CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli népszavazást a HÉV-ért!

2016. február 12. 05:59 - csú

hev-es_forum-2016-02-11.PNGA részletes szakmai indoklástól a szenvedélyes közéleti érvelésig terjedt a skála csütörtök este a Csepeli Munkásotthonban rendezett, nagy érdeklődéssel várt és kísért helyi érdekű fórumon, amelyen a Csepeli HÉV hetek óta vihart kavaró jövőjéről volt szó. Mint ismeretes, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a Fővárosi Közgyűlésben a HÉV megszüntetése, „villamosítása”  mellett voksolt úgy, hogy előtte a nyílt színen egyetlen csepelit sem kérdezett meg. Miként többen hangsúlyozták, Borbély Lénárd megfutamodott, cserben hagyta a csepelieket. hev-es_forum_borbely-szek.PNGA polgármester helye tegnap is üresen maradt, Borbély Lénárd ugyanis nem ment el a Munkásotthonba.

Saját maga győződhetett volna meg arról: a helyi szocialisták által rendezett tegnapi fórumon felszólalók közül senki sem értett egyet azzal, hogy a HÉV-et, az egykori gyorsvasutat villamos váltsa fel. A korszerűsítést, a 21. századi igények teljesítését nagyon is szükségesnek tartották, de a villamost közlekedés-szervezési, és anyagi okok miatt egyaránt elvetették.

hev-es_forum-2.PNGSzenteczky János helyi MSZP elnök, budapesti elnökhelyettes bevezető szavai után a vitát Takács Mónika, szocialista önkormányzati képviselő vezette. Szaniszló Sándor fővárosi MSZP-s képviselő tömör szakmai összefoglalóját követően dr. Szabó Szabolcs, Csepel ellenzéki (Együtt) országgyűlési képviselője fűzte csokorba azokat az érveket amelyek pro és kontra sorakoztathatók fel a HÉV-vel kapcsolatban. A kialakult helyzetet képlékenynek nevezte. Bejelentett, hogy a jövő héten a csepeli az országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén interpellálni fog, s akkor felhasználja a Munkásotthonban elhangzottakat is.

Az egyik felszólaló jó adag iróniával a csepeli HÉV és az épülő felcsúti kisvasút között vont párhuzamot, majd pedig rámutatott, hogy aki a csepeli HÉV-et megszünteti, az örök időkre leírja, leépíti Csepelt, mert egy későbbi fellendülésnél az alkalmazottak nem tudnának normálisan közlekedni. A fórumon a csepeliek mellett felszólaltak az agglomerációban élők is, akik szintén a HÉV megtartása és korszerűsítése mellett törtek lándzsát.

Kétségtelen, hogy a legnagyobb tetszést a szenvedélyes megszólalók érték el. Egyikőjük így összegezte az elmúlt hetek helyi tapasztalatait: „Nem lehet az emberek életével szórakozni, megkérdezésük nélkül bármilyen életbe vágó dologról dönteni”.

Ezt a gondolatot fűzte tovább Fogarasi László, amikor kijelentette: Csepel jelenlegi városvezetői tudatosan kerülik azokat a helyzeteket, amelyekben csepeli ügyekről van szó. Javasolta, hogy Szabó Szabolcs mint Csepel országgyűlési képviselője keresse fel a kerületben működő pártokat, és ösztönözze őket a színvallásra a csepeli HÉV ügyében, az ellenzéki önkormányzati képviselők pedig kezdeményezzék a téma napirendre tűzését. Szükség lesz egy aláírás-gyűjtési kezdeményezésre, és egy helyi, vagyis csepeli népszavazásra, amelyben a HÉV sorsáról dönthetnek majd a legérdekeltebbek a csepeliek. Szabó Szabolcs megfontolandónak nevezte a kezdeményezést.

Összefoglaló helyett Szenteczky János közölte, hogy a fórumon elhangzott javaslatokat Csepelen az önkormányzati vezetőknél, továbbá a fővárosban és az országos szervezeteknél is képviselni fogják. Egyetértve az aláírási és csepeli népszavazási kezdeményezéssel kijelentette, hogy ezek megvalósítása érdekében megteszi a szükséges lépéseket, és várja a csepeliek támogatását is.

anzágo

A fotókat Szabó Szabolcs Facebook oldaláról vettük át

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr618383490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása