CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ez volt május elseje - Kik a magyar munkások a XXI. században? - Csikllagosok rendőrkézen

2012. május 01. 22:32 - csú

Felvonulók mondták:  A szakszervezeti érdekképviselet fontosságát hangsúlyozták az elnökei azoknak a szakszervezeti szövetségeknek,  amelyek együtt tüntettek május elseje alkalmából Budapesten. Mesterházy Attila úgy gondolja, az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya embertelen, mert nem veszi emberszámba a munkásokat, a legnehezebb sorban élőket, azokat, akik  az országot építik, és megfizetik a kabinet minden elrontott lépését.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint tagszervezeteik biztos munkahelyekért, tisztes megélhetésért, továbbá elérhető és működő közszolgáltatásokat követelve tüntetettek. A rendezvén fő mottója a "Be a szakszervezetekbe!"-gondolat volt.

Gaskó István szerint nincs mit ünnepelni az idei május elsején. A Liga Szakszervezetek elnöke a városligeti május 1. emlékkőnél tartott  beszédében hangsúlyozta: nagyon sok gondjuk van ma a magyar munkavállalóknak, szociális és gazdasági helyzetük egyaránt romlott. Az "Európa mi vagyunk" mottóval rendezett eseményen Gaskó István elmondta: sok olyan dolog történt  Magyarország 2004-es uniós csatlakozás óta, amely indokolttá, időszerűvé teszi ennek az üzenetnek a hirdetését. Példaként említette az uniós zászlóégetést, és a kormány több unió ellenes kijelentését.

Mesterházy: az Orbán-kormány embertelen

Mesterházy Attila úgy gondolja, az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya embertelen, mert nem veszi emberszámba a munkásokat, a legnehezebb sorban élőket, azokat, akik szerinte az országot építik, és megfizetik a kabinet minden elrontott lépését. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja fővárosi majálisán, a Városligetben azt mondta, a munkásság még ma is létezik, bár sok ünnepelni valója jelenleg nincs. Ugyanakkor már "nemcsak a kohász, a szalag mellett álló ember a munkás, de a pizzafutár, a bolti eladó, a postás vagy a kórházi ápoló is". Minden egyes ember, aki csak a saját munkájából tartja el a családját; mindazok, akik félnek az állásuk elvesztésétől, akik állandó bizonytalanságban, hónapról hónapra élnek - tette hozzá a szocialista politikus. Kiemelte: az MSZP hatalomra kerülése esetén az első intézkedések között szerepelne a dolgozókat védő jogok megerősítése, és a szakszervezeti jogosítványok visszaadása a munka törvénykönyve megváltoztatásával.

Gyurcsány: képtelen a plágiumgyanú

Képtelen vádnak nevezte Gyurcsány Ferenc a május elsejei beszédében, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben a pécsi tanárképző főiskolán.A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja városligeti majálisán azt mondta: tiszta a lelkiismerete, és nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált. "Bizonyítsák be! (...) Ki fogom perelni őket a vagyonukból, mert nincs annyi vagyonuk, amennyit ér az én tisztességem" - jelentette ki.

LMP: a fiataloknak kell szentelni a munka ünnepét

Az LMP szerint a fiataloknak kell szentelni a munka ünnepét; a párt majálisán tartott sajtótájékoztatón Csiba Katalin szóvivő és Szél Bernadett képviselő a fiatalok problémáira igyekezett felhívni a figyelmet.

Az LMP úgy látja, hogy a munka ünnepén nincs mit ünnepelni, mert kétéves csúcsra ért a munkanélküliség, a fiatalok 25 százalékának nincs munkája, és egyre többen vándorolnak a megélhetés miatt külföldre – jelentette ki Csiba Katalin. Azzal kell szembesülniük, hogy nagyon alacsony bérekért, de a munkaszerződésükben rögzítettnél jóval hosszabb munkaidőben foglalkoztatják őket – tette hozzá.

Előállítások vörös csillag miatt

A rendőrség vörös csillag viselése miatt előállította a Zöld Baloldal szóvivőjét, Nyári Zsoltot. A szervezet a rendőrség Gyorskocsi utcai épületénél tiltakozásul ülősztrájkba kezdett.

A rendőrség később közölte: összesen öt embert álíltottak elő "önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt", Nyári Zsolton kívül a IV. kerületből még négy embert. (MTI - Népszabadság)

A nap további HAZAI és KÜLFÖLDI eseményeiről HÍREK, ÖSSZEFOGLALÓK ITT

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr424483178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása