CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepeli rablógyilkosságok: kiadták az ígért "tényközlő nyilatkozatot"

2011. augusztus 13. 17:56 - Anzágo

Változtatás nélkül, szó szerint közöljük a Nemzeti Nyomozó Iroda itt következő, 2011. augusztus 13-án, szombaton 15 óra 51 perckor kiadott nyilatkozatát:

A Nemzeti Nyomozó Iroda a 2011. év tavaszától rendelkezik olyan információkkal, amelyek alapján feltételezhető, hogy Budapest XXI. kerületében egy meghatározóan hajléktalanokból álló bűnözői kör sorozat jelleggel erőszakos bűncselekményeket követ el elsősorban szintén hajléktalan, vagy hajléktalan életmódot folytató személyek sérelmére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai 2011. április 14. napján fogtak el három személyt, akik Csepel területén, közértekben és egy sörözőben követtek el fegyveres rablást – a gyanúsítottak jelenleg

előzetes letartóztatásban vannak, az eljárást ellenük a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja.

 Figyelemmel a két rendőri szerv között kialakított közvetlen együttműködésre, 2011. augusztus 3. napján már közvetlenül a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai is részt vettek annak a bűncselekménynek a felderítésében, amelyet egy 31 éves román állampolgár sérelmére követtek el Csepelen. Mint ismert, az elkövetők csepeli tartózkodási helyéről egy Budapest XXI., erdős területre csalták, megtámadták, testszerte ütötték-rúgták, majd egy előre megásott gödörbe kényszerítették a sértettet. A csoportos rablás egyik gyanúsítottját a csepeli rendőrkapitányság és a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi bevetési osztály munkatársai, két társát a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai fogták el Csepelen a bűncselekmény ismertté válását követő egy napon belül.

 A két eljárás információinak összevetése és értékelése alapján jutottak el a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai ahhoz a csepeli helyszínhez, ahol 2011. augusztus 11. napján emberi maradványokat hantoltak ki. Az elsődleges szakértői megállapítás szerint a fellelt „sír” négy személy maradványait rejtette.

 A nyomozás jelenlegi adatai alapján megállapítható, hogy az élet ellenes bűncselekmények elkövetése szorosan összefügg a már említett csoportosan elkövetett rablások elkövetői körével, azzal a hajléktalan közösséggel, amelynek összetákolt viskóinak közelében hantolták ki a meggyilkolt áldozatok maradványait. Ennek a közösségnek a központi vezéregyénisége az a magát macedón állampolgárnak mondó, azonban személyazonosságát okmányokkal hitelt érdemlően igazolni nem tudó, elmondása szerint 2007. márciusától Magyarországon tartózkodó férfi, aki 2011. augusztus 4. napján került őrizetbe, majd – két társával – előzetes letartóztatásba.

 Az élet ellenes eljárás jelenlegi szakaszában ismeretlen az áldozatok személyazonossága, a sérelmükre elkövetett bűncselekmények időpontja, az elkövetési mód – ezekre a kérdésekre a kirendelt igazságügyi szakértők keresik a megalapozott válaszokat. Az azonban az eljárás jelenleg rendelkezésre álló adatai alapján egyértelmű, hogy az élet ellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez. Az élet ellenes eljárásban – eljárásjogilag – gyanúsítás nem történt.

Az a tény, hogy az emberöléseket sorozatban, feltételezhetően több hónapon át anélkül követték el, hogy azt a hatóságok tudomására hozták volna, meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat. A hatóságok általános tapasztalata, hogy ezek a társadalom perifériáján élő személyek a sérelmükre elkövetett bűncselekményeket, társaik esetleges eltűnését nem hozzák a rendőrség tudomására – „ügyeiket” saját törvényeik szerint, egymás között „rendezik le”, ebben a közegben a hagyományos bűnüldözési, bűnmegelőzési tevékenység érdemi folytatása gyakorlatilag lehetetlen.

 Forrás: Nemzeti Nyomozó Iroda

További információk a csepeli rablógyilkosságokról ITT OLVASHATÓK 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr763151230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása