CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csatornázás csatazajjal Csepelen

2012. június 22. 11:22 - csú

Csatorna-fórum-BT.PNGA 21. kerületi Hírhatár írja: "Sok kérdéssel érkeztek a kerületiek (mert a bizonytalanság és az információhiány kérdéseket szül), főként a „mikor” és a „hogyan”, meg a „mennyibe kerül” vetődött fel szinte mindenkiben, azaz, hogy az ő háza, az ő utcája mikor kerül sorra?  A kérdések többségére elhangzott a válasz, ha nem is érezte azokat mindenki kielégítőnek.

A csepeli csatornázással kapcsolatos tudni valókról, a  június 21-i lakossági fórumról beszámolt a városvezetés hivatalos szócsöve a csepel.hu is. Írásuk ITT olvasható.

Részletes tudósítást és riportképeket a felfokozott érdeklődéssel várt eseményről  a mindig pontos információkkal szolgáló 21. KERÜLETI HÍRHATÁR adott. A következőkben a megbízható csepeli hírportál helyszíni tudósításának első részét ismertetjük meg olvasóinkkal: 

Opálosan tűzött a nap csütörtök délután, odakint kánikulai volt a hőség, mikor a Királyerdei Művelődési Házban a csatornázási lakossági fórumra érkező csepelieket egy palack ásványvízzel és állványos ventillátorokkal (és baj esetére elsősegély-nyújtási hellyel) fogadták az önkormányzat munkatársai.

A szervezők űrlapokat is osztottak: ezeken lehetett feltenni a kérdéseket.

Délután öt órára járt az idő, mire a színházterem nézőtere megtelt – sokan jöttek el a lakossági fórumra Királyerdőből és Hárosról. Nem csoda, hisz közvetlenül 3500 csepeli családot, s ugyanennyi ingatlant érint a Csepel teljes szennyvíz-csatornázottságát célzó projekt. Közvetetten persze szinte minden csepeli érintett, hiszen a közlekedési nehézségek, a forgalomelterelések miatt egyes kerületrészek hetekig megközelíthetetlenek lesznek.

Sok kérdéssel érkeztek a kerületiek (mert a bizonytalanság és az információhiány kérdéseket szül), főként a „mikor” és a „hogyan”, meg a „mennyibe kerül” vetődött fel szinte mindenkiben, azaz, hogy az ő háza, az ő utcája mikor kerül sorra?  A kérdések többségére elhangzott a válasz, ha nem is érezte azokat mindenki kielégítőnek. (A lakossági fórum képeit - köztük a vetített illusztrációkat - megtekinthetik a 21.kerületi hírhatár Galériájában.)

Németh Szilárd polgármester bevezető mondataival utalt arra, hogy a csepeliek 41 éve szenvedik a csatornázatlanság következményeit (ezek szerint az 1971 előtti évek nem számítanak? – a szerkesztő megjegyzése). Most végre elindult a csatornázási projekt, de szerencsére csak a kerület kétharmada lesz feltúrva csaknem egy éven át, ám ha befejeződik, Csepel jobb állapotba kerül, mint amilyenben előtte volt. „Nagyon készülünk a projektre, hogy a kerületben végre a XXI. századhoz méltó állapotok legyenek” – mondta.

(Ekkor még nem hangsúlyozták, azt, ami később mindenki számára egyértelművé vált: csak szennyvízcsatornázás lesz, a csapadékvíz-elvezetést nem oldják meg most sem, így maradnak az eső utáni tócsák Királyerdőben, amely a péntek hajnali vihar és felhőszakadás után mindjárt be is következett…)

Bemutatta a fórum résztvevőit, a főváros, a beruházó Enviroduna Kft. és a kivitelezők megjelent képviselőit. Külön köszöntötte Szeneczey Balázs, frissen kinevezett főpolgármester-helyettest, aki a posztról szerdán lemondott Hutiray Gyula területeit viszi a továbbiakban, vagyis a városfejlesztésért, a kiemelt és az európai uniós projektekért (ide tartozik a csepeli csatornázás és a gerincút is) felel majd, s akinek első útja Csepelre vezetett. A többi megjelent vezetőt is üdvözölte: Borbély Lénárd alpolgármestert, parlamenti képviselőt, dr. Szeles Gábor jegyzőt, Vertán Zsoltot, az Enviroduna igazgatóját és Süle László kinevezett polgármesteri biztost, aki a projekt haszonélvezőinek, a csepelieknek az érdekeit képviseli a projekt ellenőrzésében. Továbbá a megjelent rendőrkapitányt, tűzoltóparancsnokot, főorvost, az apparátus és a képviselőtestület tagjait.

A polgármester elmondta, ezzel az egy fórummal nincs letudva az ügy: ősszel a nyári munkák tapasztalatait fogják áttekinteni egy újabb lakossági fórumon. Megkérte a kérdést feltevőket, hogy a papíron tüntessék fel nevüket, lakcímüket, telefonszámukat, e-mail címüket, hogy szükség esetén fel tudják venni velük a kapcsolatot.

Szeneczey Balázs lépett a mikrofonhoz, s a csatornázás előzményeiről szólt (erről korábban lapunk is írt). Elmondta, hogy június 9. óta elindult a projekt, amelynek már 2009-ben be kellett volna fejeződnie, de addigra a tervek sem készültek el. A jelenlegi főpolgármester és a jelenlegi kerületi polgármester (már ellenzéki korukban is) „keményen küzdött” azért, hogy a csatornázás Csepelt is érintse.

A 2010-ben indult közbeszerzési folyamat során „vért izzadtak” az eljárás lebonyolításában. Példátlan az a pozitív önkormányzati hozzáállás Csepelen – mondta – amelyben a villámgyors engedély-kiadásokkal segítik a kivitelezők munkáját. A lakosság türelmét kérte a várható kellemetlenségekért.

Befejezésül ismét hangsúlyozta azt a csodálatos és kitűnő kapcsolatot Németh Szilárd és Tarlós István között, amely a jelenlegi konstruktív együttműködést lehetővé teszi.

A csepeli polgármester ragadta magához ismét a mikrofont és vetíteni kezdett. Beszélt a csatornázás előéletéről, s a várható problémákról, melyeken túl kell lendülni…

Kiemelte, hogy ilyen léptékű beruházás „utoljára a Weiss Manfréd gyár építésekor volt Csepelen”. Hatalmas méretű és összegű a projekt.

Felidézte a Csepel újság 1988. januári számát, amelyben „Királyerdőnek többet kell kapnia” címmel az akkori tanácselnök-helyettes, Orosz Ferenc arról beszélt, hogy a csepeli csatornázás nagyon nagy feladat, melyet 2000 előtt nem lehet befejezni.

Ma elmondhatjuk, elindult – az Európai Unió jelentős anyagi hozzájárulásával – a projekt, amelyet (egy közelmúltban lezajlott helyi felmérés szerint) a csepeliek négyötöde támogat. 500 hárosi és 3000 királyerdei család érintett benne, és ha megvalósul, Csepel fejlődése óriásit lép előre, s a házak értéke növekedni fog (ettől azonban az ingatlanpiaci helyzet és a fizetőképes kereslet nem változik – a szerkesztő megjegyzése).

2011 őszén az enviroduna próbafúrásokat végzett a kerületben a talaj és a talajvíz állapotának ellenőrzésére. Az eredmények értékelése nyomán kiderült, a kerület bizonyos részein a talajvíz nitráttal, nitrittel és ammóniummal, gyógyszermaradványokkal és vegyi anyagokkal terhelt, ezek egyik fő oka pedig a csatornázatlanság, a szigeteletlen emésztőkből a talajba szivárgó fekália. Tudjuk, hogy sok csepeli ingatlantulajdonos saját fúrt kútjából öntözi kertjét, s jó néhányan a fúrt kút vizét isszák – ez nem egészséges. A csatornázás után azonban pozitív változás várható a talaj és a talajvíz állapotában, valamint a Kis-Duna vízminőségében is.

Igen, 2009-ben kellett volna elkészülnie a csatornázásnak a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep Projekt keretében, melynek próbaüzeme 2009-ben kezdődött. 2005-ben kellett volna elkezdeni a csatornaépítést, de akkor a fővárosnak erre nem volt pénze, sőt eredetileg a csepeli szennyvizek nem is mentek volna bele a Csepelen megépült  fővárosi szennyvíztisztítóba.

A projekt már ma is késésben van, de az idő szorít: év végéig be kell fejezni a munkát, mert az EU csak eddig adja a pénzt, ha kicsúszunk az időből, a fővárosnak saját zsebéből kell finanszíroznia a projektet. Ezért aztán egyszerre harminc utcában folyik majd a munka, s ha elkészül, megszűnik majd a szennyvíz-szippantás 

„Hangsúlyozom: lakossági önrész befizetése nélkül készül el a projekt, a csepelieknek nem kell majd közműfejlesztési hozzájárulást fizetnie, amely 2006-ban 65 ezer forint lett volna, ennek mai értéke 130-150 ezer forint.”

Ezt a polgármesteri mondatot a hatásszünetben előbb bátortalan, majd kissé erősebb taps fogadta. Valaki megjegyezte a közönség soraiból: „ezt vártuk 62 éve!”

Ám a polgármester következő mondata lehűtötte a kedélyeket: „Csak a saját rákötést kell fizetni…”

Németh Szilárd elmondta, hogy az önkormányzat segít az engedélyek kiadásában, a rendszeres, többcsatornás tájékoztatással, a közérdek képviseletével és a lakossági rákötések hiteleinek, műszaki tartalmának figyelemmel kísérésével, a rákötések kivitelezésének önkormányzati garanciájával. A Csevakra, amely már egy ideje Városgazda Kft. néven dolgozik, s „nemcsak papírokat gyárt mint korábban, hanem valódi munkát végez, fele pénzből, sokkal szélesebb területen, mint elődei, számíthatnak a csepeliek.

Nem titok, lesznek gondok a csatornázással: tervezési hiba miatt Királyerdőben több utca kimaradt a projektből. A polgármester kijelentette: „minden törvényes és jogszerű eszközzel el fogom érni – s, higgyék el, van erőm hozzá – hogy ezek az utcák is benne legyenek a projektben!”

Egy másik tervezési hiba következtében Hároson (ahol maga az élet is probléma), ezen a vad vidéken a tervező eltévedt, s ezért magántelkeken keresztül kell vinni a csatorna gerincvezetékét. A kisajátítások előkészítésére a hárosi biztos gyűjti mössze az érintettek előzetes hozzájárulását.

A nyomozás eredménye: nem a mi önkormányzatunk a ludas a dologban, sőt még az előző önkormányzatot sem lehet ezért felelőssé tenni – a Csevak szakemberei már 2009 óta jelzik e hibákat minden fórumon. Máshol hibáztak (ám hogy hol, azt a polgármester nem merte, vagy nem akarta elmondani, vagy nem terjedt eddig nyomozási kompetenciája – a szerkesztő megjegyzése).

Vertán Zsolt előadásában a csepeli szennyvíz csatornaépítés folyamatát mutatta be (a háttérben ő is vetített) egy utca modelljén.

Az első lépés a lakosokkal való kapcsolatfelvétel: szórólapokkal, kamerás állapotfelvétel, a bekötési pont egyeztetése a tulajdonossal.

A második periódusban, amely várhatóan 2-3 hetet ölel majd fel, következik a forgalomelterelés, a közműfelmérés és a közművek kiváltása.

Aztán egy kb. két hónapos szakasz jön, amelyben kiépítik a közcsatornát és a házi bekötőcsatornát és az ülepítőaknát (1 méterrel a telekhatáron belül nyúlva). Majd ideiglenesen helyreállítják az eredeti burkolatot, s megszűntetik a forgalomelterelést.

A következő 2-3 hetes periódusban szünet következik, összevárják több utca csatornájának elkészültét, aztán ellenőrzik az elkészült csatorna minőségét. Majd megint szünetet tartanak, amíg ez mindenhol megtörténik, s jöhet a végleges úthelyreállítás és a forgalomterelések megszűntetése.

A kivitelezők 30 méteres szakaszokon dolgoznak majd, aztán, ha elkészültek, tovább vonulnak a következő 30 méteres szakaszra.

 Az önkormányzat kérésére kivitelezői igazolványt vezetnek be, a személyes egyeztetésben résztvevők részére. (Folytatjuk)

FORRÁS: 21. KERÜLETI HÍRHATÁR (FELELŐS SZEREKSZTŐ: BÁRÁNY TIBOR)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr554604353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása