CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Tamariska-domb: a kormányhivatal semmisítse meg a törvénytelen rendeletet!

2011. november 14. 21:21 - Szerkesztő73

A hivatalos, fideszes XXI. kerületi média (csepel.hu, Csepp TV, Csepli Hírmondó, stb.) egy árva szót sem szólt arról, hogy november 3-án fővárosi hatósági bejárást tartottak a csepeli Tamariska-dombon a természeti védettséget megszüntető döntések miatt. A bejáráson a kerület vezetésének részéről elhangzottak lényege röviden így foglalható össze: ők védeni szeretnék a területet, ezért kezdeményezték a védettség megszüntetését. Mi történt a Tamariska-dombon még?  Íme:

Somfai Ágnes,az LMP fővárosi frakcióvezető-helyettese  beadvánnyal fordult a Budapest Fővárosi Kormányhivatalhoz azt kérve, hogy semmisítse meg a Fővárosi Közgyűlés döntését a csepeli Tamariska-domb védettségének megszüntetéséről. Az október 21-i ülésen Németh Szilárd csepeli polgármester a helyszínen osztotta ki határozattervezetét, amelyet utolsó pontként vetetett fel a napirendre. A beadott rendelet-módosításhoz még indoklást sem készített.

A napirend tárgyalásakor sajnos a természetvédelmi hatósági funkciókkal felruházott, az ülésen jelen lévő főjegyző asszony nem volt tisztában a jogszabályokkal, és nem jelezte, hogy az eljárás törvénytelen. A védettség csak akkor lehetne feloldható, ha annak fenntartását természetvédelmi szempontok a továbbiakban nem indokolják és lefolytatták az ehhez szükséges eljárást.

Ezzel szemben a Duna-Ipoly Nemzeti Park nem értett egyet a védettség feloldásával. A fővárosi közgyűlésnek benyújtott határozat mellett Németh Szilárd a csepeli képviselőtestület 2011. szeptember 15-i döntése alapján a főváros hivatalánál is kezdeményezte a védettség megszüntetését. Ennek alapján elindult egy folyamat, amelynek részeként november 3-án bejárást és egyeztető tárgyalást tartott a főváros. A bejáráson a kerület vezetésének részéről elhangzottak lényege röviden így foglalható össze: Csepel védeni szeretné a területet, ezért kezdeményezte a védettség megszüntetését.

A Kormányhivatalhoz adott beadványunk a főváros által elfogadott rendelet megszüntetését kéri. A városházán folyó eljárással kapcsolatban pedig nem egyértelmű, hogy egy politikai testület dönthet-e jogszerűen egy védett terület megszüntetéséről akkor, ha a terület továbbra is védelemre érdemes és a Nemzeti Park Igazgatósága ellenzi azt.

Sajnos ez a példátlan eljárás nagyon hasonlít ahhoz, ami a Bécsi utca 10. esetében történt a Csipak-féle Zeppelin projekt esetében. A védettség megszüntetésével a terület bármikor beépíthetővé válik és fennáll a veszélye a területen található természeti értékek eltűnésének. Ráadásul, veszélyes példával szolgálhat a többi kerület vezetése számára, és igen hamar eltűnhetnek a természetvédelmi területek a fővárosból. Inkább büszkéknek kellene lennünk arra, hogy Budapest kiemelkedő természeti értékekkel büszkélkedik Európában. Erre építeni kell és felhasználni a fővárosi turizmusban és az oktatásban, megtanítva gyermekeinket arra, hogy a természeti környezetünk olyan érték, amit ápolni és védeni kell. 

OS - MTI Országos Sajtószolgálat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr683383228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása