CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A BKV nem tréfál, kirúgták az utasok kedvencét, a vicces buszsofőrt

2012. június 22. 10:19 - csú

Az utasokat szórakoztató buszvezetőjével - sorozatos szabálysértések miatt - nem hosszabbította meg a munkaszerződést a BKV. Ezt közölte a közlekedési társaság  azt követően, hogy a BKV Figyelő blog meg nem nevezett BKV-s forrásokra hivatkozva  írta, mégis kirúgták Bócsa Viktort, mert "senki sem szerette, amit csinált, és nagyon zavarta az utasokat".

  Azt állítják: senki sem szerette, nagyon zavarta az utasokat

A BKV Figyelő blog csütörtökön írt arról, hogy a közlekedési társaság mégis megvált a vicces buszsofőrtől azt követően, hogy korábban, áprilisban egyszer már megpróbálta kirúgni a buszvezetőt, de a blog által kirobbantott médiavisszhangnak köszönhetően letettek az ötletről.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója áprilisban azt közölte, hogy a járművezető elbocsátása túlzó és indokolatlan mértékű munkáltatói intézkedés lenne, amivel nem tud egyetérteni és ilyen intézkedésre szerinte nem is kerülhet sor. "Úgy látszik, hogy mégis sor kerülhet, csak a BKV-nál várták a megfelelő pillanatot, megvárták, amíg elül az érdeklődés Bócsa Viktor körül..." – írta most a blog szerzője.

Bócsa Viktor nemcsak vezette a járművet, hanem menet közben dumaszínház-stílusban szórakoztatta is az utasokat, indulás előtt pedig a repülőgépeken megismert biztonsági bemutatót tartott. Azt mondta, így akarta felvidítani az utasokat.

Csütörtökön késő este a BKV közleményt adott ki, amely szerint sorozatos szabálysértések miatt nem hosszabbították meg a buszvezető munkaszerződését. A közleményt a BKV mellett a BKK is aláírta.

"2012 áprilisában nagy vihart kavart annak a buszvezetőnek az ügye, aki a 105-ös buszon viccesen mondta a megállókat, ugyanakkor engedély nélkül, a BKV belső szabályait megsértve nyilatkozott az ATV-nek. Akkor a BKK vezetője a buszvezetőt védelmébe vette, kifejezte, hogy számít a munkájára és arra kérte a BKV-t, hogy a járművezetőt a szabályok betartására hívja fel a munkáltatója. Azonban már akkor is jeleztük: a szabályok betartása minden munkavállaló kötelessége" - írta közös közleményében a BKV és a BKK.

A BKV szerint a sofőr munkaszerződése határozott idejű volt és nemrég lejárt. "A BKV felelős forgalmi vezetői azt a döntést hozták, hogy nem kívánják szerződését meghosszabbítani, mivel azt az esélyt és jelentős közfigyelmet, amit a legutóbbi szabálytalan munkavégzése után kapott, a legkevésbé sem arra használta fel, hogy ezt követően munkáját példamutatóan végezze és bármilyen pozitív ügy szolgálatába állítsa" - írta a közlemény.

"Ehelyett az érintett dolgozó szabálytalan munkavégzésével visszaélt a jelentős közfigyelemből és a közvélemény szimpátiájából eredő kivételes helyzetével" - tették hozzá.

A buszvezető a BKV szerint már az áprilisi esetet követően néhány nappal, április 21-én előfordult, hogy műszaki hibára hivatkozva kiállt az utasszállításból, ezzel járatkimaradást okozva a 105-ös vonalon. Amikor a szerelő a buszhoz ért, a járművezetőt nem találta a busz környékén, hosszas keresés után sem. A járművezető a szolgálati helyét engedély nélkül elhagyta, miközben épp a rádióban nyilatkozott - közölte a társaság.

Bár az eset után figyelmeztették, a BKV szerint néhány napra rá mégis ismét súlyos szabálysértés történt: a járművezető elkésett a szolgálatából és emiatt akkor a 91-es busz vonalán okozva zavart az utasoknak. "Mindezeken felül csak az ominózus áprilisi eset óta eltelt két hónapban a járművezető számos további alkalommal sértette meg a BKV belső utasításait, melyek betartását szigorúan megköveteljük minden járművezetőtől" - olvasható a közleményben.

A járművezetőről a BKV rendszeres belső sebességmérési ellenőrzései során két alkalommal készült bizonyító erejű felvétel: egyszer 50 helyett 65, majd egy másik alkalommal 69 kilométer/órás sebességgel közlekedett a buszával, amely súlyos, a forgalombiztonságot veszélyeztető szabálysértésnek minősül és önmagában emiatt már indokolt volt a BKV döntése - tették hozzá.

"Ha a BKV ilyen előzmények után meghosszabbította volna a járművezető munkaszerződését, azzal  nem csak veszélyes precedenst teremtett és a szabályszegés pártjára állt volna, hanem a tisztességgel és a szabályokat betartva dolgozó járművezetők felé is azt üzente volna: eltérő szabályok vonatkoznak a különböző munkatársainkra. Ez pedig nincs így" - fogalmazott a cég.

"Mindezekre tekintettel a BKV Zrt. kiáll azon döntése mellett, hogy az érintett járművezető munkaszerződését nem hosszabbította meg, hiszen szabálysértései a forgalombiztonságot veszélyeztették és az utaskiszolgálásban jelentős hátrányokat, indokolatlan járatkimaradásokat okoztak" - tette hozzá a közlemény.

"Kérjük, ezt mindenki mérlegelje, amikor a kérdésben véleményt alkot, és vegye figyelembe: a BKK vezetőjének intézkedése nyomán a járművezető kapott még egy esélyt. Nem élt vele, és halmozottan sértette meg a BKV belső szabályait" - írta a BKV és a BKK. (Forrás: HVG.HU)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr14604213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása