CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Rendkívüli kt, kapkodás, fejetlenség a csepeli fideszes, mutogatós városvezetésben

2011. február 14. 01:17 - Szerkesztő73

„Milyen kupleráj van a csepeli polgármesteri hivatalban? Ez lenne az új rend, polgármester úr?” –szegezték a kérdést szocialista képviselők Németh Szilárdnak, a XXI. kerület fideszes polgármesterének, aki azonban sem erre, sem több más kérdésre nem tudott választ adni a rendelkezésünkre álló beszámoló szerint.  Negyedik napja képtelen a fideszes kerületvezetés hírt adni a csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülésről, amelynek még a napirendjeit sem tették közzé az önkormányzat hivatalos honlapján, a csepel.hu-n. Ennek ellenére a hír kiszűrődött, és szép számmal voltak szem- és fültanúi annak, a miről az MSZP csepeli szervezetének honlapja, a csepelen.hu így tudósított:
 
„Rendkívüli képviselő-testületi (kt)  ülést hívott össze 2011. február 11-re a XXI. kerületi fideszes városvezetés. Kizárólag a napirendi pontok súlya volt rendkívüli, hiszen Csepel egyik városrészének életét gyökeresen megváltoztató, téma volt napirenden. Egy Európa Uniós beruházás sorsa, mintegy 1000 csepeli család több éves jövőbeni életkörülményeinek jobbítása volt a tét!
 
Rendben is volna ez így, ha nem a kapkodás, a fejetlenség, és a szemmel látható hozzá nem értés jellemezné a jelenlegi városvezetést!
 
Napirend előtti felszólalásban Szenteczky János szocialista képviselő szóvá is tette, hogy az előterjesztés számos pontatlanságot, nyitott kérdést tartalmaz, nem mutatja be az érintett ágazatvezetők véleményét, illetve a bizottsági üléseken rendkívül felkészületlen volt az előterjesztés képviselete. „Hogy csak mást ne mondjak: a csatolt 2. sz. melléklet címe eltér attól, mint amit tárgyalnunk kellene. És akkor még ki sem nyitottuk az anyagot.” Kérte, hogy mivel a polgármester úr az elmúlt hónapokban hangot adott kérlelhetetlen vezetői mivoltának, aki nem tűri a munkavégzésben elkövetett hibákat – feltételezve, hogy egyet ért a javaslattal-, Képviselő Testület vegye le napirendről, az előterjesztést, az előterjesztés készítőjét vonja felelősségre és a hibákat javíttassa ki, majd a jövő héten tárgyalja újra a Testület a már kijavított, eltéréseket, homályos pontokat, elírásokat nem tartalmazó akcióterületi tervet. A pályázat szerint az elfogadott akcióterületi terv leadási határideje: 2011. február 19., így nem kell kapkodni, lenne idő az átgondolt munkavégzésre.
 
A kérés süket fülekre talált Németh Szilárd személyében, félő, hogy a Fidesz frakció ifjú titánjai pedig nem is igazán értették a javaslat lényegét, így a napirend előtti szavazás lesöpörte az asztalról az indítványt. Figyelemre méltó, hogy az LMP, és a Jobbik képviselői meg sem próbáltak függetlennek látszani –egy „tartózkodás” gomb megnyomásával-, a számos szakmai, és morális kérdést felvető előterjesztés ügyében gond nélkül együtt szavaztak az aktuális hatalommal.
 
A napirendként megszavazott előterjesztéssel kapcsolatban több, mint 10 kérdést kívánt feltenni a frakcióvezető-helyettes – de a kérdései láthatóan zavart okoztak. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az ülést vezető alpolgármester –SZMSZ-ellenesen– megszakította a kérdéseket, 15 perces szünetet rendelt el, majd írásban kérte el Szenteczky János kérdéseit.
 
Szenteczky János képviselő többek között olyan ellentmondásokat is tisztáztatni akart, hogy ha az akcióterületre tervezett térfigyelő rendszer kiépítése 11 millió forintba kerül, akkor mi indokolja, hogy ugyan ennek a rendszernek az éves fenntartási költsége 10 millió forint…?!
 
Vagy azt, hogy az anyagban meghatározott társasházi épület-felújítások fajlagos, egy lakásra jutó összege több esetben eltér a valós értéktől. Például a Kossuth 24-28. Th-nál több, mint 5 millió forinttal…!
 
A feltett kérdésekre a Csevak Zrt. vezérigazgatója a közel fél órásra sikeredett szünet után sem tudott válaszolni, de megígérte, hogy írásban a következő napokban megküldi a választ. Kérte továbbá, hogy az ellenzéki képviselők működjenek szorosabban együtt az előterjesztést készítőkkel.
 
Szenteczky János válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a januári testületi ülésen írásban feltett kérdéseire sem érkezett válasz annak ellenére, hogy a válaszadó kifutott a rendelkezésére álló 15 napos határidőből (hatályos SZMSZ 27. § (1) bekezdés), de reményét fejezte ki, hogy ez esetben betartják az előírásokat.
 
A képviselő-testületi ülés tartogatott még meglepetéseket! Németh Szilárd két esetben is bizonyságot tett arról, hogy nem egyenrangú tárgyalópartner a szintén fideszes vezetésű Fővárosnak, hanem hűbéresi alattvalója, így a csepeli választópolgárok békéje, nyugalma csupán másodlagos Tarlós István parancsával szemben!
 
Tette ezt azzal, hogy egy általa 3 hónappal korábban kezdeményezett és támogatott döntést –miszerint a csepeli lakosok érdekében a közterületek (különösen a burkolatbontások tekintetében) a hétvégi és a késői órákban végezhető munkák lehetőségét szigorította rendeletében a képviselő testület– most oly módon módosíttatott a Jegyzővel, illetve a fideszes többségű testülettel, hogy ismét legyen lehetőség késő este és hétvégén akár a csepeli lakosok nyugalmának megzavarásával is munkát végezni.
 
Persze a polgármester szóbeli reagálásában a korábbi szoci vezetést ostorozta – így próbálva leplezni azt, hogy nincs másról szó, mint hogy a fideszes vezetésű fővárosi önkormányzat érdekeinek kiszolgálása – akár a csepeliek érdekivel szemben is. Hiszen kinek másnak állhat érdekében a munkák ilyen időben történő végzése, ha nem a beruházó fővárosi önkormányzatnak és a kivitelezést végző vállalkozásnak?!
 
A másik eset talán még messzebbre mutat! Tudható volt, hogy Németh Szilárd pozícióhalmozása előbb-utóbb Csepel kárára történik majd. Ez a város méltán megérdemli, hogy olyan ember töltse be a polgármesteri tisztséget, aki teljes munkaidejében a város érdekeit szolgálja. Nem úgy Németh Szilárd, aki több –egész embert kívánó– pozíciót is magáénak tudhat, hiszen országgyűlési képviselősége mellett fővárosi képviselő is, ahol még tanácsnoki pozíciót is betölt.
 
A következő csepeli képviselő-testületi ülés a már elfogadott munkaterv szerint 2011. február 24-re került kiírásra. Csakhogy a főváros közgyűlés is e napon tartja majd az ülését – ahol nem utolsó sorban a költségvetés is napirendre kerül!
 
Természetesen elengedhetetlen Csepel személyes képviselete ilyen esetben, de hogyan oldható ez meg, ha Csepel képviseletét ugyanaz a személy hivatott ellátni, aki a Csepel helyi ügyeiben is illetékes polgármesteri székében ül? Németh Szilárd döntött: Csepel működtetése, a Polgármesteri Hivatal munkarendje, a köztisztviselők megérdemelt pihenőideje másodlagos, ezért csütörtök helyett péntek délutánra hívta össze a csepeli képviselő-testületet.
 
Hogy az akár késő estig elhúzódó ülésen szükségszerűen és kötelességszerűen megjelenni kényszerülő résztvevők, köztisztviselők és közalkalmazottak ezt hogyan oldják meg, az legyen az ő bajuk! – gondolja Németh Szilárd, akinek a fentről jövő parancs, és a túlvállalt feladatok kényszerű teljesítése felülírja az apparátusban lelkiismeretes munkát vállalók jogos igényét a megérdemelt pihenőidőre.
 
A február 11-ei rendkívüli ülés Egyebek napirendi pontja is hasznos hozzászólásokkal, valamint a megszokhatatlan hatalmi gőggel volt tarkított.
 
Dobák István szocialista képviselő felvetette, hogy ha a bizottsági ülések a KT ülés hetén kerülnek megtartásra, akkor az idő rövidsége miatt lehetetlen megfontolt munkát végezni, hiszen a bizottságok álláspontját és esetleges javaslatait az előterjesztéseknél semmiképpen nem tudják figyelembe venni. Dobák képviselő utalt a CSEVAK vezérigazgatójának jogos igényére és felhívta a figyelmet arra, hogy az új rendszer szerint azt lehetetlen lesz teljesíteni.
 
„A változtatás az MSZP frakció véleménye szerint tovább rontja a képviselő-testületi tagok döntési felelősségét - hiszen egy-egy bizottsági javaslat értékelésére esetenként több idő szükségeltetik, mint ami a testületi ülésen rendelkezésre fog állni.
 
Ezzel Önök azt is “kimondják”, hogy mondhatnak a bizottságok és a KT tagok, amit akarnak, az előterjesztés akkor is elfogadásra kerül. Azaz a fideszes többség úgyis megszavazza az előterjesztéseket, a többiek pedig nem számítanak. Kérdésünk –amely lehet, hogy költői marad– a következő: azok a képviselő-társaink, akikre csak a gombnyomás miatt van szükség, vajon mikor veszik észre, hogy ők “sem tudják még a cipőfűzőjüket sem megkötni” a főnök nélkül. Vagy őket ez nem is érdekli? Ahogyan az sem, hogy nem a Fidesznek és a polgármesternek, hanem a csepelieknek tettek esküt?!” – tette fel a kérdést Dobák István.
 
A képviselő egy újabb megjegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az ún. „kábeltévé ügyben” 2011. február 9-én a következőket tapasztalhattuk az Interneten: A csepel.info február 9-i cikkében a szokásos hangnemben ad tudósítást az MSZP Csepeli Szervezete elnökének válaszleveléről, és egyben ott szerepel a cikkben a Hivatalnak megírt (!) levél is. A cikk tetején egyértelműen jelezve van, hogy nem átvett cikkről van szó, hanem az blog saját cikkéről. Ezek után a csepel.hu-n (ami az önkormányzatunk hivatalos honlapja és kialakítása, valamint üzemeltetése a csepeliek adóforintjaiból van finanszírozva!) is ott van a cikk, még pedig a csepel.info-ról átvéve, lehivatkozva. (Vagyis a sorrend nem fordított!). Majd ezek után a következő kérdéseket tette fel Dobák István:
 
„A Hivatalnak beküldött hivatalos levelek hogyan kerülhetnek ki egy ismeretlen hátterű Internetes laphoz? Milyen kupleráj van a Polgármesteri Hivatalban? Ez lenne az új rend, polgármester úr?
 
Az önkormányzat hivatalos tájékoztatási oldala, a www.csepel.hu hogyan veheti át egy ismeretlen hátterű, ismeretlen hitelességű emberek által szerkesztett csepel.info blog híreit?
 
Az önkormányzat hivatalos tájékoztatási oldala, a www.csepel.hu az oldal tetején hogyan ajánlhatja a csepelieknek ezt a zavaros hátterű blogot, mint a kerületi hírek hivatalos hírforrását?
 
Az önkormányzat vezetése (főként Ábel Attila agit-prop felelős alpolgármester) talán ismeri a szerkesztőket, hogy ennyire megbíznak a közölt hírek hitelességében? Olyat tudnak, amit szinte senki Csepelen?
 
Látható, hogy az önkormányzat vezetése ugyanúgy kezeli a csepel.info-t, mint a kormány a Magyar Nemzetet. A kérdés tehát: támogatja-e a csepeli önkormányzat a csepel.info-t bármilyen módon?”
 
A feltett kérdésekre Németh Szilárd semmilyen konkrét választ adni nem tudott, zavarában még azt is mondta, hogy a csepelinfo.hu oldal „MSZP közeli hírportál”, amiről a valóságban természetesen szó nincs. Annyit sikerült elmondania, hogy az Önkormányzat semmilyen fideszes portált nem támogat! Ábel Attila nem szólalt meg az ügyben, aki a csepel.info ügyeiről feltehetően többet elárulhatott volna!
 
Záró akkordként Németh Szilárd szociális érzékenységéről adhatott volna bizonyságot, de elszalasztotta a lehetőséget! Takács Krisztián, szocialista képviselő ugyanis felhívta a figyelmet egy, a napokban az RTL honlapján megjelent hírre („Több száz áldozatot követelt a tél – Csaknem százan saját otthonukban fagytak halálra” /RTL Hírek (2011-02-09 11:12:00)/
 
A hír rövid ismertetése után így folytatta: „Sajnos semmilyen információval nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy a fenti tragikus eseményeknek vajon van-e csepeli vonatkozása, mint ahogy arról sincs információnk, hogy vajon az önkormányzatunk vezetése tett-e bármilyen intézkedést azért, hogy ilyenek Csepelen ne fordulhassanak elő?! Ezért arra teszünk javaslatot, hogy a Polgármester kérje fel a humánerőforrás témájával foglalkozó alpolgármesterét és az illetékes ágazatvezetőt, hogy a következő testületi ülésre adjanak írásban átfogó tájékoztatást a Csepelen a fagyhalállal kapcsolatban esetlegesen veszélyeztetett helyzetben lévők (így különösen az egyedül élők, a szociálisan nehéz körülmények között élők, a hajléktalanok) helyzetéről, a velük való foglalkozás téli tapasztalatairól, illetve az e tárgyra vonatkozó intézkedési tervről.”
 
Németh Szilárd azonban rendre utasította a szocialista képviselőt, mondván, majd ő eldönti, hogy milyen feladatokkal bízza meg a munkatársait. Intő dörgedelmeit ezzel fejezte be Németh Szilárd: „Ez az én dolgom, nem a magáé! Majd ha magát megválasztják polgármesternek, akkor eldöntheti, hogy kinek mi legyen a feladata!” Ezen mondatait mintha csillapítani akarta volna, felkérte az illetékes jelenlévőket, hogy nyilatkozzanak. Az elhangzottak megnyugtatóak voltak a helyzet tekintetében, írásos választ a polgármester későbbre ígért.
 
Sajnálattal vettük tudomásul a rendkívüli testületi ülés hozadékát: Németh Szilárd számára Csepel sorsa másodrendű kérdés, és akkor is kapkodva, felelőtlenül döntenek milliárdokról, és a lakosság sorsáról. Aki pedig szociális rászorultságában szenved a télben, az segítséget ne is várjon!”
 

Forrás: csepelen.hu és csepelinfoplusz.hu  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr172659393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása