CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Vagyonvadászat Csepelen - De jó lenne, ha tévednék….!

2011. július 05. 00:20 - Szerkesztő73

"Valószínűsítem, hogy aki nem azt akarja, amit a kormány vagy a Fidesz akar vagy esetleg a hatalomnak túl vonzó alapítványi vagyonnal rendelkezik /mint pl. a Csepel SC Alapítvány vagy a Csepeli Munkásotthon/, az mindent kap, csak működési engedélyt nem. Talán még ügyészi eljárást is „rászabadítanak”. A kormánynak ugyanis nincs szüksége a civil szervezetekre – sokan vannak." - írja Vox. Elemző cikke, amelyik a csepel.blog.hu hasábjain jelent meg, figyelemre méltó, vitára késztető megállapításokat tartalmaz:

 

Legutóbb Németh Szilárd polgármester úr Csepel SC Alapítványt és a Csepeli Munkásotthont érintő szándékairól fejtettem ki véleményemet. Igyekeztem bizonyítani: csak hatalmi, politikai, vagyongyarapítási és nem valódi kerületi, szakmapolitikai, fejlesztési szándékok vezérlik Németh Szilárdot a két magánalapítvány „bekebelezésében”. Lehet, hogy teljesen feleslegesen. Június 29-én ugyanis sajtótájékoztatót tartott az illetékes, ahol közölte: elkészült a civil szféra működését szabályozó törvény tervezete s megkezdődött társadalmi egyeztetése. A www.nonprofit.hu –n olvasható tájékoztatás szerint:
  • Mindössze 8 munkanap lett biztosítva a társadalmi egyeztetésre, miközben a bíróságokon 70 ezer bejegyzett civil szervezetet tartanak nyílván. Vajon mire elegendő ez a rövid idő? Társadalmi egyeztetésre biztos nem.
  • A tervezet bevezetőjében világosan megfogalmazódott: nem a kormány javaslatán kell egyenlőre vitatkozni /bár szerintem érdemes lenne/ és a minisztériumok közötti egyeztetések során az „előterjesztés koncepcionális kérdései is módosulhatnak”. Tehát nemcsak, hogy nem a kormány álláspontját bocsátják társadalmi egyeztetésre, még a minisztériumok közötti egyeztetéseket sem élte még „túl” az „elképzelés”. Mert akkor az csak egy elképzelés. Egy így „bevezetett” elképzelésről miért kell társadalmi egyeztetést tartani? De legyen, mert megígérték. Akkor legalább tudjuk, kinek az elképzelése? Az előzőekben említett bevezetőben, a szerző nevének aláírása helyett, a következő titokzatos jelzésre tellett csak az illetékesnek: „A törvény előterjesztője” Vajon a törvénytervezet készítője miért nem vállalta nevét? Vagy még nem tudták az illetékesek, hogy melyik, mindenhez értő, törvényalkotási gyakorlattal rendelkező országgyűlési képviselő fogja beterjeszteni? Vagy mert már most tudják, hogy ez csak egy „gumicsont”, amin hadd vitatkozzanak az érintettek, a végleges javaslat úgyis más lesz. Az amit a kormány, a Fidesz akar! Ez pedig csak a törvény tárgyalásakor derül ki, amikor már nincs helye a társadalmi egyeztetésnek.
  • A tervezet záró rendelkezéseiből kiderül, hogy „2012. június 30-ig mindenkinek újra be kell jelenteni az e törvény szerinti nyilvántartásba vételhez szükséges adatokat”. /A két csepeli alapítványnak is!/ S majd a bíróság eldönti, hogy a bejelentő civil szervezet, egyesület, alapítvány stb. megfelel-e a törvénynek. Vajon minden, több évtizedes hagyományokkal rendelkező, eredményesen működő, de természetesen gondokkal is küszködő civil szervezet megkapja majd a működési engedélyt? Valószínűsítem, hogy aki nem azt akarja, amit a kormány vagy a Fidesz akar vagy esetleg a hatalomnak túl vonzó alapítványi vagyonnal rendelkezik /mint pl. a Csepel SC Alapítvány vagy a Csepeli Munkásotthon/, az mindent kap, csak működési engedélyt nem. Talán még ügyészi eljárást is „rászabadítanak”.  A kormánynak ugyanis nincs szüksége a civil szervezetekre – sokan vannak. A napjainkban dúló, Fidesz alakította autokrácia centralizált gazdaságban, társadalomban, médiában, civil szférában gondolkodik, mert csak így tudja fenntartani hatalmát.
Németh Szilárd polgármester hatalmának kilenc hónapja alatt –, jól megtanulta a leckét: ha nem megy erővel, arroganciával, zsarolással, akkor majd megszerzi „törvénymódosítással”. Addig pedig csak ígérgetni kell a kis „buksiknak”, „a cipőjüket befűzni sem tudóknak.”  Mint június 30-án, a képviselő-testületi ülésen tette, az egyik szocialista képviselő által feltett kérdésre válaszolva: persze segítünk majd, megvizsgáljuk, ősszel visszatérünk rá. S ha addig várunk, már nem lesz mire. Az „ölükbe hullt” e két kerületi meghatározó érték. Ha így lesz, akkor fájó szívvel fogom leírni: én szóltam. Mégis, szívesebben írnám le: tévedtem.
 
vox

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr813040210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása