CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Elverte és elhazudta a Fidesz-kormány a mai fiatalok holnapi nyugdíját

2012. augusztus 09. 00:04 - csú

Fiatalok-1.jpgEgyre kevesebben lepődnek meg azon, ha a Fideszt hazugságon érik. Kevesebben tudnak egy másik fideszes jellegzetességről: a sunyiságról. Holott, a parlamenti munka során az ellenzéki képviselők gyakran szembesülnek azzal, hogy csak mellékesen derülnek ki alapvető fontosságú tények. Például, a kormány valódi lépéseit csak az angol nyelvű verzió tartalmazza, egy törvény szövegében teljesen más területekre vonatkozó szabályozást rejtenek el, vagy egyszerűen elhallgatni próbálnak döntéseket.

Ez a sunyiság lepleződött le, amikor egy napilap kérdésére adott válaszból kiderült: az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tervez változtatásokat a nyugdíjrendszerben. Az ártalmatlannak álcázott közlés lényege az, ami nincs benne: a minisztérium szót sem ejtett az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásáról.

2010-2011 fordulóján a kormány szétverte a hárompilléres nyugdíjrendszert, megzsarolta tulajdon polgárait, hogy azok elmeneküljenek a magán-nyugdíjpillérből, majd az állam elnyelte hárommillió ember megtakarítását. A kormány azt ígérte: nem kell aggódni, mert a megtakarítások megmaradnak, csak éppen az állam sáfárkodik majd velük a megbízhatatlan pénzpiacok helyett. Ez az, amihez nélkülözhetetlenek volnának az egyéni számlák.

Giró-Szász András egy interjúban azzal védekezett, hogy az egyéni számlák kialakítására idén ugyan nem kerül sor, de később meg fog történni. Csakhogy a napilap kérdése kifejezetten úgy szólt, hogy ebben a ciklusban tervez-e változtatást a nyugdíjrendszerben a kormány. Erre jött az a válasz az EMMI-től, hogy nem. A sikertelen kormányszóvivői magyarázkodást követően a kormányzati sajtófelelősök arra hivatkoztak, hogy egyéni számlák mindenképp lesznek, hiszen erre törvény kötelezi az illetékeseket. Mintha nem tudnánk, hogy a Fidesz számára a törvények kevesebbet érnek, mint a papír, amire nyomtatják őket.

A kabinet süketelése helyett vegyük sorra a tényeket.

Egy. Törvény ugyan van az egyéni számlákról, több mint egy éve fogadta el az országgyűlés. Ám azóta sem jelölték ki azt a kormányzati szervet, amely felelős az egyéni számlák rendszerének kidolgozásáért.

Kettő. A Fidesz akart már svéd modellt, meg német pontrendszert. Szó volt a nyugdíjak megadóztatásáról, meg arról is, hogy a többgyerekesek több nyugdíjat kaphatnak,a gyerektelenek meg büntetést. Minden ötlet elhalt (szerencsére), ami arról árulkodik, hogy a kormány úgy számolta fel a hárompilléres rendszert, hogy fogalma sem volt, mit állít a helyébe. Ma sem tudják, talán nem is érdekli őket, miből és hogyan fizetünk majd nyugdíjakat tizenöt-húsz év múlva.

Három. A kormány máris késésben van. Selmeczi Gabriella tavaly azt ígérte, hogy 2012 tavaszára meglesznek az egyéni számlák. Mi több, főnöke, Orbán Viktor 2011 végére ígérte az egyéni számlákat! Hol vannak? Ezt nem foghatja az "elmúltnyócévre": ő találta ki, a saját ciklusában. Kizárólag ő a felelős azért, hogy nem történik semmi.

Négy. Sajnos nyomós oka van annak, hogy a kormány letett az egyéni számlák kialakításáról. Nincs mit vezetni rajtuk. Az államadósság törlesztésére hivatkozva költötték el a nyugdíjvagyon nagy részét. A szörnyű valóság azonban az, hogy az adósság nem csökkent, és a pénz sincs már meg. A kormány először hazudott az embereknek, amikor azt állította, hogy a magán-nyugdíjpillér rosszul működik. Aztán megzsarolta az embereket, hogy a többség kilépjen ebből a pillérből. Majd ismét becsapta őket, mert nem megőrizte a pénzüket, hanem rekordidő alatt felelőtlenül felélte és ostoba gazdaságpolitikája finanszírozására fordította.

Az erőforrás tárca most arra büszke, hogy egyensúlyba hozta a nyugdíjkasszát. Csakhogy ez megint pusztán játék a szavakkal. Bizonyos kiadásokat kiemeltek a nyugdíjkasszából és áttettek máshova, illetve emberek százezreit kilökik a nyugdíjrendszerből. A probléma tehát nem oldódott meg, csak átalakult, vagy másutt jelentkezik. Például azoknál a rokkant embereknél, akiknek az ellátását csökkentik ugyan, de elhelyezkedni nem képesek, legfeljebb az éhbérért végezhető közmunka várja őket. Valódi munkahely ugyanis nincs a kormány által létrehozott befektetés-ellenes gazdasági környezetben.

Két év alatt nemhogy nem kerültünk közelebb a mai dolgozók nyugdíjának stabilizálásához, de távolodtunk a megoldástól. Az emberek szegényednek, ezért önkéntes megtakarításra egyre kevésbé van módjuk. Az államnál lévő pénz pedig nincs biztonságban, amíg hatalmon van a Fidesz.

A Fidesz hatalmának a végét azonban már kristálytisztán látjuk.

Mesterházy Attila

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr364701373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása