CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Wittner Mária kijelentése, avagy egy méltánytalanság krónikája

2011. március 27. 12:24 - Szerkesztő73

Borbély Lénárd XXI. kerületi fideszes alpolgármester és országgyűlési képviselő, aki ellen vádiratot nyújtott be az ügyészség,  tapssal fejezte ki tetszését az alkotmányozó Parlamentben, miután a mellette ülő és magából kikelve szónokló párttársa, Wittner Mária felszólalásában Horn Gyula, korábbi szocialista miniszterelnök halálos betegségéről beszélt embertelenül. Borbély Lénárd, a nagy  elszámoltató, majd elszámol a saját lelkiismeretével és ízlésével ezért a tapsikolásért. Biztos lehet benne: a csepeliek is elszámoltatják az elszámoltató tapsoncot. A Fideszhez közelálló hetilap, a Heti Válasz nem tapsolt együtt Borbéllyal. Ablonczy Bálint Wittner Mária kijelentése, avagy egy méltánytalanság krónikája címmel írt publicisztikát. A szerző elöljáróban leszögezi:

Horn Gyula múltjáról sok közéleti vita folyt, nyilván az elkövetkező évtizedekben még számtalanszor fogunk erről beszélni , ám amikor az érintett még köztünk van, de már képtelen a védekezésre, nem vall túl nagy keresztényi könyörületre. Rossz látni, amikor egy hős leveri a saját tetteivel magasra állított erkölcsi mércét. Ez jutott eszembe, amikor olvastam, hogy Wittner Mária ötvenhatos szabadságharcos a parlament alkotmányügyi vitájában arról beszélt, Horn Gyula korábbi miniszterelnök „hóhér volt" és a „mi adónkból finanszírozzák a kórházi kezelését", „három éve ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni". Ablonczy Bálint így folytatja:
 
Rossz látni, hogy a kemény, hajlíthatatlan egykori halálra ítélt, majd 13 (!) évet börtönben töltő Wittner Mária képtelen a méltányosságra. Szándékosan nem megbocsátást írtam. Semmiféle erkölcsi alapom nincs ugyanis arra, hogy egy meggyötört, tönkretett életű embertől valamilyen álságos megbékélést követeljek. Azt, hogy rózsaszín vattafelhőbe burkolja a múltat és olyanok nyakába boruljon, akikkel esetleg annak idején akár még lőhettek egymásra. De Wittner Mária most közéleti szereplő, parlamenti képviselő, akinek már csak helyzete miatt is illene kordában tartania indulatát.
 
Horn Gyula múltjáról sok közéleti vita folyt, nyilván az elkövetkező évtizedekben még számtalanszor fogunk erről beszélni. Ám ezt a témát akkor előhúzni, amikor az érintett még köztünk van, de már képtelen a védekezésre, nem vall túl nagy keresztényi könyörületre.
 
Lehet rossz véleményünk Horn Gyula múltjáról, lehet határozott erkölcsi ítéletünk tevékenységének egyes részleteiről, egy tényt nem szabad figyelmen kívül hagyni: a magyar polgárok egy szabad, demokratikus választáson őt bízták meg a kormányzással. Rajta kívül mindösszesen három élő politikus részesült ebben a megtiszteltetésben (Orbán Viktor kétszer). Nekik - gondoljunk egyébként bármit működésükről - e közbizalom okán jár az állami segítség. Akár hosszúra nyúló betegség alatt is.
 
Rejtély, hogy Wittner Mária nyilatkozatával kapcsolatban megkérdezett Fidesz miért elégedett meg annyival: képviselőjük kijelentése annak bizonyítéka, hogy „a múlt nagy vitái még mindig itt vannak közöttünk". Ez nyilván igaz. De a nagybeteg volt miniszterelnöknek címzett jókívánság, vagy a Wittnerrel való egyet nem értés finom jelzése nélkül a párt nyilatkozata bizony maszatolás: a méltánytalanság hallgatólagos elfogadása.
Márpedig ennél kevés dolog mérgezi jobban a magyar közéletet.
 

Forrás: Heti Válasz 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr232775140

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rémálom a Fideszről 2011.03.27. 17:58:27

Az álmos könyv szerint, ha a FIDESZ adócsökkentésről szavaz az álmunkban, akkor az kevesebb pénz, szegénységet jelent. Nem tudom ki írta a könyvet, de átkozottul igaza volt… Bárcsak rémálom lenne a következő is, mert akkor bármelyik pillana...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.04.09. 19:52:56

Megszűnik a Heti Válasz

A Heti Válasz című bizniszújság felkerült a megszüntetendő öt legkétesebb újságok listájára. Az indoklások közt szerepel, hogy nem történelmi újság, nincs 100 éves és nincs 25.000 főt elérő dolgozói létszáma sem. Ezt a létszámot egyébként még az olvasóik száma sem éri el.
vilagnezet.blog.hu/2011/04/09/megszunik_a_heti_valasz

Szerkesztő73 2011.04.10. 11:42:20

@IGe: Vettük a lapot, és továbbra is vesszük a lapot, a Heti Választ is. Ott, ahol ilyen írások megjelennek, azért van remény a józan ész megnyilvánulására is. Nagy érték ez ma a jobboldali, polgári sajtóban. Értékeljük és megbecsüljük

imsi 2011.05.29. 10:40:57

Wittner Mária már megbocsájtó szavai azt mutatják, hogy lankad utálata kínzói irányába. Mártírjaink okán- a beégett emlékezet okán- hányszor kívánta a szenvedés megélését azoknak, akik jól tudták mit cselekszenek?(De a bal lator gőgjével az isten sem boldogul) Vigaszt várhatott-e a "ne csak őrizd, gyűlöld is" hasznos idiótáitól? Reményt és célt valószínűleg az elszámoltatás adhatott. Mit kapott? Morális kioktatást: Meg illik bocsájtani, el illik felejteni.Illik illően viselkedni. Ki kért itt bocsánatot? Nem volt itt senkinek bűne, az AVH-n tilos volt a kínzás, már az is felháborító, hogy kétség merült fel. Dokument van róla:nem is lehetett!(nem kell kunczogni)Még Dr.Bauer is tiszti becsületére mondhatja:így volt(van).Horthy fasiszta, nyilas,de legalább eszkepista aki mást állit.
Visszaemlékezés:Ildomos volt-e Csermanek pusztulását kívánni ,89-ben?Úgy gondolom,csak azoknak, akik szerették.Én reméltem,hogy sokáig fog szenvedni,az újratemetés ravatalát látja lehunyt szemmel is.Reméltem, még pislákoló eszével érzékeli művének romjait,érdemei szerint sokáig fog szenvedni,kivetítve kínját és félelmét környezete janicsárjaira.A katarzis hülyülés miatt sajnos elmaradt.A Nagy Imre kapcsolat mítosszá alakult:megbánás? Vagy mégse?Így azután az utódai a rájuk mindig is jellemző frappáns határozott híresztelése lett a kádári örökség. Pedig segített volna egy kis katarzis-vetítés a biszkuféléknek.Megóvta volna az önhitt, óvatlan, sőt a múltra büszke (lehet, csak ostoba?)szájaskodástól.De ez a katarzis keveseknek adatott meg.Értékelhető tehetségük miatt vörös posztó (mit nem írok?) a maszopnak.A kívánt baloldali erényeket nem bírva marad a hős múlt, János Vitéz strófa:rablás,fosztogatás,ölés nekünk tréfa,és e derék tréfának díja gazdag préda. Időszerű lenne a „Bunkócskát”lecserélni.Az Internacionálét meg praktice.
Wittner Máriának tulajdonított kívánság a „kegyes” halál, Kérek nélkül nagyon elnéző.A múlt és a jelen,az eltelt idő tapasztalata nem indokolja,sőt fokozta múltbeli kívánságomat;ha biztos lehetnék benne,hogy ez a karrierista horn kínok közt fetreng,maximális józansában,tudatában végének,akkor soká éljen.A rám eső költséget még pluszt is vállalom életbentartásáért.Csak morfiumot(vagy más enyhetadót) ne az én pénzemből.Akkor inkább adják fel rá az utolsó pufajkáját az összes kitüntetésével,aztán gyorsan az orrlapítót.
Hogy ez gyűlölet?,nem kell elhamarkodva ítélni.A mártírokat dicsőiteni,a túlélő „szerencséseket”tisztelni,szolidaritással és a lehetséges mértékű empátiával illetni,az érzelmi kérdés.Ennek türében a szenvedések(testi-lelki) okozóinak megbocsájtani egyénileg lehet,van is példa rá. De sunyin és aljasul azt sugalmazni,ez az egyetlen amit az áldozat tehet az mi akar lenni?
Nos,így mégis inább:Én gyŰlölök.Csak remélem,hogy e bűnömért cserébe,a sokat szenvedett hősök iránti szolidaritásom, megfelelő érték lehet a "Mindenható"-val folytató apokrif vitában.
,

imsi 2011.05.29. 11:57:09

„méltánytalanság”?Tudomásom szerint nem horn az utolsó élő ember a világon.
Kompenzálhatatlan bűne pedig nagyon sok van. Megmagyarázná vki. Wittner-horn tükrében mi lenne méltányos?
süti beállítások módosítása