CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Éhségmenet indul Borsodból a Parlamenthez - Képek a hétköznapi nyomorról

2012. február 05. 17:36 - csú

Hétfőn reggel kilenc órakor indulnak Miskolcról Budapestre azok a tüntetők, akik éhségmenetükkel akarják felhívni a kormány figyelmét a borsodi térség tarthatatlan helyzetére. Az akciót egy diósgyőri munkanélküli olvasztár, Tóth Imre Miklós indította el, polgármesterek is csatlakoztak hozzá. MEGDÖBBENTŐ KÉPEK A BORSODI NYOMOR HÉTKÖZNAPJAIRÓL

A kilátástalanság miatt indulnak gyalog Budapestre Borsodból tiltakozók. Amikor három héttel ezelőtt Tóth Imre Miklós egyik barátja - aki korábban lakáshitelt vett fel, majd munkanélküli lett és így mindenét elveszítette – öngyilkos lett, a munkanélküli olvasztár elhatározta, hogy a térség egyre reménytelenebb helyzetét tudatni kell az országgyűlési képviselőkkel és a kormány tagjaival is.

A „Munkát, kenyeret” jelszó alatt induló gyalogos tiltakozómenet szerinte csak első lépése a figyelemfelhívásnak, mert a „félelemben tartott emberek sok mindenre képesek”. Az ötletgazda szerint ők így értékelik majd Orbán Viktor elmúlt egy évét, akitől a választási kampányban Miskolcon tett ígéreteit, a munkahelyeket, a szociális biztonságot akarják számon kérni. Terveik szerint a tavaszi ülésszak első napjára érnek a Parlament elé, hogy találkozhassanak azokkal a képviselőikkel, akiknek többségét a választások óta csak televízióban látták.

Az edelényi Komjáthi Imre a Facebookon szervez rá az eseményre. Kérdésünkre elmondta, hogy a beköszöntött kemény téli hideg ellenére 15-20 fő biztosan végiggyalogolja a teljes távot, míg a többi csatlakozó egy-egy szakaszt teljesít majd. Abban bíznak, máshol is átérzik a borsodiak elkeseredését és az országház előtt nagy tömeg hallatja majd a hangját a kormány intézkedéseivel szemben.

Komjáthi Imre szerint az új Munka törvénykönyvével a dolgozók kiszolgáltatottsága a „száz évvel ezelőtti szintre süllyedt”, remény sincs az elhelyezkedésre. Borsodban a bányászfalvak tönkrementek, a családoknak már tüzelőre sem futja. „Ha nem lesz változás, beledöglünk” - fogalmazott a vegyipari dolgozó.

Három polgármester is csatlakozott az éhségmenethez, ezek egyike Alsógagy község első embere. Takács László szerint jelezni kell az Orbán-kormánynak a változtatási igényeket, mert 22 ezer forint segélyből vagy a hatórás közmunkaprogramból nem lehet megélni. „Meg kell előzni a nagyobb tragédiát addig, amíg nem késő. Ne öljék meg újabb adókkal az embereket és a vállalkozókat, mert Abaújban már így is van olyan település, ahol minden munkaképes ember segélyezett. Ez pedig nem vezet sehová” – jelentette ki.

A polgármestert számos szervezet és magánszemély biztosította támogatásáról és már sikerült megszervezniük a napi pihenőhelyeket és az ellátást a kijelölt útvonalon, a 3-as számú főút melletti településeken. 

index.hu Fotó: Siller Ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr404068274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása