CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Botrány Szegeden: a náci himnuszt játszották a német bajnokoknak

2011. augusztus 20. 17:36 - Szerkesztő73

Óriási felháborodás kísérte Németországban, hogy a szegedi kajak-kenu világbajnokságon felcserélték a himnuszt, és a Harmadik Birodalom himnuszát adták a német arany mellé. A német himnusz első versszakának szövegét játszották a női kajak kettes (a Knorr, Niche páros győzött) eredményhirdetésekor a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A bökkenő csak az, hogy a „Deutschland, Deutschland über alles" kezdetű versszak a náci Németország jelképévé vált, úgyhogy manapság nem használják.

 

A német lapok szerint óriási bakot lőttek a szegedi kajak-kenu világbajnokság szervezői: a Welt Online felháborodással számolt be a történtekről, írja a mindennapi.hu. „Amúgy is csalódottak vagyunk, hogy csak egyetlen aranyat szereztünk és így még annak sem örülhettünk igazán a himnusz eltévesztése miatt”, írja a lap. Ironikus módon még az egyetlen arany megszerzése is siralmasra sikeredett. Az érmek átadásakor nem a harmadik versszakát hallhattuk a himnusznak. Az „Egységet, jogot és szabadságot” helyett azt hallottuk, hogy „Németország, Németország, mindenek felett”. Ez a szervezők szégyenletes tévedése volt – Reiner Kießer vezető edző.

A tévedés azért váltott ki ekkora felháborodást, mert az első strófát a nemzetiszocializmus időszaka óta nem használják. A tévedés a sportolókat is megviselte, így kevésbé örülhettek az érem és a csokrok átadásakor. „Nem akartam, hogy elrontsa a kedvem ez a baki, mert ennek ellenére is nagy eredmény, amit elértünk”, nyilatkozta az egyik német versenyző.

A magyar szervezők a Magyar Távirati Irodán keresztül kértek bocsánatot a versenyzőktől és a csalódott németektől. A német csapat képviselője az esemény előtt meghallgatta a felvételt és nem kifogásolta azt. Ezzel szemben Kießler arról számolt be, hogy kétszer is meg akarta hallgatni a himnuszt, de a szervezők lejátszója nem működött – állítja a német lap.

A magyar házigazdák úgy vélik, hogy nem hibáztak, ennek ellenére elnézést kértek az érintettektől. Schmidt Gábor a Magyar Kajak-kenu Szövetség főtitkára az NSO Tv kamerája előtt is elnézést kért.


 

Szólj hozzá!
Címkék: botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr203167199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása