CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

BÚCSÚ ALBERT FLÓRIÁNTÓL

2011. november 02. 12:57 - Szerkesztő73

Az egyetemes labdarúgás legragyogóbb alakjainak egyikétől kell most búcsút venni. Az ember szíve elszorul, de a könnyek közt nem csekély vigasz, ha arra gondolunk: mennyi örömöt szerzett ez az óriási egyéniség nekünk, mindannyiunknak. Semmi túlzott pátosz nincs abban, hogy Albert Flórián Magyarország történelmének egy darabja marad - Sok millió magyar nevében ezekkel a szavakkal búcsúzik Albert Flóriántól a Népszabadság hasábjain Hegyi Iván, a lap sportrovatának vezetője. A cikkben Hegyi Iván a következőket írja Albert Flóriánról, a 70 éves korában elhunyt legendás személyiségről, sportemberről:

Hétfő hajnalban, hetvenéves korában elhunyt Albert Flórián, az FTC négyszeres bajnok, 75-szörös válogatott, 1964-ben Eb-bronzérmes, 1972-ben Eb-negyedik, VVK-győztes futball-legendája, az egyetlen magyar játékos, aki elnyerte az Aranylabdát.

Nekünk, akik csak filmen láttuk futballozni Puskás Öcsit és társait, az első volt az egyenlők között. A mi generációnk elalélt Bene Feri, Farkas Jancsi, Göröcs Titi, Mészöly Kálmán, Tichy Lajos vagy Varga Zoli játékától, de Flóri, az Flóri volt, a centerek centerének karizmájától még Houdini sem tudott volna szabadulni. Engem leginkább azért nyűgözött le, mert mindenki tudta, hogy elkéri a labdát a félpályánál, aztán megpróbálja kicselezni az egész védelmet – még a kapust is –, hogy a szóló végén flegmán besétáljon a kapuba. Az csak mese, hogy akkoriban négyszögletes volt a labda. Klasszis hátvédek sokasága igyekezett megállítani, itthon és külföldön egyaránt, ám ha Flóri elindult, még ezek a nagyszerű futballisták is (hányan és hányszor!) dőltek, mint a homokzsák.

A barátomnak mondhattam, de nem ez befolyásol, mert már kölyökként, amikor még személyesen nem ismertem, úgy néztem rá, akár egy félistenre. Gyerekkor... Más halandó tinédzserként még azért izgul, hogy fel tudja-e mondani a leckét a matekórán, Albert viszont tizennyolc évesen már bohócot csinált előbb a jugoszlávok, majd a nyugatnémetek híres játékosaiból: 1959-ben Belgrádban (4-2) három, Budapesten, az NSZK ellen (4-3) két gólt szerzett. Az utóbbi meccsen bemutatott szlalomja a védjegyévé vált, de korántsem azért, mert egyszeri és megismételhetetlen volt: mint tudjuk, színre vitt ilyesmit még rengetegszer.

De nem „szállt el” magától. A köztudatban úgy élt, mint egy balerina – vagy inkább (beceneve alapján) mint egy „Császár” –, ezzel szemben egyszer megemlítettem neki, micsoda nagy embernek hihette magát 1960-ban, amikor kettőt bevágott az angoloknak (2-0), mire csodálkozva rám nézett: „Viccelsz? Örültem, hogy Kotász Öcsi mellett ülhettem az öltözőben.” A futball iránti alázatára jellemző, hogy eleinte hajnali négykor kelt Őrszentmiklóson, bevonatozott Pestre, és a Madách Gimnáziumban, majd az Üllői úton eltöltött órák után, késő este csak Veresegyházig ment vasúton, onnan – miután a szárnyvonal utolsó szerelvényét már nem érte el – hazafutott. És másnap négykor kezdte az egészet elölről...

Futni egyébként nem szeretett. A fizikuma nem volt lehengerlő, éppenséggel különösebben gyorsnak sem lehetett mondani. Annál nagyobb szó, hogy bámulatos mozgásával úgy haladt előre, mintha nem lenne ellenfél. Az Aranylabda elnyerésének évében (1967) valóságos szenzációt keltett, hogy az Újpest ellen (3-0) a tizenhatos vonaláról zúdította a labdát a felső lécre, ahonnan az a hálóba vágódott. „Kintről” ugyanis a legritkább esetben lőtt. Neki az volt a gól, ha öt méterről gurított a kapuba, miután többen feküdtek a pázsiton, mint annak idején a Csele pataknál...

És termelt szépen. Az FTC-ben 351 bajnoki meccsen 256, a válogatottban 75 mérkőzésen 31 alkalommal „köszönt be”. Ha az utóbbi számot a fiatalok kissé keveslik, nyomban hozzátesszük: huszonöt éves korától hátravont (irányító) középcsatárt játszott a nemzeti együttesben. Baróti Lajos szövetségi kapitány nem merte megmondani neki, mi a terve, ezért segítője, Illovszky Rudolf ment oda Alberthez egy párizsi edzőmeccs előtt: „Flórikám, Flórikám, vissza kellene jönni kicsit...” – Rudi bácsi, nekem?! – képedt el a 9-es számú bálvány, mire a nagymester azt válaszolta: „Nézzünk meg egy félidőt. Ha nem sikerül, a szünetben sérültet jelenthetsz.”

A Császár utóbb egy szót sem szólt. Nem, hiszen úgy játszott, hogy szem-száj elállt, elvégre többszörösen zseniális képességei voltak. Tudott, ugyebár, lebilincselően trükközni, a gólérzéke vetekedett technikai kvalitásaival, aztán az is kiderült: dirigensként Ferencsikkel konkurál. „Három az egyben” – így lehetett volna reklámozni, bár annál jobban semmi sem hirdethette nagyságát, amilyen frenetikus előadásokat nyújtott hétről hétre.

Abban az értelemben is művésznek tetszett, ahogyan eljátszotta, miféle bántalmazásokat kell elszenvednie. Magunk közt: könnyen esett, majd feltérdelt, széttárta a kezeit, és abban a pillanatban tízezrek ugrottak fel a Népstadion lelátóin, hogy mit művelnek szegény Flórival! Hatása alá vonta a publikumot, huszonkét ragyogó játékos között is folyton rá kellett tekinteni, a védők figyelmét viszont elvonta azzal, hogy nemegyszer csípőre tette a kezét, úgy álldogált a pályán. „Pihentem” – mesélt erről utóbb, de hamar kifújta magát, mert a következő pillanatokban már megint jobbra, balra küldött a cseleivel mindenkit...

Annyi nagy meccse volt, hogy nem lehet kiválasztani a legnagyobbat. Jugoszláviáról, az NSZK-ról, Angliáról már megemlékeztünk. De itt van még egy Anglia (az 1962-es vb-ről): azon a találkozón (2-1) is a félvonalról vitte a labdát a kapuig. Ugyancsak császári módon játszott a chilei világbajnokságon a bolgárok ellen („szerény” 6-1, Albert mesterhármasával), továbbá 1964-ben, az Eb negyeddöntőjében, Párizsban (3-1) vagy 1966-ban, a brazilokkal szemben a felejthetetlen 3-1 alkalmával. A liverpooli vb-meccs után ő és Farkas János egyaránt 10-es osztályzatot kapott...

A dél-amerikaiak olyannyira elájultak tőle, hogy 1967 elején jutalomjátékra utazhatott a legnépszerűbb brazil klubhoz, a világon ma már 30 milliós szurkolótábort felmutató Flamengóhoz. Ez talán még az Aranylabda értékét is eléri, csakúgy, mint az, hogy 1968 őszén a Brazília–Világválogatott meccsen szerepelhetett a riói Maracanában, ahol a FIFA All Star tizenhatos keretének negyede magyar volt. Rajta kívül Farkas, Novák Dezső és Szűcs Lajos lépett fel a találkozón, és a 2-1-es mérkőzésen a gálacsapat egyetlen gólját ő szerezte.

Ezen kívül volt, hogy hatot vágott be a Debrecennek (1960), ötöt az Ózdnak (1966), és élete nagy pillanatai közé tartozott, hogy 1963-ban a Bazilikában esküdött örök hűséget Bukovics (Bársony) Irén színésznőnek. Ezen megint csak el lehet tűnődni: vajon hány embernek engedték volna meg 1963 Magyarországán, hogy a Bazilikában házasodjék? De Flóri frigye társadalmi esemény volt, ugyanúgy, mint az, ha zöld-fehér Ford Taunusával végighajtott a városon.

Az utóbbi évtizedekben már nem vezetett: rendszeresen a BKV járataival ment az Üllői útra. A ferencvárosi stadion 2007 óta az ő nevét viseli, de akadt időszak – micsoda szégyen, persze nem rá nézve –, melynek során a mellékbejáraton kellett közlekednie, mivel a szobáját leválasztották a főlépcsőháztól. Ez hasonló keserűséggel töltötte el, mint az, hogy nem játszhatott vb- vagy Eb-döntőt, meg az, hogy 1969 júniusában gyakorlatilag véget ért futballuralkodói pályája. Engedahl dán kapus olyan brutálisan rúgta fel, hogy Albert már soha többé nem lett az a páratlan labdarúgó, aki addig volt. Ha nincs e sérülés, alighanem befogja a legtöbbszörös (101-szeres) magyar válogatott Bozsik Józsefet, de így is azon a pulpituson van, amelyen Schlosser, Orth, Puskás és a többi halhatatlan.

Az egyetemes labdarúgás legragyogóbb alakjainak egyikétől kell most búcsút venni. Az ember szíve elszorul, de a könnyek közt nem csekély vigasz, ha arra gondolunk: mennyi örömöt szerzett ez az óriási egyéniség nekünk, mindannyiunknak. Semmi túlzott pátosz nincs abban, hogy Albert Flórián Magyarország történelmének egy darabja marad. Magam emléktáblát állítanék neki Angyalföldön, ahol először lakott a fővárosban, miután Budapestre költözött.

Az otthona a XIII. kerületben a Gömb utcában volt.

A labda nagy művésze hol másutt lakott volna?  

Pálfai Gábor (1.kép) és Kocsis Zoltán (2. kép) fotói MTI és Népszabadság

Forrás: NOL.HU

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr663347564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása