CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Törvényt sért Németh Szilárd

2012. február 29. 00:01 - csú

 Budapest, 2012. február 28., kedd (OS) - A csepeli Tamariska domb védettségének ügye egyre szürreálisabb fordulatokat vesz. Németh Szilárd Csepel polgármestere megszüntetné a Tamariska-domb védettségét és nem izgatja, hogy törvénytelenül teszi ezt. Inkább Illés Zoltán államtitkárhoz fordult, aki írásos támogatását adta akcióhoz. Ezt írják közleményükben az LMP politikusai, majd így folytatják:

 Sajátosan értelmezik a Fideszben a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. A kormány és a Fidesz frakciója segítséget nyújt fideszes képviselők, polgármesterek törvénytelen akciójához. Ehhez sajnálatos módon még Budapest főjegyzője is asszisztál.

Tavaly novemberben a fővárosi közgyűlés Németh Szilárd javaslatára törvénytelen módon szüntette meg a csepeli Tamariska domb védettségét. A döntést követően a főjegyző lefolytatta a törvény által előírt egyeztetéseket és mivel a Duna-Ipoly Nemzeti Park ellenezte a védettséget megszüntetést, ezért a januári közgyűlésen annak fenntartására tett javaslatot. Az előterjesztést azonban technikai problémára hivatkozva visszavonta a főjegyző asszony. A szerdai közgyűlésre megint beadta ugyanazt az előterjesztést a védettség fenntartására. Most egy kiegészítést is mellékelt hozzá, amelyben a terület védelmének törvénytelen megszüntetését is javasolja. Az indoklásban arra hivatkozik, hogy Illés Zoltán államtitkár támogatja a védettség megszüntetését. Pontosan tudnia kellene azonban, hogy egy jogállamban egy államtitkár sem írhatja felül a természetvédelmi törvényt. Ráadásul az előterjesztés egy másik mellékletében a főjegyző is leírta, hogy a védettség feloldása nem egyeztethető össze a természetvédelmi törvénnyel.

Ez az eljárás hasonlít a Csipak-féle városromboló Zeppelin projekt tavalyelőtti esetéhez. Ott is egy fideszes képviselő intézte el a védettség levételét egy belvárosi épületről a műemlékvédelmi hivatal ellenkezése ellenére. A Bécsi utca esetében az LMP, a civil és szakmai szervezetek fellépésével megakadályozta a városrombolást. Most bizakodásra adhat okot a törvényesség fenntartásában, hogy az LMP frakcióvezetője, Kaltenbach Jenő által vezetett jogi bizottság egyes fideszes tagok szavazataival kiállt a törvényességért, és a védettség fenntartása mellett foglalt állást.

A polgármester megvalósíthatná nyilvánosan is hangoztatott terveit a terület rendezésére a védettség megszüntetése nélkül is. Ennek hiányában azonban a terület bármikor beépíthetővé válik és eltűnhetnek az ott található értékek. Ráadásul veszélyes példával szolgálhat, és igen hamar eltűnhetnek a természetvédelmi területek a fővárosból. Inkább büszkének kellene lennünk arra, hogy Budapest kiemelkedő természeti értékekkel rendelkezik Európában. Erre építeni kellene és felhasználni a fővárosi turizmusban, az oktatásban, megtanítva gyermekeinket arra, hogy a természeti környezetünk olyan érték, amit ápolni és védeni kell.

Az LMP ezért módosító indítványt nyújtott be a költségvetéshez, amivel növelné a védett területek kezelésére fordítható összegeket.  

LMP fővárosi frakció Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

Menyhért Péter csepeli környezetvédő levele ITT OLVASHATÓ

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr204221834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása