CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Kevesebb a gyerek, több a kérdés a kerületi gyermekintézményekben

2024. augusztus 28. 00:05 - csú

csepeli_ovoda_csodakut.jpgA bérfeszültségek jogos és helyes megoldása nem tette könnyebbé az egész intézményrendszer közép-és hosszútávú fenntartásának feladatait, amelyek túlnőnek a választási kampány sikere érdekében hozott döntéseken. 

Borbély Lénárd azt nyilatkozta a helyi szócsőben, a CSH-ban, hogy a „…bölcsődékben van elég férőhely.” Ez igaz, azonban a bölcsődei helyek kihasználtsága, a testületi anyag szerint, ~ 72 százalékos. Ami szakmai szempontból ideálisnak mondható, másrészt néhány számon érdemes elgondolkodni. 

* Január 1-én a csepeli, bölcsődéskorú gyermekek száma 1.559 fő volt, tehát a korosztályhoz tartozó gyerekek ~ 20,6 százaléka vette csak igénybe a kerületben a bölcsődei ellátást. Mi lehet az ok, amiért ilyen kevés szülő viszi bölcsődébe gyermekét? Ez egyébként azt is jelenti, hogy a korosztály majd 80 százaléka valamiért nem részesül a gyermekek fejlődése, nevelése szempontjából rendkívül fontos bölcsődei ellátásban. Lehet, hogy a

szülők nem tudják megfizetni a bölcsődei ellátást? Mivel az önkormányzat vezetése 2010 óta sok százmilliót vont ki a szociális ellátás támogatási rendszeréből, lehet, hogy az elvonások is komoly hatással voltak és vannak a csepeli lakosság elszegényesedési folyamatára? 

* Mivel a kerületi létszám további fogyásával kell számolni, a bölcsődei ellátást igénylők száma tovább csökkenhet, ami egy idő után felvetheti a rendszer fenntartási gondjait, pláne, ha a kormányzat további milliárdokat von el az önkormányzatoktól, s már az eseti támogatásokkal, ajándékosztogatásokkal, kampányakciókkal sem lehet kezelni a helyzetet. 

Ugyanez a helyzet az óvodai létszám negatív alakulásával is. Igaza van a polgármesternek: „meg kell nézni, mennyi intézménye és óvónője van a kerületnek.” Azonban a bérfeszültségek jogos és helyes megoldása nem tette könnyebbé az egész intézményrendszer közép-és hosszútávú fenntartásának feladatait, amelyek túlnőnek a választási kampány sikere érdekében hozott döntéseken. 

e.-s.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr8118451363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása