CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Országszerte megemlékeznek Nagy Imréről és mártírtársairól

2011. június 16. 00:32 - Szerkesztő73

Ma országszerte megemlékezéseket tartanak Nagy Imre volt miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 53. és  1989-es újratemetésének 22. évfordulója alkalmából. Nagy Imre unokái, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc a Nagy Imre nevét viselő alapítvánnyal és társasággal közösen csütörtök délben a Vértanúk terén tartanak koszorúzással egybekötött civil megemlékezést. Budapesten kívül megemlékezést tartanak más helyszínek mellett Szegeden, Debrecenben és Győrben is.

Reggel 8 órakor katonai tiszteletadás mellett koszorúzással és néma főhajtással emlékeznek a mártírokra Nagy Imre budapesti szobránál, a Vértanúk terén. A koszorúzáson részt vesz Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Mint felidézték, több évtizedes gyászt követően 22 évvel ezelőtt, 1989. június 16-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és a jeltelen sírba temetett áldozatok végre valódi megnyugvásra lelhettek.

"Az esemény jelképezi a hazugság erőszakos, évtizedekig tartó hatalmának megszűnését, az igazság és a szabadság eszményeinek érvényre jutását. Az újratemetés méltó szimbóluma a rendszerváltozás igényének és a demokratikus Magyarország létrejöttének" - hangsúlyozza a kormány sajtóirodája.

A Vértanúk terén csütörtökön 11 és 16 óra között szabadtéri filmvetítésekkel várják az érdeklődőket a szervezők. Olyan filmeket vetítenek, mint A főügyész felesége, az Újmagyar siralom vagy a "Nagy Imre-per, 1958" című, 2010-ben készült alkotás. 

Nagy Imre unokái, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc a Nagy Imre nevét viselő alapítvánnyal és társasággal közösen csütörtök délben, szintén a Vértanúk terén tartanak koszorúzással egybekötött civil megemlékezést.

A Magyar Demokratikus Charta csütörtök délelőtt a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál tiszteleg a mártírok emléke előtt.

Megemlékezést tartanak más helyszínek mellett Szegeden, Debrecenben és Győrben is.

A Nagy Imre-perben elítélték és 1958. június 16-án kivégezték a néhai miniszterelnökön kívül Gimes Miklós újságírót és Maléter Pál honvédelmi minisztert. A vád egyebek mellett a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés volt. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre miniszterelnöki titkárságvezetőjét egy külön perben ítélték halálra, és 1958 áprilisában kivégezték. A perben vádlott volt Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere is, aki a börtönben, miután éhségsztrájkba kezdett, máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1957 decemberében.

A Nagy Imre-per áldozatait 1989. június 16-án újratemették, a budapesti Hősök terén tartott megemlékezés után a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában helyezték őket örök nyugalomra.

Forrás: MTI

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr822987817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása