CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Horváth Gyula: Olimpiáról, ahogy látom

2015. augusztus 28. 05:23 - csú

olimpiai_jelkep_1.PNGNem szeretném, ha Magyarország olimpiát rendezne!

Majd kitörik a nyelvem, mikor ezt kimondom.

Az 1964-es tokiói olimpia óta kísérem figyelemmel a világversenyeken történteket. Mindig az volt az álmom, hogy életemben legalább egyszer lesz lehetőség arra, hogy vendégül láthatjuk a világ élenjáró sportolóit, és a saját szemünkkel megnézhetjük hazánkban az olimpiát.

Az itteni lelátókon ölelkezhessünk össze kiváló sportolóink diadala után. Itt mutathatjuk meg - sportban, szervezésben, építészetben - hogy mit tudunk mi, magyarok!

Most meg itt van a lehetőség és azt mondom, hogy ne?

Ugye, hogy faramuci ez a történet?

Az olimpiával kapcsolatos véleményemet is megváltoztatta az eltelt jó pár évtized!

Azt tapasztalom, hogy az olimpia már nem arról szól, amiről annak idején, amikor én még oly őszintén hittem benne!

Már nem a felkészülés, a kitartás, az erő, az ügyesség, a példamutató és egészséges életmód az, ami a bajnokokat kitermeli. A fair play szinte alig emlegetett, elhanyagolható jelenség! A közözönséget sem a felebaráti szeretet, a patriotizmusra épülő hazaszeretet, az eredményeinkre való büszkeség hozza össze. A megváltozott világban megváltozott ez a nemes ügy is.

Pierre de Coubertin elképzeléséből talán annyi maradt meg, hogy van egy nemzetekre alapozott, de mégis nemzetközinek mondható megmérettetési lehetőség, ami magára vonzhatja az emberek érdeklődését. Ez pedig a nemzeti összetartozás élményét biztosítva a háborús összecsapások lehetőségét mégis csökkenti. (A példa azt mutatja, hogy sajnos ki nem zárja, de reményeink szerint csökkenti!)

Félreértés ne essék: ez nem semmi, de már kevés!

Az emberekben, népekben az erőszak egyre inkább felülkerekedik.

A nacionalizmus ereje egyre növekszik, a másikakkal szembeni megbecsülés és az emberszeretet meg egyre hátrébb csúszik. Nem a Coubertini részvétel a legfontosabb már, hanem a győzelem elérése. Nem az ügyesség és a tudás bemutatása a cél a résztvevők, felkészítők és szponzorok számára, hanem a lehető legmagasabb tiszteletdíj és a vele kart karba fonva járó profit! Nem csoda hát, hogy ebből következően egyre többen nyúlnak ajzó szerekhez.

Ezek, meg az emberfeletti munka, nem hogy egészséges embereket „gyártana”, hanem emberi roncsokat termel. Sok bajnok és aspiráns a harmincas, negyvenes éveikre kiégettek, leamortizáltak lesznek. Mentálisan és fizikálisan egyaránt.

A városok, országok, akik az olimpia rendezésére vállalkoztak, egyben egy gazdasági gyilkos spirál felhajtóerejébe is belekeveredtek.

A gyilkos virtus itt is megmutatkozik. Mindig jobbat, mindig többet kell nyújtani!

Aztán mikor a résztvevőkkel együtt elszáll az adrenalin is, és feloszlik a rózsaszín köd, ott maradnak a száraz tények a kifizetetlen számlákkal, sose használható épületekkel, eszközökkel, a csalódott sportolókkal és a hamar felejtő közönséggel együtt.

Az egyre magasabb elvárások, a felesleges luxus, a precízre állított és mindenre kiterjedő részletesség, mindig több és több eszköz és építmény sokaságát igényli. Ezeket pedig a habzsoló tőke kicsit sem önzetlen érdeke generálja.

Csak a profit, meg annak működtetői izmosodnak hosszútávon abból, hogy az emberek egyik része törekvésében idő előtt széthajtja magát, a másik része meg kimegy a jó drágán felértékelt jegyekkel a stadionba és a benne élő nemzeti büszkeségtől hajtva, szurkol nekik.

A magyaroknak az a része, amelyik az adójából és az önkéntesei által a vállán cipelné az olimpia rendezését, sose kerülne a lelátókra. Az árakat nem az ő zsebéhez szabják.

A külföldiek, (de ott is inkább a gazdagok) élvezik az elsőbbséget.

A VIP páholyokat meg elfoglalják „nagyjaink”, akik feldobták a témát, az oktalan, büszkeségére oly nagyon vágyó magyar meg rácuppan, mint a vécépumpa a fajanszra. A

ztán otthonában a tévé előtt a jó kőbányait iddogálva ordítja a korábban már „panelprolivá” minősített szomszédjának: Hajrá Magyarok!

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr97734324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nbl 2015.08.28. 23:57:56

Régóta mondom, a sport szerepe általában véve erősen eltúlzott az egész világon ... totálisan kontraproduktív, semmire való tevékenységet részesít a legtöbb állam teljesen irreális javadalmazásban és elismerésben. Persze a kontraproduktivitás önmagában még nem lenne baj, hiszen ha úgy nézzük, mindenféle szórakoztatás egy bizonyos szempontból az, csakhogy a sportot nem szórakoztatásként tartják számon: súlyos adó- és közpénzek mennek el rá mindenféle támogatás meg elismerés formájában. A baj csak az, hogy a sport elüzletiesedésével már nemhogy pozitív dolgokra nem nevel, hanem egyenesen negatív dolgokra nevel a sport: mára semmi sem maradt a sport és az olimpiák eredeti eszméiből. Senkinek sem legyen kétsége, hogy minden sportoló a saját pecsenyéjét sütögeti, persze semmibe sem kerül nekik azt mondani, hogy az országuk számára akarnak dicsőséget szerezni, de ez egy baromság. Sportolónak lenni ugyanúgy egy szakma, mint orvosnak, patkókovácsnak vagy éppen irodai asszisztensnek. Ez utóbbi szakmákhoz hasonló állami támogatást is érdemel. Persze a politikusoknak (főleg az ilyen Orbán-féle populista nacionalista gyökereknek) köszönhetően ez sosem fog bekövetkezni - sokkal kifizetődőbb az ország hírnevének öregbítését meg hasonló lózungokat hangoztatni és közben önteni a pénzt a sportba, no meg közben a cimbik zsebét is ki lehet tömni mellékesen.
Az persze senkit sem zavar, hogy a sportszerűség mint olyan, sehol sincs már, elég csak Demeter Bence pár nappal ezelőtti esetére gondolni.
Csak valaki mondja már meg, mi az édes f@szom haszna van annak pl, h Magyarország ekkora sportnemzet, amekkora ... pontosan milyen pénzben vagy bármi másban kifejezhető eredménye van ennek mostanra azon kívül, hogy felesleges pénzek mennek el rá?

Kikiáltás 2015.08.28. 23:59:23

Én meg nem szeretném ha a balos liberális suttyók beleugatnának mindenbe. Olimpiát szeretnék és még legalább 100 év konzervatív, patrióta kormányzást.

Kalahári 2015.08.29. 00:53:23

@Kikiáltás: Ez neked konzervatív, patrióta kormányzás te idióta?!

Mészáros Lőrinc eszetlen gazdagodásával?
A semmiből élő Habony Árpáddal?
Az Andy Vajnának puszira osztott kaszinókkal?
Simicska Lajossal?
Garancsi Istvánnal?
A MET-tel?
A trafikmutyival?
A földmutyikkal?
A haveroknak osztott reklám bizniszekkel?
Stb, stb, stb, stb, stb, stb, stb....

Ez????

ELMÉSZ TE A PICSÁBA, az összes többi kamussal együtt.

Rég nincs szó itt semmilyen ideológiáról, semmilyen eszméről, csak a végtelen lopásról.

Tapsolj csak az olimpiának, addig se veszed észre, hogy a "konzervatív, patrióta" komrmányod kilopja a szemedet is.

Hogy is mondta Mikszáth Kálmán: "A magyarok hátán szántani lehet, csak nemzeti színű legyen az eke."

Szánom az ilyen ostoba majmokat. "konzervatív, patrióta" kormány. Az bazdmeg, te eszement....

bbwd 2015.08.29. 04:14:49

@Nbl: ez olyan eredmény - bár nem biztos, hogy ezt érted -, ami pénzben nem kifejezhető

úgy hívják: nemzeti büszkeség

bbwd 2015.08.29. 04:19:08

@Kalahári: a balibbek pont ezt csinálták, és közben még a nemzeti érdekeket is nagyüzemileg árulták el...

ha azon csodálkozol, hogy a politikusok lopnak, meg saját szekértáborukat erősítik, nem sokat láttál még az életből

ComLo 2015.08.29. 05:24:19

Khm .. sportközgazdász vagyok, és nyilván erős sportrajongó, elég sokat foglalkoztam a magyar olimpiával. Itt blog.hu-n is oldalakat írtam arról miért NEM szabad pályázni, számokat, érveket raktam egymás mellé, próbáltam rávilágítani, hogy nyilatkozataik alapján, még saját vezetőink sincsenek tisztában a rendezéssel. Nem is fogjuk egyábként megkapni.

Viszont ez egy össze vissza csapongó, és nagyon sok ... butaságot tartalmazó post.

Az élet változik, vele együtt a sportesemények is. Törikönyvben tök jó olvasni az első olimpiákról, de nem véletlenül volt rá kiváncsi párszáz ember. A visszasírt Cuberteni értékek, sokszor tették tönkre az olimpiát (bajnokok akiket megszégyenítve fosztottak meg címeiktől, mert mondjuk bemutató meccsért elfogadtak pár dollárt).

Ha a postoló Tokyo óta követi az olimpiákat, akkor már messze nem a megideológizált régmúltat követte, hanem egy olyan kort, amikor a dopping sokkal durvábban, sokkal kegyetlenebbül tette tönkre az élsportot, egy olyan kort, amikor a sport átment eszközzé a nagyhatalmak közötti vetélkedésben.

Javaslom a postolónak, szedjen össze annyit, és látogasson meg egy ilyen világeseményt. Az olimpia, mint intézmény, sokkal jobban kiszolgálja a közönség, de még a sportolók érdekeit is, mint valaha a történelemben. Nézőként egy hatalmas, nemzeteket egybegyúró szines massza, kispénzű szurkolókkal a föld minden pontjáról, versenyzőként, egyre inkább olyan esemény, amiért egy életen át érdemes küzdeni. Egy mai olimpián a "részvétel a fontos" kitétel, sokkal erősebb mint valaha.

NE ne rendezzünk olimpiát. De még jobban szeretném, ha 10 millió szövetségi kapitány országában, nem szaporodnának gombamód az olimpia szakértők, mert az ilyen írások, mind a két oldalnak rettentő károsak.

ComLo 2015.08.29. 05:36:12

@Nbl: A római kor óta tudjuk kenyér és cirkusz kell a népnek. Az utóbbi hiánya nélkül nem vezethetsz siekresen egy országot. A sport ezt a szerepet tölti be:
- Ár/érték arányban az egyik legkifizetődőb. Pl a sportba öntött pénzt, magas kultúrára fordítva, költségesebben, kisebb réteg igényét tudnád kiszolgálni.
- Sporttal éred el a legszélesebb népréteget.
- A sport erősíti a nacionalizmust, ezáltal egységesíti az országot.
- Az élsport ugyan nem egészséges, de hatalmas rétegeket inspirálhat mozgásra, ami csökkenti az ország egészségügyi kiadásait.
- Az összes "cirkusz" kategóriába sorolt dolog közül, a sport támogatása, a legkevésbé támadható politikailag.
- A sportsikereket lehet a leghálásabban meglovagolni politikai oldalról.
...

És még sorolhatnám. Az állam által élsportba ölt pénz, talán az egyik legracionálisabb döntés. Most nem arról beszélek hogy jó vagy rosz, a mértékéről pedig végképp nem, csak arról, hogy egy akármilyen rendszerben, az hogy a hatalom az élsportot támogatja, az egyik leglogikusabb döntés.

Barnalány 2015.08.29. 07:30:23

@bbwd: Ha már olimpia és nemzeti büszkeség, akkor hadd idézzek a Tűzszekerek c. filmből (gondolom, ismered), ott is a brit olimpiai bizottság egyik vezetőjétől, Sutherland hercegétől:

"Semmi sem éri meg ezt az áldozatot. Legkevésbé egy bűnös nemzeti büszkeség."

Hát, erről ennyit!:-)

röf 2015.08.29. 08:11:43

Miután az amerikaiak úgyis elkurrupciózzák előlünk a rendezést, fölöslegesen reklámozzák antimagyarságukat újra és újra az antimagyarok.

Etniez 2015.08.29. 08:24:21

Nem szeretném, hogy a kormány 50-re eladósodottá tenné Magyarországot csak azért mert néhány idióta olimpiát szeretne.

♔bаtyu♔ 2015.08.29. 08:43:18

Azért ha 2026-ra nem lesz képes egy magyar megfizetni a helyárakat az azt jelenti, hogy már régen nem lesz Orbán kormány, ergo olimpia sem, tehát ez az indok marhaság.

val 2015.08.29. 09:07:51

"Hajrá Magyarok!"

Nem lehet, hogy neked csak ezzel van bajod?
Egyébként a magyarok kisbetűvel írandó.

Mr. Waszabi 2015.08.29. 09:09:03

Azt nem látom, hogy ha mára mindent feléltek, olyannyira, hogy az állami földvagyont kell eladni ahhoz, hogy a költségvetést 2016-ban tartani tudják, akkor mi a büdös francból lesz majd 2024-ben fedezet a 7-800 mrdos olimpiai büdzsére? Főleg, hogy eleddig minden olimpia inkább a tervezett duplájába lekerült, ami itt sem lesz másként - lásd a többi állami projektet. Majd kivetnek olimpiai extraadót? Szép baleset lesz. Inkább stabilizálni és fejleszteni kéne a gazdaságot, aztán kéne álmodozni, meg herdálni ilyesmikre. Érdemes megnézni a görögöket, mennyire volt az hasznos, ill. mennyiben járult hozzá az államcsődhöz.

midnight coder 2015.08.29. 09:22:05

@ComLo: A sport egy szórakoztatóipari tevékenység. Illetve, van némi egészségügyi vonzata is - az élsportolókon tesztelt különféle doppingszerek valamennyire előreviszik a orvostudományt. Más jelentősége viszont nem igazán van. A sport finoman szólva elsősorban nem a szellemi elit szórakozása, őket viszont jóval olcsóbban ki lehet szolgálni egy valóságshowval vagy egy cirkusszal.

ComLo 2015.08.29. 09:31:30

@midnight coder: A valóságshow és a cirkusz nem állami feladat, és mivel nem az állam végzi, sokkal nehezebben szabályozható, sokkal kevésbé lehet belőle hasznot húzni.
Az pedig nem igaz hogy a sport nem a szellemi elit szórakozása. Pont talán az egyetlen olyan szórakozási forma, ami a legszélesebb népréteget érint. Sportot csúcsmanager-től, raktárosig mindenki követ.
A többi előny mellet nagyvonalúan elmentél: erősíti a (jó értelemben vett) nacionalizmust, erősíti a tőmegsport bázist, stb stb.
Továbbra is tartom, sportba fektetett pénznél kevés racionálisabb döntést lehet hozni. (És továbbra is: nem azt mondom hogy ez jó-e vagy rossz, vagy hogy a mértéke megfelelő-e.)

Conchobar 2015.08.29. 09:57:12

Olimpiarendezés kapcsán hazug dolog a nemzeti büszkeségre meg nacionalizmusra hivatkozni, ugyanolyan hazugság, mint háború elől menekülőket emlegetni a mostani migránsözön kapcsán. Ahhoz fölösleges olimpiát rendezni, hogy dagadjon a nemzeti büszkeség. Ahhoz elég a más/gatdagabb országok által rendezett olimpiai. Ugyanis a nemzeti büszkeség attól fog dagadni, ha a sportolóink megelőzik/legyőzik más nemzetek fiait. Az olimpia megrendezéstől, a létesítményektől, csak kevesek büszkesége (még inkább pénztárcája) fog dagadni. Bármit is harsogjon a média

Conchobar 2015.08.29. 09:58:34

@Conchobar: jav: Ahhoz elég a más/gazdagabb országok által rendezett olimpia is.

midnight coder 2015.08.29. 10:10:04

@ComLo: Nem tudom, bennem nem igazán korbácsolja fel a nemzeti érzelmet, hogy a magyar Gipsz Jakabka lett a leggyorsabb zsákbanfutó 100 méteren. Az meg különösen vicces, amikor azt látom hogy a német focisták között nem is nagyon látni olyat aki nem néger. Nyilván, mind született németek. Vagy simán felfogadták őket szerte a világ tájáról, egy rakás pénzért. Akkor viszont miért is érezne valaki nemzeti büszkeséget ? Azért mert a brazil Gipsz Jakabka aki megnyerte a meccset, az ő adójából lett felbérelve ? A tömegsport bázist meg nem szélesíteni kell, hanem lehetőséget adni a mozgásra, Pl. kerékpárutak építésével. Ha azt a pénzt, amit az elmúlt 5 évben stadionokra dobtunk ki, kerékpárutakra fordítják, akkor jóval egészségesebb lenne az istenadta nép, mint hogy Pl. ott van az új Fradi stadion a labdán kucorgó alumínium sassal miközben az egész világ a magyar focistákon röhög.

Irbisz 2015.08.29. 10:47:43

2-3000 milliardert olimpiat rendezni a jelen gazdasagi helyzetben az idiotasag csucsa, szerencsere eselyünk sincs megkapni (lenne ennyi a vegösszeg).
Illetve ha a csunya valakik (akik mindig összeesküsznek az orsazg ellen az összeesküveselmeletekre fogekonyak szerint) totalisan meg akarnak zuhantatni az orszagot, hogy ne 2035-40 körül kerüljünk a tönk szelere, hanem 15 evvel hamarabb, akkor szepen elinteznek hogy kapjuk meg az olimpiarendezes jogat.
Persze akiket csak a felreertelmezett nemzeti büszekeseg erdekel, az emberek jolete, az orszag sorsa nem, azok hozsannaznak mint IQ-80-as birkak...

ComLo 2015.08.29. 10:52:24

@midnight coder: tényleg nem egészen értem, miért játszol demagóg, és szúbjetívet.
Persze át lehet számolni az összes sportra költött pénzt lélegeztető gépre. Senki egy fél mondattal nem érvelt a fradi stadion mellett. Külön kiemeltem, hogy nem az összeg mikéntje a téma, hanem a sporttámogatás racionalítása. Az összes többi érved még ennél is demagógabb.
Négerek vannak a német csapatban? Igen? Mutatsz nekem egy olyan entítást ebben az univerzumban amit egységesen népszerübb németországban mint a nationalelf? Tovább megyek: segít ez a jelenség a feketebörüek elfogadásában németországban?
A tömegsport bázisát bizony az élsport szélesíti, nem a bicikliút. A sport, a mozgás szeretete kisgyermek korban kezdődik. Egy egy sikeres élsportolói szereplés miatt, tömegek kezdenek úszni/jégkorongozni/vívni/bírkozni.
Ezt egyébként sosem értettem. kicsit utána olvasol, utána számolsz, a sportnál népszerübb, és arányosan olcsóbb szórakoztatási módot nem találsz. Én készséggel elhiszem, te utálod, sőt írásod alapján megveted a sportot, ehhez szíved joga. De mégis szerinted mi más, szórakoztató ipari módhoz nyúlhatna az állam? Tudsz mondani BÁRMILYEN olyan eseményt Mo.-on amire gond nélkül összejön 100000+ ember?

ComLo 2015.08.29. 10:58:38

@midnight coder: És még valami: vézrik a szívem (utálom a focit, elsősorban más sportágakkal foglalkoztam), de a magyar fociba fektetett pénz, ilyen szemmel nézve, még mindig az egyik legjobb közép távú befektetés.
Mo.-on a legnézettebb sportműsorok, a hazai labdarúgó bajnokságok mérkőzései.
Az egyébként pangó stadionokba kilátogató nézők száma, messze veri a többi bajnokság nézőszámát.
A válogatott, pláne most felfutó ágban (?), simán megtöltene egy 100000-es stadiont is.
lehet ezzel hadakozni, de mondj nekem olyan szórakozási lehetőséget ami hetente/havonta/évente ennyi embert mozgat meg. És az állam azárt öl bele annyit mert "cirkusz kell a népnek".

Irbisz 2015.08.29. 11:17:00

@midnight coder:
jo a pelda. A csak beszantani valo magyar focira az elmerooggyant stadionepitesektöl kezdve a nyilt es bujtatott mindenfele tamogatasig 10+ milliardot biztos elköltünk, miközben:
- VB, EB-re 30 eve nem jutottunk ki,
- mar Liechtenstein is leelözött minket (index.hu/sport/futball/2015/08/28/a_legsokkolobb_futballadat_liechtenstein_megelozott/), a beka segge alatt van a foci szinvonala a beleölt tengersok penz ellenere,
- kb. 2-2500 nezö teved ki egy-egy NB-1-es meccsre :DD, azaz a "nepet" sem erdekli ez a "nivo".

De mindez nem szamit, mivel a karpat-medence geniusza futbalfn, öntik a közpent a lehütö, nulla teljesitmenyt nyujto aranylabuakba, ostoba, fejlödni nem akaro edzök es fogalmatlan szakvezetök eltartasara ...

Irbisz 2015.08.29. 11:18:54

helyesen:
"A csak beszantani valo magyar focira az elmerooggyant stadionepitesektöl kezdve a nyilt es bujtatott mindenfele tamogatasig 100+ milliardot biztos elköltünk, miközben:"

Irbisz 2015.08.29. 11:27:14

@ComLo:
nem értelek. a foci lehet elsö a nezettsegi rangsorban, de 2500 körüli nezöszammal jol mutatja, hogy közeerzetjavitasra tökeletesen hasztalan, olyan nulla nepszerüsegü orszagos szinten.
ez a kadarrendszerböl ittragadt felkommunista szemlelet, akkor amikor a kettösrangadokon meg volt 6-80000 nezö, volt ertelme, ma, ilyen siralmas nezettsegi mutatokkal nem, ez meg a "cirkusz kell anepnek" elvet sem elegiti ki.
ha tetszik, ha nem, a foci szerepe mardinalizalodot, barmely fözömüsor több embert erdekel, mint a fos nb-1 egy egesz evad alatt.

különben meg nyugaton nem allami penzt öntenek a fociba, nem a köz penzet herdaljak eredmeny nelküli, fejlödni nem akaro tehetsegtelen bagazsra.

midnight coder 2015.08.29. 11:31:29

@ComLo: "A tömegsport bázisát bizony az élsport szélesíti, nem a bicikliút. A sport, a mozgás szeretete kisgyermek korban kezdődik."
Szereti a halál. A legtöbb ember nem azért sportol mert szereti, hanem mert fitt és egészséges akar maradni. És azért jó erre a kerékpárút, mert így munkába menet letudja a sport egy részét is. Ráadásul még a környezetet is kíméli vele.

Az élsportoló pedig csak azokban az országokban minta, ahol nagyon nincs más lehetősége az embernek boldogulni. De ott is leginkább csak a focisták, teniszezők. Az, aki az egész fiatalságát feláldozza azért, hogy nyerjen három érmet azért mert ő a leggyorsabb úszó 100 méteren, az nem hős, hanem szimpla hülye.

"De mégis szerinted mi más, szórakoztató ipari módhoz nyúlhatna az állam?"
Egyáltalán, mi a fenéért kellene állam bácsinak az adóból a szórakoztatóipart támogatnia ? Ha valakit ez érdekel, nézze. A sportcsatorna meg fizesse meg a sportolót a reklámokból. Ja, hogy a 100 méteres zsákbanfutásnak nincs közönsége, mert esetleg mégsem érdekel senkit ? Akkor meg mindek finanszírozzuk ?

ComLo 2015.08.29. 11:38:24

@Irbisz: Az a baj, stereotípiák alapján tájékozódsz, és nem nézel a számok mögé.
Ma a magyar labdarúgás, a legnépszerübb szórakoztató elemek egyike. Azt a 2500-at szorozd be 12-vel, és mutass BÁRMILYEN rendezvényt az országon ami hetente 30 000 embert megmozgat stabilan.
A magyar sporttelevíziózásban a magyar bajnokik a legnézettebb műsorok.

És ez teljesen független a magyar foci színvonalától. Sőt javuló tendencia esetén, az érdeklődés ugrásszerűen meg is emelkedik.

Fölösleges ezen vitatkozni, mivel mondtam, ebben dolgoztam, engem is nagyon zavart, de ez attól még tény: magyaroroszágon a legnépszerübb tömegszórakoztató eszköz a foci. Sőt a magyar foci. Sajnos.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.08.29. 11:39:20

Évtizedes világ szórakoztatás ez már a magyaroktól, hogy a csóró magyar panelprolija rendre arról álmodozik, hogy holnaptól a Monte Carloi kaszinóban lesz törzstag, aki éjszakánként több millió dolláros téteölekben viszi a tétet.

Erről a barom Orbánról és még nagyobb barom birkaállományáról PUSKÁS ÖCSI már 50 éve megmondta: pofáznak nagyokat, aztán örülnek, ha otthon lecsót ehetnek gatyában.

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.08.29. 11:45:36

@ComLo: "és mutass BÁRMILYEN rendezvényt az országon ami hetente 30 000 embert megmozgat stabilan."

Húbazmeg mekkora közgaszdász vagy te! Hetente 100 milliókat ölnek az operatív müködésbe, 100 milliárdokéer építik a stadionokat, milliárdokaért extra TV-ket alapítanak extra 3. félidőkkel, plusz busásan megfizetett szaRértőkkel, és erre 10 millió emberből 30 ezren megmozdulnak? Hát ez már prifitabilitás a javából!

1 millió euróba fogadnék vled, hogy az összes cég, ahol te voltál a fő okos közgizda egytől egyig pénzügyi csődben végezte. Vagy jobb esetben az állami csöcs még életben tartja.

ComLo 2015.08.29. 11:47:40

@midnight coder:
"szereti a halál". Khm ... ezt írtam. Légyszi ne demagóg általánosítást! Elhiszem hogy te utálod a sportot és a mozgást. Valószínüleg, az életben nem lennénk jóban. Nekem és minden ismerősömnek szerves része a sport, a mozgás. És imádom. De menj ki a szabadba kérdezz meg egy futót hogy szeret-e futni. 99% azt fogja mondani hogy szeret. Kérdezz meg gyerekeket focizás közben hogy szeretnek-e játszani. menj le egy edzésre és kérdezz meg gyerekeket hogy szretik-e azt amit csinálnak. Ugyan én egész kicsi korom óta sportosabb közegben éltem, de szerintem (és pl sport nézettsége alapján statisztikailag is), a te által képviselt "utálom a sportot és a mozgást" atitüd az erősen kisebbésg.

Az élsport rengeteg a világ minden táján minta. Bocsi, általában értelmes embernek tartalak de most azt kell mondani: nyisd ki a szemed láss világot. A sport talán a legegyetemesebb emberi dolog, ami a föld minden táján, minden kultúrális szinten foglalkoztatja az embereket. Az Indiai Eden Garden-től, a Rio-i Maracana-n át, a New Yersey-i MetLife arena-ig.

Lehetsz demagóg, de ahogy milliószor írtam, az államnak cirkuszt kell adni a népnek. Igenis biztosítani kell a nép szórakozását, mert porul járnak (nem szavaznak rájuk legközelebb). Erre pedig a sport a legalkalmasabb.

ComLo 2015.08.29. 14:30:10

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: Nekem szánt hányásod minden részével tudnék vitatkozni ...

Sajnálatos módon, személyeskedő, nagyarcú stílusod miatt, nem tudok/akarod a szintedre lesülyedni, így vitánk itt véget is ér.

Amennyiben a jövőben szeretnéd hogy gondolataid ne csak pusztába üvöltött szavak legyenek, és értelmes vitába keveredhess másokkal, javaslom stílusod finomítását.

ComLo 2015.08.29. 14:46:34

@Irbisz: @midnight coder: Egyébként csak hogy tisztázzam azért, mert nem szeretném ha félre értenétek: nem a magyar focit védem, az több sebből vérzik, mint egy mentsruáló zombi a cséplőgépben ... az egész rendszer az állami pénzek lenyúlására épül, évtizedek óta bebábozódott emberek tartják alacsonyan a színvonalat, vidéki faluba építünk UEFA 5-ös stadiont, 10 de megkockáztatom 100-szor ennyi pénzzel is pont itt tartanánk ...

Én csak azt az okfejtést védetem:
1.) MInden rendszernek gondoskodni kell a nép szórakoztatásáról. Idealizált világban persze nem, de nem abban élünk. Római kor óta tudjuk hogy cirkusz kell a népnek.
2.) Fent felsorolt rengeteg pont okán, a legjobb ár/érték aránnyal a sport rendelkezik.
3.) Mo.on a legnépszerübb sport a labdarúgás, és habár sztereotípiák nem ezt mondatják az értelmes emberrel, ha megnézitek a számokat, ez vezeti magasan a tv-k nézettségi statisztikáit, ez a legtöbbeket rendszeresen megmozgató esemény, és augusztus 20-on, kívül nem is tudnák más olyan nem sporteseményt mondani ami simán megmozgathat 100000 embert.

De mondom azt a részt tartom, hogy se az összeg nagyságával, se azzal nem szeretnék vitázni hogy ez jó-e.

Nbl 2015.08.29. 14:50:18

@bbwd: Aha, ok... Az elméleti hablatyot én is tudom. Akkor most azt mondd meg légyszíves h konkrétan pl Magyarország, mint sportnemzet, mire ment vele? Hol mutatkozik meg bármilyen szempontból, h mi mint sportnemzet, az átlagnál nemzetileg olyan büszkék lettünk? Merthogy anyagilag semmit sem profitál ebből az ország, az nyilvánvaló. De akkor hogy máshogy? Összetartóak vagyunk? Vagy egészségesebbek az átlagnál?

jet set 2015.08.29. 15:16:14

Nyugi. Egy budapesti olimpiára akkora az esély, mint egy magyar űrkikötőre.
süti beállítások módosítása