CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Óriási botrány van a láthatáron: súlyos gyanú Schmitt Pál ellen

2012. január 11. 17:20 - csú

A hvg.hu szerint a köztársasági elnök doktori disszertációjának nagy része plágium. (Magyarán: más szellemi termékét tüntette fel sajátjaként Schmitt Pál - a Csú szerkesztője)

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

A köztársasági elnök 1992-ben nyújtotta be Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése című doktori értekezését a Testnevelési Egyetemen (TE, amely 2000-ben integrálódott a Semmelweis Egyetembe). A dolgozatra bírálói a legmagasabb, summa cum laude minősítést adták, később a TE címzetes egyetemi tanára lett, disszertációja jelenleg az Olimpizmus, illetve Az olimpiai játékok gazdasági kérdései című tárgyak ajánlott irodalmában is szerepel.

Ám Schmitt Pál 215 oldalas doktorijának legnagyobb része – a hvg.hu számításai szerint mintegy 180 oldal – egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nyikolaj Georgijev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját.

Georgijev 1987-ben fejezte be Lausanne-ban Analyse du programme olympique (des Jeux d’Olympiade) (Az olimpiai játékok programjának elemzése) című kétkötetes, 465 oldalas, több száz oldalnyi táblázatot, diagramot tartalmazó tanulmányát. A dolgozat írógéppel készült, bekötött példánya ma is megtalálható a lausanne-i Olimpiai Múzeum könyvtárában (raktári jelzete: MA 1949/1 és MA 1949/2). A további részleteket, a cikk folytatását a hvg.hu-n lehet elolvasni.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr133537418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucc.gizi 2012.01.11. 17:39:05

Na, a végén még kiderül, h. a nemzet "gojostola" más tollával ékeskedett:-) Hát az a papír került elé, oszt oda írta a nevét...

fidel12 2012.01.11. 18:13:21

Mégis az ő munkája lehet, ha nem felel meg az alapvető követelményeknek sem. Csak nem akar VALAKI ennek a derék magyar embernek a helyére bujdokolni? Én egy emberként megvédem SP-t!
süti beállítások módosítása