CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Világpremier lesz a Munkásotthonban

2015. április 21. 04:20 - csú

Magyarországon készült el a világ első operája hajléktalan emberekről, otthontalan szerzők tollából, hajléktalan színészek részvételével. Az egyetlen hajléktalan című előadást május 29-én mutatják be a Csepel Színházban.

karmester.PNGEgy magyar szerző, Col Legno hajléktalanokról és az ő műveik felhasználásával írt operát.

Fő célkitűzése az volt, hogy a mű elősegítse a hajléktalanság helyes társadalmi megítélését és érzékenyebbé teszi az embereket a témában – írja a Szeretlek Magyarország.

A zeneszerző régóta törte a fejét azon, hogyan tudna hátrányos helyzetű embereken segíteni. 2013 év végén közönségként részt vett egy hajléktalan humorfesztiválon, amelyen Csábi István novellája megadta a darab alapötletét.

A novella hajléktalan írója sajnos nem érhette meg, hogy műve színpadra kerüljön: tavaly nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt. Csábi István történetét egészítette ki a zeneszerző nehéz sorsú költők verseivel. Az egyetlen hajléktalan című operában egy vidéki városban járunk, ahol hirtelen

egy hajléktalan ember jelenik meg. A polgármester befogadja őt. Mivel nagyon jól bántak a város egyetlen fedél nélküli emberével, idővel elkezd egyre több otthontalan figura özönleni a településre.

Folyamatos konfliktusok következnek, mivel a helyi ellátó rendszer nincs felkészülve a tömeges hajléktalanságra. A polgármesternek döntenie kell: mi legyen a város „új lakóival”?

Az opera premierje a Csepel Színházban lesz május 29-én 19 órakor. A bevétel két alapítvány közreműködésével jut el az otthontalan emberekhez: a Diótörés Alapítvány többszörösen hátrányos helyzetű hajléktalan fiatalok gyógyszereinek és vitaminszükségletének fedezéséről gondoskodik a bevétel rájuk eső részéből, a Menhely Alapítvány szárnyai alatt működő Fedél Nélkül utcalap pedig otthontalan emberek részére kiírt havi Művészeti Pályázatainak pénzdíjait – széppróza, grafika és vers kategóriákban – fedezi az összegyűlt pénz erejéig. Jegyek itt kaphatók.

Az operaelőadásra hangoló programnak az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár (5. ker., Molnár u. 11) ad otthont április 29-én 18 órakor. Ez a rendezvény azoknak lehet érdekes, akik az opera kulisszái mögé szeretnének nézni zenei szempontból.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr167381488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása