CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Játék a tűzzel: botrányt provokál Csepelen a fideszes polgármester?

2012. június 15. 13:05 - csú

Németh Sz-játék a tűzzel-333-as.pngEbből botrány lehet – írja az ATV.HU egy ma délutáni csepeli demonstrációról. Félő, hogy ha ez a polgármesteren múlik, akkor igaza lehet a cikkírónak.

A tüntetés (ma még) minden magyar állampolgár alkotmányos joga. A csepelieké is! Ezt a legjobban Németh Szilárd XXI. kerületi polgármester tudhatja, aki még fideszes ellenzéki vezetőként többször szervezett demonstrációt az akkori önkormányzat szocialista vezetői ellen. Az MSZP sem Csepelen, sem másutt soha sem kezdeményezett ellentüntetést a tiltakozókkal szemben. A kockázatok óriásiak, a következmények beláthatatlanok. Felelős vezető megelőzi az ilyen helyzeteket. Németh Szilárd viszont gerjeszti a szemben állást. Miként korábban beszámoltunk róla, a csepeli baloldali szervezetek ma délután öt órára tüntetést szerveznek a Németh Szilárd nevével fémjelzett, a Radnóti Miklós Művelődési Házban rendezendő Nyirő József irodalmi est ellen, mert szerintük az 1944-es nyilas parlament tagjának, Hitler dicsőítőjének, Nyirőnek semmi keresni valója nincs a nyilasok által kivégzett mártír költő nevét viselő intézményben.

Németh Szilárd közleményében a baloldali tüntetésszervezőket „cinikus provokátoroknak” nevezi, „alantas politikai haszonszerzéssel” cenzúra-követeléssel, könyvégetési szándékkal vádolja őket. Ő kéri a megvádoltakat, hogy mielőtt bármit tesznek „ismerjék meg a székely-magyar író műveit”. Németh Szilárd viszont szemlátomást erőfeszítést sem tesz arra, hogy megismerje Nyirő kapcsolatát Szálasival, a nyilas parlamenttel, a náci főszereplők Nyirő-féle felmagasztalásával. Németh Szilárd inkább burkoltan szervez és nyíltan fenyegetőzik, amikor ezt írja közleményében: „Tudomásunkra jutott, hogy …a tüntetés hírén felháborodva többen is ellentüntetésre készülnek.” A polgármester álszent módon az ellentüntetőket - tehát az esetleges valódi provokátorokat – is arra kéri, hogy „ne üljenek fel a provokációnak!”

A tűzzel játszadozó, provokálón békéltető polgármester mint nagy kompromisszum említi, hogy „Önkormányzatunk ezért, már az idén érettségiző csepeli diákok számára Nyirő József: Uz Bence című regényét és Radnóti Miklós verseskötetét ajándékozza.” Németh Szilárdot mi is egyszerre ajándékozzuk meg Radnótival és Nyirővel. Radnóti Miklós 1941-ben a következőket írta naplójában Nyirő Józsefről:

„Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki "reprezentálta" hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. "A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: "Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!" Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm... Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem...”    (Radnóti Mikós: Napló. Magvető, 1989, részlet, 197. oldal)

A fenti Radnóti-sorokat mikor adja át a polgármester az érettségiző csepeli diákoknak? Előbb persze neki kellene elolvasni…

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr934590241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csú 2012.06.15. 20:25:48

@igary: Nagyon köszönjük a videót. Minden magáért beszél valóban - kommentár nélkül. Közzé tettük
süti beállítások módosítása