CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Az átverés már a szomszédban van

2014. április 28. 04:24 - csú

A Gubacsi híd másik oldaláról, a XX. kerületből érkezett a megdöbbentő, kijózanító hír: 

Nem bűn.jpgKét héttel a választások után, április 24-én Pesterzsébet Önkormányzatának fideszes többsége úgy döntött, hogy csupán 120 fő támogatásra jogosult kerületi lakos közfoglalkoztatására pályázik a május elsejével kezdődő időszakra. Április 30-ig ez a létszám 506 fő volt.

Május elsején a Munka Ünnepén tehát Pesterzsébeten a negyedére csökkentik a kerületi közfoglalkoztatottak létszámát. Igen, jól olvassák, nem egészen a negyedére csökkentik, közel négyszáz családban veszítik el a munka világába történő visszajutás lehetőségét.

A XX. kerület fideszes többségének tehát ennyire fontos, hogy minél több aktív korú, szociálisan rászoruló munkanélküli kerületi lakos számára nyújtson munkalehetőséget. Ennyire, vagyis semennyire.

A közmunkaprogram eddig sem oldotta meg a foglalkoztatási problémákat Magyarországon, bár néhány önkormányzatban, szociális kertekkel, közkertekkel, szociális szövetkezetek elindításával és egyéb helyi innovatív kezdeményezésekkel párosítva, sikerült ennek az elhibázott koncepciónak is megtalálni az előnyeit.

Majd jött a választási kampány, képzési rendszer sárga és piros karikákkal, reménytelen helyzetbe sodort iskolák, teremhiány, felújítás, túlzott létszámú téli kertész csapatok, hóeltakarítók hó nélkül...  Patyomkin herceg közmunkásai.

Mindenki tudta, ez csak egy blöff, nem tartalmazza a költségvetés az egész éves keret fenntartásának lehetőségét. Polgármesterek, önkormányzati képviselők jelezték, ez fenntarthatatlan ebben a formában. De számos család számára nyújtott reményt: esélyt adott a családfenntartónak, szülőnek, anyának és/vagy apának, hogy munkalehetőséghez jusson, megmutatta, hogy a segélyen túl is van élet.

Eltelt két hét a választások után és leszóltak: ennyi volt, nincs itt már több látnivaló.Pesterzsébet rászorultjai pedig hamar megtapasztalhatták mire számíthatnak a harmadik Orbán-kormánytól. Senkit nem hagynak az árokparton, inkább belökik az árokba.

A CSÚ-nak a pesterzsébeti hír közlése után csak egy kérdése van: mi lesz a csepeli árokpartok szélére szorítottakkal?

Forrás: Mach Péter facebook oldala és az INDEX

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr316093103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.04.28. 21:53:37

Valamit nem értek: eddig úgy tudtam, közmunka=segélyre szoruló emberek által, munkavállalói jogok nélkül, gyakorlatilag kötelezően végzett, többnyire fizikai munka.
Mi van még ezen kívül?
Mi az, amiről nem tudok?
Mi az, amiért gond, hogy kevesebb a közmunkás? (gondolom azokat a munkákat egyébként is el kell végezni, tehát ezentúl legalább minimálbérért dolgozó embereket vesznek fel ezen feladatokra, nem?)

tisztapista 2014.04.28. 21:56:16

Jó, hogy itt ez is kérdés, mert más blogokon teli pofával szidják a közmunkát, hogy "nincs értelme." Jó lenne, ha itt is érvelnének azok, akik ott ezeket terjesztik.

Más: "A CSÚ-nak a pesterzsébeti hír közlése után csak egy kérdése van: mi lesz a csepeli árokpartok szélére szorítottakkal?"

Szerintem Budapesten és környékén még mindig könnyebben lehet munkát találni, mint valami zsákfaluban. Én sem "képességeimnek megfelelő" munkával kezdtem, hanem fizikai munkával, amikor pénzre volt szükség. Aztán amikor ott beváltam, akkor lehetett emelkedni felfelé. Aki akar dolgzni, az fog is.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.04.28. 22:13:34

@tisztapista: az utolsó mondatod hazugság vagy tudatlanság eredménye?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.04.28. 22:35:01

@álfirkász: Mindkettő. De most jól beállították a gyógyszer adagját, mert nem zsidózik.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.04.28. 23:15:09

@álfirkász: várjá.. elbizonytalanottam..
nem biztos hogy ez az az elmebeteg nácii..

Mach Péter 2014.04.29. 00:10:18

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Mert elfogyott a pénz, amúgy nem egyedülálló a pesterzsébeti döntés.

Minden önkormányzat hasonlóan fog dönteni, egyrészt mert mindig megsúgják felülről ki mekkora létszámra pályázhat sikerrel, másrészt a tavaly évvégétől április végéig tartó időszakban (csak nem akkor volt a kampány)az állam 100%-ban finanszírozta, május elsejétől az önkormányzatoknak is kell önrészt biztosítani.

tisztapista 2014.04.29. 00:21:44

@álfirkász: "az utolsó mondatod hazugság vagy tudatlanság eredménye?"

Köszönöm a bizalmat, egyik sem. Tapasztalat eredménye.
Munka van, csak lejjebb kell adni az elvárásokból (én ilyet nem végzek el), vagy pedig ki kell törni az eddigi gondolkodás rabságából. Állítólag 500.000. magyar kint van külföldön, ők megoldották ezt a kérdést.

Olyan is van, aki soha nem fog akarni dolgozni. Ő majd segélyből, bűnözésből, vagy parlamenti képviselői fizetésből fog élni. Mindig lesz egy élősködő réteg, aki csak lehúz.

tisztapista 2014.04.29. 00:25:49

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: nem biza
ne tessék összekeverni stefánia kisasszonnyal, a pennemundéros parasztlánnyal

istván nem egyenlő stefánia

inkább az ön nickje hajaz erre a problémakörre (nekem mindig ő jut eszembe erről a teuto nordikus nickról), netán ősi nemeziséről van szó?

komplikato 2014.04.29. 00:31:15

@Mach Péter: "az állam 100%-ban finanszírozta"
Inkább 130%(+)-ban ... a közmunkások bére mellé havonta az ÖK is kapott havi 30.000 fejpénzt, illetve ha kihelyezték céghez, akkor feleztek. Persze ez munkaruhára, költségtérítésre, szerszámokra kapták, de nagy kussban lenyelték az összes ilyen pénzt. Ezek szerint most nem csak ezt veszítik el, de még nekik is bele kell tenni a pénzt? Hát csoda ha egyből nem kell nekik a közmunkás? Se pénzt nem lehet érte kunyerálni, se kamu tanfolyamra elszabni tízmilliárdokat? Fúj.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.04.29. 00:31:19

@tisztapista: aham. Szóval ostobaság, szűklátókörűség. Az "élősködő rétegről" meg valamiért egy bizonyos, folyton a "baloldalt" köpködő csürhe tagjai jutnak eszembe... nem is tudom, miért.

Behajtó70 2014.04.29. 06:28:05

Most akkor mégis jó és kívánatos a közmunka? El kéne már döntenetek, hogy mit akartok! Egyszer aljas dolg, egyszer meg kár,mhogy nincs.

Ezért a buta, hazug retorikáért kaptátok az újabb kétharmadot!

tisztapista 2014.04.29. 07:14:20

@álfirkász: "aham. Szóval ostobaság, szűklátókörűség. "

Naná. És aki nem ért veled egyet, az nyilván még demokratikus deficitben is szenved, továbbá gerimanderölték a jó és rossz közti határokat az agyában.

"Az "élősködő rétegről" meg valamiért egy bizonyos, folyton a "baloldalt" köpködő csürhe tagjai jutnak eszembe... nem is tudom, miért."

Mert elfogult vagy, azért. És nem tudod a saját politikai oldaladat kritikával nézni, azért. Ja, és mert megoldást vagy tényeket az elmúlt kommentjeidben sem sorakoztattál fel, csak fikáztál, azért.

belekotty 2014.04.29. 07:35:49

@tisztapista: A báttya. Ő futtattya a 6-oson. Befogta rendesen, Stefit letiltotta a netről.

Netuddki. 2014.04.29. 07:56:46

Birkák! Először hagyjátok, hogy megvezessen benneteket a fidesz és rájuk szavaztok. Aztán meg hagyjátok, hogy belökjön az árokba. Kormányt nemcsak 4 évente lehet ám váltani! Hol van az orbánmonnyonle? Stadion, ja...

Netuddki. 2014.04.29. 07:58:19

@Behajtó70: Balfasz fidesztroll! Semmi jogod másokat kritizálni addig amíg a saját házatok táján nem tesztek rendet tolvaj banda!

nemecsek ernő áruló 2014.04.29. 08:03:19

@Behajtó70: Igazat adok neked, és a fidesz közmunka-programjától állandó jelleggel borsódzott a hátam, nagyon helyesnek tartom, hogy visszaveszik az erőforrásokat, mert már eddig is iszonyú összegeket emésztett fel feleslegesen. A gond számomra nem ezzel van. A gond a propaganda.

Szombaton minden (kormány) rádióban kötelezően beolvasandó hír volt, hogy mennyire fasza gyerekek vagyunk, mert kurvasokkal dolgoznak többen most, mint a tavalyi év hasonló időszakában a KSH adatai szerint. Na ja. Csakhogy a versenyszférában a dolgozók száma sokkal kevesebb. Lehet tippelni, a Class FM-en/Petőfin/Kossuthon bejelentik-e, hogy negyedére csökkent a közmunkások száma... Van egy tippem, hogy most lecsökkentik, majd valamikor jövő április környékén, amikor megint lesz rá pénz, ismét megnövelik egy újabb győzelmi jelentés erejéig, hogy aztán a pénz elfogyásával ismét elküldhessék az embereket. Az ilyen rendszerek mindig így működnek. Ez bizony Göbbelsi propaganda, semmi más. Nekem ez a bajom. A többiek nevében nem nyilatkozhatom.
süti beállítások módosítása