CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nemzeti tragédia volt: magyarok öltek magyarokat

2011. április 16. 14:23 - Anzágo

A rendszerváltás óta soha nem volt még ennyire fontos, hogy leleplezzük a demokrácia köntösében megjelenő újnácikat, és azokat, akik a hatalom megkaparintása érdekében tűrik, támogatják ezt a magatartást - mondta Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján pénteken Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.

Magyarországon 67 éve, 1944. április 16-án ezen a napon kezdődött meg faji, rasszista alapon magyar állampolgárok, a vidéki zsidóság gettóba zárása. A fajgyűlölő, antiszemita, kirekesztő, náci és fasiszta politika 24 éves folyamata vezetett el oda, hogy hazánkban lehetővé vált emberek faji alapon történő megkülönböztetése, deportálása, végül több mint négyszázezer magyar állampolgár meggyilkolása német koncentrációs haláltáborokban. A gettókba és haláltáborokba induló vonatokra Horthy Miklós kormányzó államapparátusa a magyar csendőrökkel együtt kényszerítette a nekik kiszolgáltatott embereket. Az országgyűlés ezredfordulós döntése óta minden évben április 16-án a Magyar Holocaust emléknapján emlékeznek meg a tömegmészárlás kedzdetéről.
 
Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Teológiai Főiskola rektora a Simon Wiesenthal-díjak átadása alkalmából kiemelte: nem jelentéktelen törvényhozó erővé vált egy szélsőjobboldali, a náci eszméket jelvényeivel, szóhasználatával, gátlástalanságával nyíltan valló párt. Elengedhetetlen, hogy emberségünket megőrizzük, bátrak maradjunk,és
semmiféle közösséget ne vállaljunk a sötétség erőivel - fogalmazott. Meglátása szerint sokan még mindig félvállról veszik ezt a veszélyt, mások a félelmeiket hangoztatják. Kitért arra is, hogy a második világháború alatt hatmillió zsidó embert öltek meg, ebből mintegy 600 ezren magyarok voltak. Iványi Gábor felrótta, hogy míg a kommunizmus háromezer áldozatáról minden februárban megemlékezik a parlament, addig a holokausztról csak egyszer, 2004 áprilisában emlékezett meg az Országgyűlés.
 
Az idei megemlékezés alkalmából közleményt adott ki Navracsics Tibor, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon. A közlemények a következőket tartalmazzák:
 
Navracsics Tibor közleménye
A Magyar Köztársaság Parlamentje még 2000-ben, az első polgári kormány idején nyilvánította április 16-át a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjává - nyilvánította ki Navracsics Tibor, a Fidesz-frakció nevében. A párt frakcióvezetője szerint az 1944. márciusi német megszállást követően, 66 éve ezen a napon állították fel az első gettót Kárpátalján. Ezzel kezdetét vette a magyar történelem egyik legszégyenteljesebb időszaka: zsidó származású magyar állampolgárokat zártak előbb gettókba, majd küldtek hamarosan megsemmisítő-táborokba. Navracsics hangsúlyozza: a Fidesz a rendszerváltás óta következetesen elutasít minden olyan magatartást, mely faji, vallási alapon húz falat magyar és magyar közé. "Eltökélt szándékunk, hogy az előttünk álló időszakban e demokratikus felfogásunk tovább érvényesüljön és olyan következetes politikát folytassunk, amely jóvoltából származásától és vallásától függetlenül minden magyar ember biztonságban érezheti magát hazánkban" - emeli ki a frakció közleménye.
 
Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közleménye
Az idei emléknapon Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményt adott ki. Szerinte a holokauszt arra figyelmeztet, hova vezet a szélsőséges beszéd, a kirekesztő gondolat és az erőszakos tett, ezért minden lehetséges törvényes eszközzel küzdeni kell ezeknek a szavaknak és elveknek a terjedése, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet minden formája ellen. Magyarországon továbbra is erős a demokrácia, stabil a köztársaság, bármilyen eszközzel támadja is ezeket a szélsőjobboldal - hangsúlyozta Mesterházy.
"A holokausztra, az emberiség – egyben Magyarország – történetének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezni emberi kötelesség, emlékeztetni pedig demokratikus felelősség" - írja a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapján közleményében Bajnai Gordon. A kormányfő úgy fogalmaz: "a vészkorszak számunkra nemzeti tragédia volt. Magyarok öltek magyarokat". A miniszterelnök közlése szerint az emléknapon "sok százezer egykor élt honfitársunkat gyászoljuk, a túlélők fájdalmában osztozunk, de szembe kell néznünk a gyilkosok bűneivel is". Úgy fogalmaz, hogy a múltra való emlékezés közben a jelenre és a jövőre is gondolunk. A jelenkor egyik legsúlyosabb és legszomorúbb tapasztalata pedig az, hogy újból vannak, akik az egykori gyilkos eszméket nem megtagadják, hanem követik: mások ellen uszítanak, gyűlöletet szítanak, megfélemlítenek - értékeli a kormányfő.
 
Bajnai Gordon hangsúlyozza, "mindannyiunk felelőssége megakadályozni, hogy bárki újból elkövesse a múlt bűneit. Ezért nap mint nap közös erővel kell kiállni a demokratikus értékek, a szabadság, az emberi méltóság védelme mellet", a holokauszt áldozatainak emléknapján is, és "holnap, meg holnapután, a hétköznapokban is".
 
 
Forrás: HVG.hu, MTI és CSÚ
Szerkesztette: anzágo
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr112831028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

okodoki 2011.04.17. 13:57:18

"A holokausztra, az emberiség – egyben Magyarország – történetének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezni emberi kötelesség, emlékeztetni pedig demokratikus felelősség"
Legnagyobb??? Sztem meg a trianoni katasztrófa, meg a tatárjárás volt a legnagyobb! Ha egy nép (zsidó, cigány, zulu, bantu, akárki) nem tud beilleszkedni a többségi társadalomba, az húzzon szépen haza! De miért is kellene nekem/nekünk bűntudatot ébreszteni a zsidók tragédiája miatt??? Nézzük csak: "Ami azonban 1919. március 21-én történt, minden veszteséget felülmúlt! Azok szabadultak ránk a legkegyetlenebb megszállás alatt, kiknek a magyarsághoz és kereszténységhez vajmi kevés közük volt. Ajkukon a Harmadik Internacionálé hamis szólamai bömböltek, vörös lobogójuk a nemzetköziséget hirdette s megindult a harc a keresztény és nemzeti érzés ellen. Nagyrészt idegen faj uralkodott a magyarságon s ki akarta zsarolni mindabból, ami eddig a legszentebb volt, az Isten, a haza és a nemzet szent eszméiből." Azaz Kun (Kohn) Béláék. Aztán meg a szintén zsidó Rákosiék brancsa szakadt Magyarországra, gyilkolta a magyar értelmiséget, parasztot, stb., semmi nem volt nekik szent, egyszerűen azért, mert: MAGYAR és KERESZTÉNY...

veritas68 2011.04.17. 14:15:58

@okodoki: ez a gyűlölködés volt az, ami a haláltáborokba vitt több százezer magyar állampolgárt.
süti beállítások módosítása