CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tüntetés lesz országvédelmi futással és országvédelmi virrasztással

2011. szeptember 21. 13:39 - Anzágo

Szabadon tüntethet a mintegy hetven szakszervezetet és civil szerveződést tömörítő akcióegység október 1-jén a Parlament előtt – mondta ki a Fővárosi Bíróság tegnap. A rendőrség korábban a rendezvényt megtiltotta, mert az - szombaton! - esetleg súlyosan veszélyeztetheti az Országgyűlés mint népképviseleti szerv működését. A szervezők ellenkérelmet nyújtottak be, a bíróság pedig nem osztotta a BRFK aggályait. A demonstrációt ezért október elsején, szombaton megtartják.

A demokráciáért, a szociális biztonságért, valamint az emberi és munkavállalói jogok megőrzésért D-Day (D-Nap) néven meghirdetett akciósorozat a tervek szerint szeptember 29-én a Clark Ádám téren, határozatlan ideig tartó ülősztrájkkal kezdődött volna. A rendőrség az erre vonatkozó bejelentést is elutasította, mert a BRFK álláspontja szerint a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. A bíróság – elfogadva a rendőrség által beterjesztett szakvéleményeket – végzésében hasonló következtetésre jutott.

Az akció szervezői viszont úgy látták, hogy a Clark Ádám tér vagy a Lánchíd lezárása esetén is maradnak alternatív útvonalak, ráadásul – amint az köztudomású, tették hozzá – korábban többször lezártak nagy forgalmú főutakat, például az Andrássy utat is. A bíróság viszont azt emelte ki: a gyülekezési jog nem korlátozhatatlan, mert figyelemmel kell lenni a közterületi megmozdulásokon részt venni nem kívánó személyek szabad mozgáshoz való jogára is. A korábbi demonstrációk – például a melegfelvonulás – kapcsán pedig úgy vélték, azok „tényállása, valamint jogi indoklása nem számít köztudomású ténynek”.

Megtarthatják viszont a szakszervezetek a Clark Ádám térről a várnegyeden keresztül a Széll Kálmán térig tervezett vonulásos demonstrációjukat – mondta ki a bíróság. Korábban a BRFK ezt a rendezvényt is megtiltotta, ám a tegnapi döntés szerint a gyülekezési jog korlátozásának feltételei itt már nem állapíthatók meg.

Mindenképpen megtartják a szeptember 29-i rendezvényt is – közölte a verdikt kapcsán a D-Nap egyik szervezője, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke. A Clark Ádám térre újabb bejelentést tesznek, már nem hosszabb időre, csupán egyetlen napra tervezik az akciót, és figyelembe veszik a bírósági döntés indoklásában meghatározott szempontokat.

Emellett felvetődött, hogy ugyanott „országvédelmi futást” rendeznek, amelynek keretében mindenkit arra kérnek: fusson a körforgalomban legalább egyszer körbe. Ugyanaznap éjjel „országvédelmi virrasztást” is tartanának, amit ökumenikus istentisztelettel kötnének egybe. Ilyen rendezvények esetén a főváros hozzájárulására van szükség. Ha ez sem megy – tette hozzá a szakszervezeti vezető –, marad a vonulásos demonstráció.

Alapjog a tüntetés

Az Európai Bíróság megengedőbb a gyülekezési jog tekintetében a magyarnál.

Korábban osztrák környezetvédők harminc órára lezárták a Brenner autópályát, s emiatt fuvarozók pert kezdeményeztek az osztrák állam ellen, mert nem avatkozott közbe. Az ügyben eljáró osztrák bíróság előzetes döntéshozatali eljárásban kérte a luxemburgi fórum állásfoglalását, amely arra a következtetésre jutott, hogy az alapvető jogok biztosítása fontosabb, mint például az áruk szabad mozgása.

„Ha igaz is, hogy egy ilyen jellegű akció általában bizonyos kellemetlenségekkel jár az abban részt nem vevő személyekre nézve, különösen a mozgás szabadságának tekintetében, e kellemetlenségek főszabály szerint megengedhetők, amennyiben az elérni kívánt cél alapvetően valamely vélemény törvényes formában való nyilvános kifejezésre juttatása” – olvasható az ítéletben.

Forrás: LENCSÉS KÁROLY

NÉPSZABADSÁG-NOL.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr383243370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása