CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyitott, baloldali néppárt legyen az MSZP!

2011. június 19. 01:34 - Szerkesztő73

A Magyar Szocialista Párt, az MSZP kongresszusa szombaton nyitott, demokratikus, baloldali néppártként határozta meg az MSZP-t, amely programalapú szövetségkötésre készül az Orbán-kormány leváltásában érdekelt pártokkal és szervezetekkel. A mintegy tíz órán át tartó, olykor személyeskedő vita után az MSZP irányultságáról szóló határozati javaslatot nagy többséggel fogadták el. Mesterházy Attila pártelnök azt is bejelentette: az MSZP népszavazást kezdeményez a visszamenőleges hatályú jogalkotás megtiltásáért. A testület arról is határozott, hogy

pártszavazási kezdeményezésének visszavonására kéri a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót. A voksolás szerdán kezdődne, így a volt kormányfőnek és támogatóinak három napja maradt a döntésre. 

Mesterházy Attila a testület zárt ülését követően hangsúlyozta: az MSZP az önmeghatározásával azt fejezte ki, hogy nem kívánja a párton belül integrálni az Orbán-kormánnyal elégedetlen liberális és konzervatív embereket, ugyanakkor minden olyan szövetségre hajlandó, amelyek eredményeként 2014-ben le tudják váltani a kabinetet. A kongresszus az erről szóló határozatot titkos szavazáson 94 százalékos támogatottsággal fogadta el.

Gyurcsány Ferenc úgy értékelte a határozatot, hogy jó kompromisszum született, s abba a platformja által megfogalmazott célok is bekerültek.

A kongresszus ugyanakkor úgy döntött, felkéri a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platformot, fontolja meg pártszavazási kezdeményezésének visszavonását. A javaslatot a küldöttek majdnem kétharmada támogatta. Gyurcsány Ferenc elmondta: meglepte a kezdeményezés, mivel előzőleg az a megállapodás született, hogy ha platformja befejezi a pártszavazás kiírását célzó aláírásgyűjtést, az elnökség kezdeményezi a voksolás kiírását, s ez így is történt. A volt kormányfő úgy fogalmazott: azt látja, hogy ezt a megállapodást most "valakik nem akarják betartani", ennek ellenére megfontolják a kongresszus kérését. Mesterházy Attila azt mondta, nem rúgták fel a megállapodást, a kongresszus az MSZP legfőbb döntéshozó fóruma, mégse kötelező érvényű határozatot, hanem udvarias kérést intéztek a Demokratikus Koalícióhoz.

Az MTI úgy tudja, a javaslatot Baja Ferenc, a Szocialista Platform vezetője vetette fel, és már a vita során is többen mellette érveltek.

A kongresszus ezenkívül ellenszavazat nélkül fogadta el az Orbán-kormány elmúlt évét bíráló politikai nyilatkozatot.

Előzőleg, a kongresszus kezdetekor tartott sajtótájékoztatón Mesterházy Attila pártelnök közölte, hogy népszavazást kezdeményeznek annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni. A javasolt kérdés úgy hangzik: "Egyetért-e ön azzal, hogy új jogszabály - az érintettekre nézve pozitív joghatás kivételével - visszamenőlegesen ne legyen alkalmazható?".

Török Zsolt szóvivő a nap folyamán több sajtótájékoztatót is tartott, amelyeken a zárt tanácskozáson elhangzottakról számolt be. Közlése szerint Mesterházy Attila arról biztosította a küldötteket, hogy mindent megtesz az erős és egységes baloldal fenntartása érdekében, hiszen szerinte csak így lehet leváltani az országot "tönkretevő" kormányt. Kiemelte: a szocialista párt reális alternatívát kínál a kabinettel szemben, emellett egyszerre képviseli a hátrányos helyzetben élőket és azokat, akiknek fontos a szabadság és az alkotmányos jogok.

Az MTI értesülései szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta a kongresszuson, hogy bár Szili Katalin távozott, "a szilizmus megmaradt az MSZP-ben". Gyurcsány nevesítette Baja Ferencet és Lamperth Mónikát, felidézve, hogy előbbi "szinte könyörgött, hadd legyen miniszter vagy államtitkár" a Gyurcsány-kormányban, az utóbbi pedig "sírt a vállán, hogy hadd maradjon miniszter". Szekeres Imrének azt rótta fel, hogy egy közelmúltbeli cikkében a Gyurcsány-kabinet száz lépés programját nevezte a költségvetési hiányt növelő legnagyobb osztogatásnak, míg Puch Lászlót állítólag azzal vádolta, megpróbált valakit rávenni, hogy "egy folyamatban lévő ügyben ellene valljon". Ezzel kapcsolatban a volt kormányfő újságíróknak csak annyit mondott: "bizonyos típusú magatartásokat" határozottan kritizált.

Török Zsolt újságíróknak nyilatkozva szintén megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc több szocialista politikussal szemben kritikát fogalmazott meg. Elmondta, hogy a volt miniszterelnök Mesterházy Attilát is bírálta, amiért ledarálta azt a borítékot, amelyben Gyurcsány Ferenc azok nevét írta le, akik szerinte kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

A többi felszólaló beszédének tartalmáról az MSZP-szóvivő azt mondta, többen is baloldali fordulatot sürgettek. Tájékoztatása szerint a párt ősszel is kongresszust rendez, ahol a programtanács által készített, a szocialisták politikájának alapelveit rögzítő dokumentumot tárgyalják meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr162996475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása