CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Németh Szilárd mondjon le!

2012. június 15. 00:25 - csú

Németh-képe.PNGMiért éppen most szólítom fel Csepel polgármesterét lemondásra?  Mert nálam, vele kapcsolatban, most, a Nyirő üggyel telt be a pohár. Németh Szilárd azt már korábban is bebizonyította, hogy valamiért érdekelt, a csepeli kulturális értékek szétverésében, de azt nem gondoltam, hogy ennyire hűséges pártkatonaként viselkedik egy, a magyar történelem sötét korszakában hírhedtté vált író-politikus, a nácibarát Nyirő József tisztára mosásában. Azt a Nyirőt akarja szalonképessé tenni, aki Radnóti Miklós 1941-es naplóbejegyzése szerint így ömlengett a hitleri harmadik Német Birodalom egyik vezető orgánumában: "A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!"…Németh Szilárd ennek az embernek emléket állítva „Nyirő József  Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi verseny”-t hirdetett, most pedig „Nyirő József irodalmi est”-et szervez Csepelen, … a Radnóti Miklós Művelődési Házban. Abban a házban, amit arról a költőről neveztek el, akit 1944-ben Hitler véres kezű magyarországi bábjai, Szálasi nácibarát emberei gyilkoltak meg. A „Radnótiba” vinni Radnóti gyilkosainak egykori propagandistáját, megidézni annak szellemét?! – kérdezi VOX a szerkesztőségünkhöz eljuttatott cikkében, amit most is változtatás nélkül közlünk:

A mai fideszesek, köztük maga Németh Szilárd is, illetve a kisgazdák volt vezére, az MSZP politikusok valamelyikével szemben korábban oly gyakran mondogatták, hogy „mondjon le”, hogy mára már szinte a vicc kategóriájába tartozik e két szó. Az eltelt néhány hónapban több olyan írást is közölt tőlem a csepelujsag.blog.hu szerkesztője, amelyek után esetenként én is odaírhattam volna a két szót. Nem tettem. Nem tartozom azok közé, akik ilyen mondatot könnyen leírnak. Nem szeretnék ugyanis sem a Fidesz, sem a korábbi időszak egyik pártvezetője, Torgyán József nyomdokaiba lépni. Akkor miért éppen most szólítom fel Csepel polgármesterét lemondásra?  Mert nálam, vele kapcsolatban, most telt be a pohár.

Ami miatt tele lett az a bizonyos, az a Nyirő József „ügy” helyi kezelése. Azt számomra már hamarabb is bizonyította, hogy valamiért érdekelt, a csepeli kulturális értékek szétverésében, de azt nem gondoltam, hogy ennyire hűséges pártkatonaként viselkedik egy, a magyar történelem sötét korszakában hírhedtté vált író-politikus, nácibarát Nyirő József tisztára mosásában. Igen, azt a Nyirőt akarja – párttársaival együtt –, a magyar oktatás kötelező olvasmányává tenni, aki az utolsó pillanatig kitartott a hazaáruló, nyilas Szálasi mellett. Azt a Nyírőt, akinek a Fideszesek és mamelukjaik általi szerecsenmosdatása a fejlett Európában – és nem csak Romániában –, talán nem véletlenül, már most ellenérzéseket váltott ki.

És mit tesz ebben a helyzetben Németh Szilárd Polgármester Úr? Először „Nyirő József  Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi verseny”-t hirdet, majd „Nyirő József irodalmi est”-et szervez Csepelen. És hol lesz ez az ominózus „irodalmi est”? A csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban. Abban a házban, amit arról a költőről neveztek el, akit 1944-ben  Szálasi nácibarát emberei gyilkoltak meg. Arról a költőről, aki, 1941. november 3-án, az alábbiakat írta naplójába:

Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki "reprezentálta" hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. "A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: "Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!"

Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm... Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem...

(Radnóti Mikós: Napló. Magvető, 1989, részlet, 197. oldal)

Bár Radnóti egyik kedvencem, az idézetet nem ismertem, nem én találtam meg.  Amikor felhívták rá a figyelmem és elolvastam, egy szó jutott az eszembe. Gyalázat! Ezért kell Németh Szilárdnak lemondania!

 V O X

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr284589433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magánzó és kamikáze 2012.06.15. 09:04:46

Neves drámaírónk késöbbi politikusi antiszemita megnyílvánulásait az írói munkássága részeként értékelte akkori történész miniszterelnökünk, választott politikusaink.
Gondoltam, akkor ennyit a munkásságról.

Egykori nyilas parlamenti képviselő irói munkásságát nyílvánította nagyszerűnek a jelenlegi kétharmad, jelezve hogy külön kell választani az írót a politikustól.

Nagyon szégyellem magam azért ami erröl az első gondolatom volt: akkor a felét szórják a tengerbe, a felét pedig temessék el a hazájában.
Egy nagy temetővé vált ez az ország.

gigacherry 2012.06.17. 00:40:59

Ennek az embernek az esetében a visszataszító külső és a hozzá illő belső értékek jól harmonizálnak egymással.
süti beállítások módosítása