CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Hétfőn megnyilik a felújított csillagtelepi könyvtár

2010. december 09. 23:11 - Anzágo

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hétfőn, december 13-án, újra kinyitja kapuit a csepeli Vénusz utcai könyvtár. A 30 millió forintból felújított és kibővített intézmény 15 ezres könyvállománnyal, többfunkciós szolgáltatással várja a látogatókat. A kávézó üzemeltetésére pályázatot írt ki a Csepeli Művelődési Központ. A pályázat innen letölthető

A Fővárosi Önkormányzat, a  Csepeli Önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár anyagi támogatásával sikerült a régit egy olyan, minden igényt kielégítő könyvtárrá formálni, amely a hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett a rendelkezésre álló korszerű informatikai eszközökkel segíti a bibliotéka látogatóit.
Ezt emelte ki a felújítást lezáró szerdai beszédében Csomós Miklós, oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes is, aki aláhúzta: a könyvtárak szerepe ugyan az idők során változott, ám egy valami állandó, mégpedig hogy azok a nemzet felemelkedését szolgálják.

A városvezető kitért arra is: a digitális technika az utóbbi években új kihívások elé állítja a könyvtárakat, ezért mindenképpen el kell érni, hogy a nyomtatott és a digitális kultúrahordozók együtt jelenjenek meg a kínálatban. Örvendetesnek véli, hogy a csepeli egység ennek a követelménynek is megfelel. „Példamutató mindemellett, hogy jelen esetben egy közgyűjtemény, valamint egy művelődési intézmény karöltve volt képes a megújulásra” – mutatott rá Csomós Miklós. S valóban, a csillagtelepi könyvtár és a Radnóti Művelődési Ház 47 éve működik közös épületben. Csillagtelep a kerület peremén helyezkedik el, s a felújított könyvtár elsősorban az itt élő közel 10 000 lakos számára lesz fontos kulturális tér.

A 300 négyzetméter alapterületűre bővült intézmény a korszerű könyvtári szolgáltatások széles skáláját kínálja a használóknak. Az újszerű térkialakításnak köszönhetően tágas választótér, áttekinthető, szellősen elhelyezett polcok, barátságos zugok fogadják a látogatókat. A könyvtárban négy számítógépes pontot alakítottak ki, s valamennyi alkalmas az internetezésre és az adatbázisok ingyenes használatára, sőt az olvasók még saját gépet is használhatnak. Az épület mellett a könyvtári állomány is megújult. Az olvasói igényeket és szokásokat figyelembe véve került sor a 15 000 kötetes állomány kialakítására.

A szolgáltatások sokszínűségét jelzi, hogy egy 30 négyzetméteres gyerekkuckó is várja a kicsiket, melynek központi alakja a „Csillagtelepi csillagszemű királyfi”, aki kezében tartja a Napot és a Holdat. Ezenkívül az új könyvtárat egyedivé teszi a kávézó-teázó övezet, amely a remények szerint a művelődési házzal közösen a csillagtelepi közösségi élet kulturális központjává válik. Németh Szilárd csepeli polgármester beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az elmúlt időszakban kerületében redukálódott a könyvtárak száma, ám ez csak mennyiségi csökkenés volt, mert a megmaradtak minősége jelentősen javult. Szerinte nem kell attól félni, hogy a könyvtáraik funkciója, kínálata ily nagymértékben átalakulóban van, inkább segíteni kell a modernizációt.

Az összesen közel 30 millió forintból felújított könyvtár hagyományaihoz híven továbbra is várja az óvodás és iskolás gyerekcsoportokat, szervezi a korábban is működő kismama klubot, valamint rendelkezésre álló eszközeivel támogatja a művelődési házban működő Csillag Műhely Egyesület munkáját is.


Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr922505631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása