CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepel lakossága minden szélsőséges provokációt elutasít

2012. június 07. 17:54 - csú

Alig telt el egy nap Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Széchenyi-díjas tudósunk rasszista indíttatású, alávaló megtámadása óta, s mi csepeliek is a saját bőrünkön érezhettük, hogy mennyire belénk mar a szélsőséges és rosszakaratú emberek előre kitervelt, provokatív támadása.

 

Csepelen a Károli Gáspár utcai baptista imaház udvarára ismeretlen tettesek horogkeresztes és waffen-ss-es jelekkel ellátott üres palackokat, illetve sav és alumíniumfólia keverékével töltött palackot dobtak. Ez utóbbi - az imaház lelkészének elmondása szerint - magától szét is durrant.

 

A csepeli emberek sokszor bizonyították, hogy elutasítják a szélsőséges nézeteket. 1944. december 4-6. között Csepel község elöljárósága, lakói és gyárának munkásai sikerrel akadályozták meg a település nyilasok általi kiürítését. Az 1956-os forradalom és szabadságharc során kerületünk lakói, katonák, munkások voltak azok, akik legtovább ellenálltak a külső és belső kommunista hordák támadásainak.

 

300 évvel ezelőtt, pontosan 1712. július 18-án Savoyai Jenő három sváb családnak adott lehetőséget a török dúlás utáni újjáépítésre. A XIX. század végén egy zsidó nagyiparosnak, báró Weiss Manfrédnak és családjának köszönhetően lett világhírű a csepeli ipar, s vált várossá Csepel. Kerületünkben az életünket, kultúránkat gazdagító svábok, zsidók, lengyelek, bolgárok, örmények, görögök és cigányok évszázadok óta élnek békében, egymást tisztelve a magyarsággal.

 

Csepel vallási tekintetben szintén nagyon sokszínű, de mindig az 1568-as tordai országgyűlés türelmi rendeletének szellemében működtek a különböző egyházak. A Csepeli Lelkészi Kör római katolikus, református, evangélikus, görög katolikus, baptista és zsidó felekezeteket összefogva immáron 22 éve közösen dolgozik a csepeli emberek üdvösségéért és jólétéért.

 

Fentieket olyan közös értékeinknek tartjuk, amelyekre okkal lehetünk büszkék.

 

Csepel valamennyi polgára nevében együttérzésemet fejezem ki, és támogatásomról biztosítom Schweitzer Józsefet, illetve a zsidó és a baptista felekezetek vallási vezetőit és tagjait. És szintén valamennyiünk nevében mélységesen elítélem a nyugalmazott főrabbit és az imaházat ért durva, aljas és gyáva támadást, és a leghatározottabban elutasítom az ilyen a szélsőséges provokációkat. Egyben bejelentem, hogy Budapest-Csepel Önkormányzata csatlakozik Áder János, Magyarország Köztársasági Elnökének, a nemzetünk közös értékeinek tagadóit és meggyalázóit elítélő nyilatkozatához.

 

                                                                                             Németh Szilárd

                                                                                         Csepel polgármestere 

Forrás: csepel.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr654571898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hope2 2012.06.08. 11:02:57

Ide vezet a rendszeres verbális agresszió, amit Németh Szilárd évek óta politikai eszközként használ. Nem nyilatkozni kellene, hanem megváltozni.

magánzó és kamikáze 2012.06.08. 16:51:34

@hope2: Nem érdemes egy nyilt levelet csak azért csesztetni mert NSZ írta. Én minden sorával egyetértek és bízom a megvilágosodásban.
Hát így...
süti beállítások módosítása