CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Dolgozunk és félünk

2012. augusztus 27. 00:04 - csú

Rendőrség-kicsi_1.pngMinden szinten rettegnek a politikától, a felettestől és gyanakszanak egymásra és a kollégáikra. Elvárásoknak, törekvéseknek kell megfelelniük, ha a hivatásukat akarják gyakorolni, ha a "forradalmat" túl akarják élni. Ilyen körülmények között nem hibáztathatók azért, mert lelketlenül "csak" parancsot hajtanak végre. Ez megmaradásuk alapja! Tehát az a szlogen, amit a teherautó hátsó platóján olvastam (Dolgozunk és Félünk) az egész társadalomra, benne a rendőrökre és más közhivatalnokokra is- egyaránt vonatkozik. - olvashatjuk Horváth Gyula blogján. Az írást a Csepel újságban is közzé tesszük:

A napokban a csepeli Rákóczi Ferenc úton közlekedve a jelzőlámpa piros fénye miatt megálltak a gépkocsik. Nekem is meg kellett állnom, előttem egy nagy teherautó vesztegelt. A ponyvás jármű eltakarta a kilátásom nagy részét. Ilyenkor az ember csak céltalanul nézegeti a kocsi hátsó fertályát. Megütötte a szememet egy ismerős, de ezen a helyen nagyon szokatlan jel. Olyan volt, mint a rendőrségi autókon meglévő matrica, amire a "szolgálunk és védünk" szlogent írták. Még a hullámzó nemzeti színű szalag is rajta volt. Csak a szöveg tartalma volt más. "Dolgozunk és Félünk" felirat volt olvasható a plató hátulján.

Nagyon elgondolkodtatónak találtam ezt a feliratot.
Először a frappáns szójáték miatt mosolyogni támadt kedvem. Aztán arra gondoltam, hogy ilyen rossz lehet a helyzet, hogy a becsületesen dolgozó állampolgárok már ország-világ előtt hirdetik, hogy félnek? Az is lehet, hogy a népi költő úgy vélte, hogy nem csak a civil polgárok, hanem az egyenruhások is félnek és ennek érzetét pingálta matricára a ravasz ügyeskedő.
Aztán saját helyzetem kezdett az aktualitás érzetével foglalkoztatni. Az előző napon megállította a csepeli hollandi úton az autónkat a Készenléti Rendőrség egyik járőre. Elkérték az iratokat, majd a szokásos ellenőrzés következett. Rendben találtak mindent. A rendőr arcán mégis látszott valami elégedetlenség. Majd csak kiböki a végén, hogy mi a baja - gondoltuk a legnagyobb lelki nyugalommal. Abban a biztos tudatban voltunk, hogy a kocsival és okmányaival minden rendben van.
A rendőr az ellenőrzést befejezve tájékoztatott bennünket, hogy a kocsink első szélvédőjéről hiányzik egy matrica, ezért a forgalmi engedélyt bevonja.
Köpni-nyelni sem tudtunk a meglepetéstől!

Ilyent még sohasem hallottunk! Egy matrica miatt fosztanak meg a jármű használatától?
Természetesen nem is hittük, hogy ez lehet az igazi oka az érthetetlen szigornak. A magyar ember az itteni viszonyok miatt, mindjárt háttér ügyeket sejt. Aztán bugyuta módon talál is. A rendőrségnek is szüksége van a bevételekre, hogy költségvetését egyensúlyba tarthassa ezért a mondvacsinált felhajtás.
Felvetődik a gondolat, hogy nem is olyan régen, még a lejárt kötszeres dobozokért, azt megelőzően meg a tartalék izzókészletért bírságolták az autósokat. Azokat, akik a szabályokat betartják, balesetet, kárt nem okoznak, sem az egyéneknek, sem a közösségeknek. Viszont őket a legkönnyebb megfogni, őket a legkönnyebb megbüntetni!
Tudom, hogy ezek a gondolatok, csak a városi legendák körébe tartoznak és bármilyen hasonlóság a valósággal, csak a vak véletlen műve. Mégis a furcsaság szöget üt az ember fejében!

Azt is végig gondoltuk, hogy természetesen nem érdekli (talán nem is érdekelheti) a rendőröket, hogy mekkora kárt, bajt, fájdalmat okoznak azoknak a becsületes állampolgároknak, akik azt hitték, hogy igaz a szlogen a kocsijaik oldalán. A mi esetünkben attól fosztották meg a családot, hogy a temetésre az eltervezett módon mehessünk. A fájdalmon, a bánaton, feszültségen túl ez már igazán nem kellett volna! Az úgy is horribilis kiadásokat tetézni fogja a taxi, vagy bér autókölcsönzés és természetesen a (célként vélelmezett) büntetés is. A mi esetünkben a gépkocsi munkaeszköz is.
A kerületi betegek ellátását szolgáló számítógépes rendszer meghibásodásának mielőbbi elhárítását végzik vele. Ezzel szemben egy hónapos tortúra várható, míg a bürokratikus rendszer a saját hibáját kijavítja. Mert azt ugye mondani sem kell, - mivel első tulajdonosai vagyunk a járműnek, biztosan tudjuk - hogy a matrica már a kocsi átvételekor sem volt a szélvédőn. A büntetést is nekünk kell fizetni és szégyenkeznünk is nekünk kell azért, mert egy embertelen, igazságtalan bürokratikus rendszert működtetnek a közemberek pénzén.
Félreértés ne essék! Egyáltalán nem a rendőrséget tartom hibásnak. Parancsot hajtanak végre, mert ez a feladatuk. Nem csak a közlekedésben, de az élet más konfliktussal terhelt területein. Elég nagy baj, hogy az a követelmény, hogy a parancs végrehajtásból maradjon ki az ember.
A rendőr, mint ember!

Azért, mert félnek! Minden szinten rettegnek a politikától, a felettestől és gyanakszanak egymásra és a kollégáikra. Elvárásoknak, törekvéseknek kell megfelelniük, ha a hivatásukat akarják gyakorolni, ha a "forradalmat" túl akarják élni. Ilyen körülmények között nem hibáztathatók azért, mert lelketlenül "csak" parancsot hajtanak végre. Ez megmaradásuk alapja!
Tehát az a szlogen, amit a teherautó hátsó platóján olvastam (Dolgozunk és Félünk) az egész társadalomra, benne a rendőrökre és más közhivatalnokokra is- egyaránt vonatkozik. Csak a valóságot jelenítette meg igen frappáns módon a népi költő, és ez az egész ország egyetemes fájdalma, szégyene. 

Eredeti: Horváth Gyula blogja

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr424730499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása