CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ellenzéki vélemény nem fér bele a Csepeli Hírmondóba

2024. október 11. 00:07 - csú

csh_cimlap_reszlete_2024-10-09_uj_kt_megalakulas.jpgA politikai lap attól még politikai marad, ha most a hatalomra került, a fideszes elveket magáénak valló, a Közösen Csepelért Polgári Egyesületet és nem a kerületi lakosságot szolgálja.

Ami a Csepeli Hírmondó (CSH) október 9-én megjelent idei 23. számából kimaradt, azt mi közzétesszük, ami megjelent, arról elmondjuk véleményünket.

    A legújabb szám legfontosabb témaköre a júniusban megválasztott polgármester és képviselő-testület eskütétele, alakuló ülése. Kritikaként kell megfogalmaznunk, hogy egyetlen ellenzéki vélemény, vagy más civil szervezeti álláspont ismertetése sem fért bele az önkormányzati témákat, rendezvényeket feldolgozó nyolc oldalas összeállításba. A politikai lap attól még politikai marad, ha most a hatalomra került civileket, s nem a kerületi lakosságot szolgálja.

 Véleményünk a lap néhány írásáról:

1) Új ciklus, megújult lendület

    Két oldalt kapott a lapban Borbély Lénárd, hogy elmondhassa véleményét a következő ötéves időszakának legfontosabb célkitűzéseiről. Természetesen most is háziszerzője, TK jegyezte, szerkesztette az interjúnak álcázott monológot. Megjegyzéseink a polgármester által előadottakhoz:

> A választások óta eltelt időszakban már többször, több helyen nyilatkozott, ehhez képest új gondolat nem található a leírtakban. Az írás fele lényegében az eskütételnél elmondottakat ismétli, másik fele pedig az alakuló ülésen is megfogalmazott feladatok újra fogalmazása, kibontása. Úgy látszik, Borbély még mindig kampányüzemmódban gondolkodik, lassan, hogy mindenki értse, ismétli a varázsszavakat:

a közrend, közbiztonság javítása; a vagyon megvédése (hogy kitől azt nem tisztázza); a természet védelme; a Kis-Duna part megőrzése (eddig csak Németh Szilárd, egy vállalkozó; és ő építkezett a területen); az intézményrendszer, közte a Munkásotthon megvédése (kitől, és miért, talán Németh Szilárdtól?) és fejlesztése; végül pedig a családok, gyermekek, idősek érdekeinek megvédése és az őket szolgáló rendezvények folytatása. 

    Mi lenne, ha a lakosság egészét próbálná megvédeni a kormány gazdaságpolitikája negatív hatásaitól, vagy az önkormányzati rendszer felszámolását jelentő kormányzati lépésektől, döntésektől.

> Változatlanul elfogadhatatlan számunkra, hogy a polgármester a kerület fejlődését, jövőjét meghatározó kérdésekről most sem nyilatkozik. Már nem is foglalkozik a korábbi ígéreteiben rendszeresen szereplő témákkal: a gerincút folytatásával, a Gubacsi híd, a gyártelepen lévő Központi út megígért felújításával, a Korvin- csomópont kétszintessé tételével, és a minden csepelit egyaránt érintő csepeli HÉV kormány által is vállalt fejlesztésével. Borbélyt beszédei inkább a helyi, kialakult hatalmi viszonyok megvédéséről szólnak, s nem foglalkozik a kerület helyzetének megváltoztatásával, fejlődésének előmozdítása érdekében teendő feladatokkal.

    Az új ciklus tehát igaz, a lendület azonban csak a régi, sok vonatkozásban elfogadhatatlan folytatását, már-már mániákusan megfogalmazott megvédését jelenti.  

> Külön megjegyzést érdemel az egyik képbe beírt mondat: „Borbély Lénárd: békejobbot és együttműködést ajánlok minden csepeli pártnak az új képviselő-testületben.” Mindeközben az alakuló ülés előkészítésében, a testületi napirendi előterjesztések készítése során meg sem kérdezte a testületbe bekerült ellenzéki képviselőket, partokat. A csatabárdot tehát korántsem ásta el. 

Lásd korábbi, témával foglalkozó írásunkat:  

https://csepeliek.blog.hu/2024/10/06/egy_het_csepelen_minden_hatalmat_es_penzt_a_lekotelezetteknek_megalakultak_megalkudtak_-vegkielegite#more18701354 

2) Köszönet, megújuló utca, támogatások

    Megalakult az új képviselő-testület, elfogadták a következő öt év programját

    Az első cikk a szeptember végi képviselő testületi üléssel, a második az alakuló ülésen elfogadott, a kerület fejlesztését célzó polgármesteri programmal foglalkozik.

    Idézzük, az első cikkre reagálva, korábbi véleményünk lényegét, amelyekre azóta sem hangzott el semmilyen válasz: 

„…a Kossuth Lajos utca adott szakaszának tervezett újjáépítését, amely szerintünk további közlekedési feszültségek forrása lesz, hiszen a tervezet egyrészt tovább lassítja a forgalmat, s egy szó sincs benne a Városközpontban, így a Kossuth Lajos utcában is, a legnagyobb közlekedési nehézségeket okozó parkolási gondok megoldásáról. Az is kimaradt, hogy Borbély úr a fővárosi közgyűlésen elfogadta a parkolási díj bevezetését a Városközpontban. Szerettük volna hallani a polgármester válaszát az október 1-től bevezetésre kerülő új sürgősségi ügyeleti rendszerről, arról, hogy milyen feszültségekkel kell számolni a csepelieknek stb.”  https://csepeliek.blog.hu/2024/09/29/egy_het_csepelen_hova_tolakszik_be_meg_nemeth_szilard_abel_attila_biliborogato_bucsuja_kitekinto_a_n#more18520942

    A második, a fejlesztéssel kapcsolatos cikk már foglalkozik – a testületi anyagban szereplő, általunk is hiányolt –, fejlesztési témákkal. Megjegyzéseink: 

> Csepel közlekedési fejlesztése valóban komoly kormányzati támogatást is igényel, a felsorolás azonban teljesen irreális, 10 év alatt sem megvalósítható javaslatokat tartalmaz, ráadásul nem vállal semmilyen rangsorolást. Ezeket a témákat Borbély Lénárd korábban sem kezelte kiemelt témaként, nem vállalta a kormánnyal szembeni nyílt konfrontációt, amikor ezek megígért fejlesztését a kormány lesöpörte vagy például amikor elvonta a fővárosi fejlesztések támogatását, ami a kerületi fejlesztéseket is visszavetette. A P+R parkoló fejlesztésében a kerület is tett ugyan lépéseket, de a gondok enyhítését jelentő parkolási díj Városközpontban bevezetésében, a fővárosi testületi javaslat támogatása ellenére, nem tett semmit. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a közlekedési gondokat enyhítő, megígért gyári Központi út saját fejlesztése is elmaradt.

> A panelprogramra fordított eddigi költségek nem elégségesek, a társasházak szigetelésére és egyéb gondjaik enyhítését célzó pályázatokra milliárdok kellenének. 

> Háros fejlesztését célzó mondatokat súlytalanná teszik azok az ígéretek, amelyek korábban a terület belterületbe való vonásáról szóltak, s ma sincsek megvalósítva.

3) Elindult az új ügyeleti rendszer

    Hetek óta sürgetjük, eredménytelenül, hogy kapjunk tájékoztatást a csepeli orvosoknak az új ügyeleti rendszerben való együttműködő részvételéről. A mostani cikkből meg hiányzik a bevezetés konkrét tapasztalatainak, az érintett betegek véleményének bemutatása. Miért?

4) Idősek világnapja – jókedv, zene, tánc

    Idősbarát séta

    Ingyenes burgonya és hagyma akció

    Szüreti mulatság Királyerdőben

    Változatlanul folytatódtak a kampányidőszakban sorra rendezett programok, amelyek nagy népszerűséget hoztak a polgármesternek. Borbély úr alakuló ülés kapcsán elmondott ígéretei, a következő időszak fejlesztésére vonatkozó programja azonban folytatást ígért/ígér. 

A populizmus, a népszerű, de a valódi gondok enyhítését nem vállaló programok várhatóan a CSH következő számaiban is nagy teret fognak kapni. Ezt igényli a laptól a vezetés, Borbély Lénárd, mert a következő választásra való felkészülése már elkezdődött. 

V.-a.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr7518705748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása