyanazokat az elveket vallja.

Borbélynak Változatlanul a Fidesszel „vív, száguld, ujjong” a lelke. Ráadásul az idézett mondat szerzőjének neve azért is fontos lett volna, mert kizárását követő Canossa-járását most már muszáj folytatni, hiszen idei 45 pontos választási ígérete megvalósításához több állami támogatásra lesz szüksége, mint amit még fideszes időszakában

kapott. Talán ezért is éppen Orbánt idézte.    

    Ezt követően Ábel Attila, aki most be sem jutott a képviselő-testületbe, szégyennek nevezte a baloldali vereséget, s hozzátette, „…Következményeket akarnak a baloldali pártok szimpatizánsai” (Csepeli vagyok, június 12.) Ő már csak tudja. 

    Egyébként volt már ekkora győzelem, meg ekkora szégyen is Csepelen a rendszerváltást követő időszakban. Még 2002-ben, az önkormányzati választásokon a szocialisták, harmadik ciklusukat úgy nyerték meg, hogy mind a 17(!) egyéni önkormányzati választókerületben nyertek. A Fidesz mindenhol vereséget szenvedett. Ez a szégyen annak ellenére következett be, hogy 2000 óta Ábel Attila volt a helyi médiakapcsolatokért, a Fidesz sajtómegjelenéseiért felelős személy, sőt 2002-2006 között minden választáson ő volt a kampányfőnök. Ezzel együtt 2006-ban, a 17 egyéni körzetből 14-ben ismét vesztettek! Ábel viszont, szégyenével együtt, 2019-ig vezethette a helyi Fidesz szervezetet. 

    Az utóbbi 22 év alatt bekövetkezett változásokat, a helyi viszonyok alakulását hosszabban sorolhatnánk. Most csak annyit, hogy 22 éve még 66.630, most pedig már csak 56.904 választópolgár élt/él Csepelen, s inkább ennek a majd 15 százalékos létszámfogyásnak az okait kellene egyszer elemezni. Arról is érdemes lenne felméréseket készíteni, hogy ennek eredményeként változott-e, ha igen, mennyiben a csepeli lakosság szociális helyzete, az országos, a fővárosi, illetve a csepeli közállapotok megítélése, a helyi lakosság összetétele, politikai beállítódása és szolidaritása, morális felelősségvállalási szerepe, a kerület helye a főváros életében. Nem szabad azonban kihagyni az elemzések sorából az utóbbi hónapok politikai földrengésének (a Tisza párt megjelenésének) csepeli hatásait, annak ellenére, hogy a csepeli önkormányzati választásokon a Tisza párt nem vett részt.

    A polgármester mostani, ilyen arányú győzelmének okait kutatva, viszont érdemes áttekinteni a 2010 utáni másfél évtizedes folyamat lényegesebb, máig ható csepeli történéseit: 

1) A megszerzett hatalom stabilizálása érdekében 2010-ben Németh Szilárd polgármester Borbély Lénárd frakcióvezető javaslatára, megszűntette a CSEPP TV-t, a Csepel Újságot. Totális lejárató kampányt indítottak, a 2011-ben létrehozott Csepeli Hírmondót felhasználva, az MSZP Csepeli Szervezete és több tagja ellen. Könyvet adtak ki, Vörös Csepel címmel, melyben kiemelten kezelték, politikai gyilkosságnak beállítva a 2009-es kettős gyilkosságot. Feljelentéseik, vádjaik a hosszas bírósági huzavonák ellenére is, jogilag sikertelenek voltak. Hatásukra ugyan csökkent a kerületben a baloldali pártok népszerűsége, mégis, a helyben összefogott baloldali ellenzék országgyűlés képviselőjelöltje, a 2014-es, 2018-as és 2022-es országgyűlési választásokon is megverte Németh Szilárdot. Három választás, három vereség! Micsoda szégyen. Nem csak Némethnek, a helyi fideszeseknek, sőt Borbélynak is, aki mindhárom alkalommal aktívan támogatta Némethet. 

2) Ugyancsak hatalmuk megerősítése vezette Németh és Borbély urakat, amikor leváltották a Polgármesteri Hivatal több, szakmailag is elismert vezetőjét, csakúgy, mint az önkormányzat gazdasági társaságainak a vezetését, nem egyszer a szakmai szempontok mellőzésével. Borbély személyi döntéseit azonban a cégek eredményessége nem igazolta, viszont van eredménye is a cseréknek: Borbély Lénárd mára már politikai céljai megvalósítására is igénybe vette/veszi a hivatal több vezetőjét, de kihasználta/kihasználja a gazdasági társaságok vezetőit, munkatársait is. 

3) A 2010-ben győztes kerületi vezetőknek a kerület gazdasági szervezetei, vállalkozói, a civil szféra felé is erőt kellett mutatniuk. Még Németh Szilárd mondta fel az együttműködési megállapodást a volt Csepel Művekben működő Csepeli Munkaadók és Gyáriparosok Egyesületével, majd hozzákezdtek a saját gazdasági hátterüket segítő vállalkozói réteg létrehozásához. 

    Borbély azonban új vállalkozókat keresett. Ennek néhány botrányos következményeivel a csepeliek.blog.hu több alkalommal foglalkozott. Pl. a Metrans Kft. csepeli fejlesztésének támogatása, nyolcéves keretmegállapodás a Gerulus Kft-vel, amelybe több jelentős vihart okozó ingatlan adás-vételi szerződés (Pedagógus Szálló) is belefért. De más vállalkozókkal való együttműködése is vitát váltott ki. Lásd a volt Csepel Művek területén lévő munkásszálló, korábban lekommunistázott tulajdonosával kapcsolatos javaslatának testületi leszavazása, a Szent Imre téri pavilonok ügye vagy pl. a Hollandi úti Hollandi8 étterem körüli botrány, amelyből nemrégiben rendőrségi feljelentés is lett. Éveken át tartó kommunistázással, a vezetők, a munkatársak lebecsülésével, időnként zsarolással mentek neki a Csepel SC-nek és a Csepeli Munkásotthonnak is. Minden támogatás megvonásával ellehetetlenítették fejlődésüket, amellett, hogy a Munkásotthon megszerzése érdekében Németh még törvényalkotást is kezdeményezett. Végül a sportklub szétszedése Borbély és Németh közös munkája eredményeként valósult meg. Németh állami pénzből megvette a Csepel SC-t, s részben Borbély anyagi támogatásával és újabb állami milliárdokkal felépítette a Kis-Duna parton(!) saját nagyságát hirdető monstrumot, a KIMBÁ-t. A Munkásotthon alapítói jogainak megszerzése már Borbély időszakában valósulhatott csak meg. Ezzel együtt a mostani kampányban mindketten kemény harcot vívtak, a két nagyhírű csepeli intézmény felhasználásával, a csepeli sportolók, illetve a kultúra közmunkásainak megnyeréséért. 

4) Az önkormányzati költségvetés mára sikeresnek tűnő stabilizációját több állami intézkedés is elősegítette. Az Orbán kormány államosította, a helyi fideszes vezetés teljes asszisztálása mellett, az általános iskolarendszert. Az ezt követő években Borbély Lénárd páholyból nézte végig a pedagógus társadalom anyagi, erkölcsi ellehetetlenítését eredményező eseményeket, meg sem szólalt a csepeli pedagógusok érdekében. Tavaly azonban, a közelgő választásokra való tekintettel, váltott: év végén, minden testületi egyeztetés nélkül jelentős pedagógus bérfejlesztést jelentett be. 

    Hatással volt a csepeli pénzügyi helyzet pozitív alakulására, hogy a kormány 2013-ban átvállalta az önkormányzatok minden adósságát. Igaz, eközben elindult az önkormányzatok jogi, anyagi ellehetetlenítése is, de Csepel fideszes kerületként jelentős anyagi segítséget könyvelhetett el. Milliárdok érkeztek Csillagtelep szociális városrehabilitációs programjára, a Csepeli Városközpont épületeinek felújítására. A fővárosi vezetés által kiharcolt Egészséges Budapest Program részeként például az egyik legnagyobb nyertes Csepel lett, esősorban az egynapos sebészet létrehozása, illetve a műszerezettég javítása révén. Mivel azonban a szociális- és családsegítő intézményrendszer fejlesztése nem szerepelt az Orbán kormány kiemelt céljai között, a két vezető, hangzatos ígéreteik ellenére sok százmillióval csökkentette a szociális juttatások helyi pénzügyi kereteit, tovább rontva ezzel a nyugdíjasok, az egyedül élők, az infláció miatti, egyébként is romló helyzetét.    

    A megnövekedett támogatások felhasználása az éves költségvetési tervezésben egyes fejlesztési költségek túltervezésére, az éves költségvetési maradványok tudatos növelésére, a fel nem használt összegek bankbetétekben való elhelyezésére ösztönözték az önkormányzati vezetést, különösen a 2019-es választásokat követő időszakban. Ezt elősegítette, hogy a COVID19 időszakától kezdve növekedett a polgármester önálló döntési jogköre. Mivel azonban a polgármester képtelen volt a testület frakcióival való együttműködésre, a Fidesz-frakció is szétesett 2022-ben. Mindez végül is robbanáshoz vezetett: a testület többsége nem fogadta el a 2023. évi költségvetési javaslatot.  Borbély eközben, fb oldalán, majd a Csepeli Hírmondóban hazug, aljas kampányba kezdett, a testületi ülésre ellenzék ellenes tüntetést szervezett. Fellázította a teljes ellenzék ellen a Polgármesteri Hivatal és a gazdasági társaságok vezetőit, több munkatársát, akik közül néhányan a testületi ülésen mentek neki az ellenzéknek. Végül mégis tárgyalásra kényszerült, s idén március 14-én befogadta az ellenzéki módosító indítványokat – határidőre elfogadásra került az önkormányzat idei költségvetése. Ráadásul a milliárdos nagyságú költségvetési módosítások elfogadásával a polgármester beemelte az ellenzék javaslatait (pedagógusok visszamenő bérfejlesztése, milliárdos útfejlesztés, a panelprogramra fordítható kiadások megemelése, stb) saját kampányprogramjába, majd a beruházások indító rendezvényeire vagy az azokat népszerűsítő programokra meg sem hívta az ellenzéket. A költségvetés elfogadásával lényegében megteremtődtek egy baloldaliakat is vonzó, populista kampányprogram pénzügyi feltételei, jelentősen rontva ezzel a baloldali ellenzék választási esélyeit.  

5) A kerület fejlesztésében Borbély már a 2019-es választások után a populista utat választotta. Csepel fejlődését alapvetően meghatározó, a fővárossal szoros együttműködést követelő közlekedésfejlesztési ígéretei (gerincút, Corvin csomópont, Gubacsi híd, HÉV parkolás stb) eleve irreálisak voltak, ezért inkább a saját hatáskörben megoldható belső út- és járdahálózat visszafogott felújítására, néhány iskola felújítására és a másra nem felhasználható Egészséges Budapest Program célzott támogatásainak megvalósítására, és népszerű, de megfoghatatlan témákra, a fejlődést nem meghatározó beruházásokra koncentrált. Ide tartozik az elmúlt öt év beruházásainak nagy része: a Kis-Duna parti sportpályák, a Laurencz László sportcsarnok, Rákóczi Kert, a Kolonics szabadidőpark, a Napközis Tábor, a Csepeli Strand, Németh Szilárd KIMBA sportcsarnoka, játszóterek, parkok felújítása, fejlesztése vagy  pl. parkolóépítés helyett parkolófestés. 

    A fejlesztések folyamatos népszerűsítése is a választási kampány sokmilliós tétele volt, míg a 2019-es kampányígéreteivel gyakorlatilag el sem számolt, sőt, több témában, még egy közmeghallgatás megtartását sem vállalta. (Lásd pl. a HÉV korszerűsítésének, meghosszabbításának ügye.)

6) A 2010 óta eltelt időszakot a fentieken túl, leginkább a soron következő választásokra való felkészülés, azaz a folyamatos kampány jellemezte. A 2019-es választások utáni években azonban megromlott a Borbély-Németh barátság, amely végül a polgármester Fideszből való kizárásához, a helyi Fidesz-frakció kettészakadásához vezetett. A hat fős Fidesz-frakció mellett hatan a polgármester csapatában maradtak, míg a Momentum-DK-MSZP képviselői, hat fővel egyre egységesebben léptek fel – Borbély Lénárddal és csapatával szemben. 

    A polgármester pártból való kizárása azonban – kerületben erősen érezhető Németh Szilárd ellenes hangulat miatt – növelte Borbély népszerűségét. Ezért már 2022 végén létrehozta, nem éppen tisztességesnek tűnő eszközökkel, saját civil szervezetét, amelynek elnöke, majd polgármester jelöltje lett. Rövid idő alatt kiválasztotta az egyéni önkormányzati választókerületekben indítandó képviselő-jelöltjeit. Elsőként lépett tehát, a hosszú menetelést választva, a 2024-es önkormányzati választásokig vezető útra. Pénz, paripa fegyver a kézében volt. Óriási előnnyel indult, megszabadulva Németh nyomasztó terhétől, jobboldali, kormányhű civilként, populista, újabb, sok vonatkozásban ismét irreális programmal.

    Kampánystratégiáját csak erősítették a hazai gazdasági válság jegyei, az infláció miatt növekvő megélhetési költségek, a Fidesz ellenes hangulat alakulása, a Németh Szilárddal szembeni negatív vélemények. Ezért kampánycsapata, élen Ábel úrral és közvetlen sajtófőnökével, mindvégig azt sugallta: Németh és a baloldal összefogott ellene, ezzel mindkét oldalt igyekezett gyengíteni. Németh ugyanezt mondta a baloldali ellenzékre, akik így két tűz közé kerültek. 

7) Baloldalon azonban csak ugyanezen időszakban dőlt el hivatalosan a helyi négy szervezet, a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd összefogása, a közös polgármesterjelölt és önkormányzati képviselőjelöltek indítása, így Csepelen késve indult az ellenzéki szövetség kampánya. Ez a választási szövetség azonban unikumnak számított Budapesten. Számos, jövőre vonatkozó eleme, pl. a felkészült, alkalmas polgármesterjelölt személye körül kialakult összefogás, hosszabb távon mindenképpen megtartandó, azonban már nem tudta felvenni a versenyt a hatalmas anyagi, személyi, technikai feltételekkel rendelkező Borbély csapattal, amely ráadásul legalább egy éves előnnyel is rendelkezett. 

    Borbély ki is használta összes előnyét. Számtalan rendezvénnyel, stratégiai együttműködési szerződéskötésekkel, ingyenes akciókkal (hajókirándulásokkal, komposztálóládák osztogatásával, nyugdíjas- és családi és sportrendezvényekkel, vetélkedőkkel, civil estekkel, élelmiszercsomagok osztogatásával, kulturális előadások, koncertek szervezésével, gyermeknapi rendezvényekkel, LED égők, füstérzékelők rászorulóknak való kiosztásával, színházi programokkal stb) igyekezett befolyásolni az ezekre vevő rétegeket. Például május 1-június 8 között több mint 30 ingyenes rendezvényre került sor a Csepeli Daru-dombon, a Puli sétányon, illetve több egyéni önkormányzati választókerület központjában, az önkormányzat intézményeiben. Ekkor jelentették be, hogy szeptembertől 25.000 forintra emelik az iskolakezdési támogatást, családi gyermekvédelmi programot indítanak, külön támogatást adtak a mentősöknek, a polgármestert jelölő egyesület faültetési akciót indított stb. 

    Külön megemlítendő a Csepeli Hírmondó Borbély kampányába való botrányos bevonása, a netes hirdetésekre, kisfilmekre fordított százezrek ügye, az Ábel Attila tulajdonában lévő csepeli hírblog bevonása az ellenzék lejáratását célzó kampányba, illetve a különböző álnevek alatti netes médiafelületek létrehozása, a Borbélyt és csapatát népszerűsítő tízmilliókba került, plakátkampány, amelyekre jelentős összeget fordíthatott a kampánystáb. 

    A Borbély-féle kampány azonban mindenképpen felvet néhány, még megválaszolandó kérdést:

> Mennyibe kerülhetett a teljes kampány, mekkora az idei, önkormányzati rendezvényekre felhasznált önkormányzati kiadás nagysága?  

> A Közösen Csepelért Polgári Egyesület és a Csepeli Városkép Kft között megkötött megállapodás milyen tartalommal, anyagi feltétekkel jött létre, a többi önkormányzati gazdasági társaság, a hivatal egységei és az egyesület között milyen együttműködés alakult ki a kampányban?

    Mindezzel együtt, a korábbi önmagával többször is szembeforduló, Borbély Lénárd a választásokat fölényesen nyerve lett újra a kerület álcivil polgármestere, úgy, hogy a testületben sem lesz igazi erő, amely – a kerület érdekében – nagyobb együtt gondolkodásra, együttműködésre kényszerítené a testülettel, a kerületi pártokkal, gazdasági és civil szervezetekkel. Nem szeret együttműködni senkivel, ráadásul, ha mégis rákényszerül, csak erővel lehet rávenni a megállapodások betartására. A biztos többsége ellenére nehéz dolga lesz: valószínűleg rosszabb körülmények között kell együttműködnie a kerület politikai, társadalmi, gazdasági szervezeteivel, az általa is háttérbe szorított civil szerveztek képviselőivel.

    Az ellenzék kampánya, a látható hatalmas munka, számos rendezvény, és közös akció sikeres megtartása mellett, a szövetségben résztvevők együttműködési tapasztalatainak részletes értékelése megkerülhetetlen feladata a helyi szövetséget létrehozó négy pártnak. A szövetség, a komoly vereség ellenére, csapatot hozott létre, együttműködésre képes csapatot – elsősorban a valódi kerületi érdekeket felvállaló, korrekt párbeszédre és együttes munkára képes polgármesterjelöltnek köszönhetően. Kár lenne ezeket az értékeket eldobni. Különösen, ha elfogadják: egy diktatúrát létrehozó pártot, kormányt, csak közös erővel lehet legyőzni. Remélem, a csapat sok tagja kovásza lehet egy későbbi sikeresebb együttműködésnek. 

V O X

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8218431251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása