CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

VÉRTÓCSA AZ UTCÁN, A RETTEGÉS NAPJAI GYÖNGYÖSPATÁN

2011. április 28. 10:38 - Szerkesztő73

 Síró cigány asszonyok, riadt gyerekek, feltüzelt, ideges férfiak, egyenruhás rendőrök, az indulatokat nyugtatni próbáló kormánymegbízott, magánházaknál megbúvó, ismeretlen létszámú Betyársereg-, és Véderő-tagok –ez a kép jellemezte tegnap Gyöngyöspatát, ahol a hetek óta feszült hangulat kedden késő este immár erőszakos összecsapásba torkolt. (Kurucz Árpád, Népszabadság fotója)

Kérdés: mit keresett kedden késő éjjel egy félmilitáns társaság a kizárólag romák lakta utcában – a verekedésre utaló hatalmas vértócsa még tegnap is ott vöröslött az ő házaik előtt. A Véderő múlt péntekre tervezett, de még a megkezdése előtt feloszlatott harci tábora óta a rendőrség fokozott erőkkel vigyázta a település biztonságát, ennek ellenére a feszültség egyre erősödött.
Információink szerint a tömegverekedés helyszínén tegnap azért nem tartózkodtak épp rendőrök, mert a falu túlsó végébe, egy randalírozásba torkollott házibuliba riasztották őket.
 
A romák szerint a „csalieseményt” a véderősök gerjesztették azért, hogy így megtámadhassák a cigányokat, Eszes Tamás, a félkatonai szervezet ideiglenes parancsnoka viszont épp ennek ellenkezőjét állította: szerinte a cigányok direkt balhéztak a felvégen, hogy az alvégen megtámadhassák a betyársereges-véderős csoportot.
 
Az esemény időpontjában Eszes –mint mondta – saját szolnoki otthonában tartózkodott, hétfőn ugyanis hazament, miután az egri bíróság felmentette őt és hét társát a harci tábor szervezése miatti garázdaság vádja alól. A gyöngyöspatai önkormányzatnál tegnap szeretett volna állandó lakosként bejelentkezni, hogy indulhasson a Tábi László független polgármester lemondása miatt megüresedett polgármesteri posztért, ám a hivatalban szerdán nem volt ügyfélfogadás.
 
Dél körül több tucat roma asszony és gyerek, s néhány férfi is elindult helyközi járatokkal a környékbeli településeken élő rokonokhoz, ismerősökhöz. Sokan sírtak, mások átkozódtak, mondván: inkább itt hagyják üresen a házukat, de elegük van a rettegésből. – Legyen a fasisztáké a házam, aztán boruljanak össze a pataiakkal, akik gyűlölik a cigányokat – mondták többen is. A családok többsége összepakolta a holmiját –főként ruháikat – várva, hogy autókkal vagy buszokkal elhagyják a falut. A hatgyermekes Baranyi Pál azt mondta tudósítónknak: Gyöngyöspatán így nem lehet tovább élni, a Véderő, a Betyársereg és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület átvette a hatalmat, a cigányokat senki nem védi meg, menekülniük kell.
 
Úgy tudjuk, hogy tegnap legalább kétszázötvenen elhagyták a falut. A gyöngyöspatai Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke újságíróknak azt mondta: a véderő provokálta és megfélemlítette a romákat, ezért tört ki a tömegverekedés. Bejelentette azt is, hogy a félkatonai szervezet újbóli megjelenésével a helyi romák végképp elvesztették a türelmüket, már nem bíznak abban, hogy az állam fenn tudja tartani a rendet. Horváth László, a Heves megyei kormányhivatal vezetője – aki a támadás után a helyszínre érkezett, hogy szavai szerint megpróbálja megnyugtatni a kedélyeket – tegnap Gyöngyöspatán arról beszélt, hogy egyes roma jogvédők, és mögöttük álló szervezetek, politikai erők a cigányok szervezett kitelepítésére készülnek, sőt arra biztatták őket, hogy vonuljanak a Parlament elé, és a budapesti cigányokkal egyesülve gyakoroljanak nyomást a kormányra. Szavai szerint mindez a kormány és az ország lejáratását szolgálja, s azok gerjesztik a hangulatot, akiknek ez a lejáratás az érdekükben áll. Hozzátette: talán nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette: egymillió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai romák kiköltöztetéséhez. Gyurcsány Ferenc – mint az a kapcsolat.hu-n vezetett blogjában olvasható – valóban átutalt egymillió forintot a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat számlájára, „evakuálásra, szállításra, átmeneti szállásra”.
 
A kormánymegbízott délután a Heves megyei rendőrfőkapitány társaságában a helyi roma vezetőkkel egyeztetett. Mint Horváth László később elmondta: megállapodtak abban, hogy a romák képviselői segítik a rendőrök munkáját, s abban is, hogy a rendfenntartás egyedül a rendőrök feladata. Eközben egy győri fuvarozási és őrző védő céget vezető vállalkozó, Bangó Zoltán arról beszélt a romák lakta utcában, hogy ha a helyi vajda kéri, több tucat büntetlen előéletű cigány származású biztonsági őrt hoz a településre, s akár egyenként megvédenek minden házat, cserébe pedig egyetlen pohár vizet kérnek csak.
 
A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt napokban fokozott rendőri felügyeletet rendelt el Gyöngyöspatára, ennek ellenére mégis összecsaptak a romák a félmilitáns csoportokkal. Kérdésünkre, hogy vajon miként történhetett ez meg, Ormossy Attila megyei rendőrfőkapitány azt mondta: nem állíthatnak minden ház elé rendőrt. Hozzátette: riasztás után három perccel a helyszínen voltak és intézkedtek. Elismerte, hogy a támadással egy időben a település egy távoli pontján, egy másik ügyben jártak el a rendőrök, azt azonban nem erősítette meg, hogy ez afféle „csalibalhé” lett volna azért, hogy eltereljék a figyelmet erről az eseményről. Felvetésünkre, hogy milyen eszközökkel és módszerekkel veszik majd elejét a hasonló incidenseknek, azt válaszolta: még több rendőrrel. A rendőrség a történtekkel összefüggésben eddig egy 36 és egy 38 éves férfit gyanúsított meg csoportos garázdasággal.
 
 
Kurucz Árpád, Népszabadság fotója
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr42861485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Judit - NE TOTOJÁZZ, PAJTÁS! 2011.04.29. 08:37:58

Ismerősök és ismeretlenek kommentjeit olvasom egy gyöngyöspatai hír kapcsán a Facebookon. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az egyre ordenárébb színvonal néhány forduló után elér oda, ahol jóérzésű ember nem olvas tovább, mert minek.Az egyik elvadult ko...

Trackback: Nácizni vagy cigányozni az igazi? Egy biztos: mindig a másik a hülye 2011.04.28. 10:49:55

Nincs mit tagadni, januárban nagyon megdöbbentett az a rengeteg, tartalmát és hangnemét tekintve meglehetősen durva hozzászólás, ami a West Balkános tragédiát követő cigányozással kapcsolatban írt szövegemre érkezett. Akkor 95:5 arányában a cigányokkal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása