CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Összefogás az éhségsztrájkolókért!

2011. december 28. 20:55 - Anzágo

Budapest, 2011. december 28., szerda (OS) - Világméretű szolidaritási akciót kezdeményez az éhségsztrájk ideje alatt törvénytelenül kirúgott tévések védelmére és a hasonló eljárások megelőzése érdekében a vegyipari ágazat. A VDSZ tehetetlen gyávaságnak minősíti a felmondtást, s attól tart, az MTVA nemzetközi viszonylatban is példátlan módszerét ezek után minden munkáltató büntetlenül alkalmazhatja. A vegyipari ágazat vezetői mindent elkövetnek, hogy bemutassák a világnak, mit művel a hatalom az érdekekért kiálló szakszervezeti tisztségviselőkkel.

A világ szakszervezeteinek segítségét kéri, nemzetközi szolidaritási akciót szervez a 18 napja éhségsztrájkot folytató tévések, Nagy Navarró Balázs és Szávuly Aranka rendkívüli kirúgása kapcsán, a hasonló esetek megelőzésére a vegyipari szakszervezet. A VDSZ felháborítónak tartja, hogy az MTVA mondvacsinált okok alapján azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyát azoknak a tévés érdekvédőknek, akik kiálltak azokért a vétlen dolgozókért, akiket a valódi felelősök helyett róttak meg az elhíresült Lomnici-kitakarás ügyben. A két szakszervezeti vezető kirúgása kapcsán Székely Tamás, a VDSZ elnöke az ágazat nevében tiltakozik az MTVA módszerei ellen, s a nemzetközi érdekvédelmi szövetségeken keresztül viszi hírét az eljárásnak. Az elnök eltökélt szándéka, hogy a világ érdekvédelmi szövetségeivel megismertesse az ügy részleteit, azt a különös kegyetlenséget is, ahogyan napokig nonstop harsogó zenével és éjszakai reflektorozással próbálták felőrölni az éhezők idegeit, erejét és ellenállását. Az MTVA végül törvénytelenül kirúgta a szakszervezeti tisztségviselőként egyébként védelmet élvező Nagy Navarrót és Szávulyt, de a döntéshozók közül senkinek nem volt bátorsága a sztrájkolók szemébe nézni. A felmondást először az MTI-vel közölték, s a felmondólevelet csak később, akkor is közvetítők útján próbálták eljuttatni az érintettekhez. Az eljárás tehetetlenségről és gyávaságról árulkodik – szögezte le Székely. A döntés vérlázító indoklása szerint a két hete éhező érdekvédők Tevékenységükkel kifejezésre juttatták, hogy nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni, ezért nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével . A vegyipari szakszervezet azért is kiáll a médiában dolgozókért, mert az MTVA módszere, a hatalmi erőfitogtatás félelmet kelt a közszférában vagy a versenyszférában becsületesen dolgozók körében is. A VDSZ ennek megakadályozása érdekében szolidaritási nyilatkozat tételre szólítja fel a világ szakszervezeti szövetségeit, hogy nemzetközi összefogással akadályozzák meg a történtekhez hasonló, egyre erősödő munkáltatói arroganciát.


Kiadó: Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr623502865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása