CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük-19. szám

2012. október 09. 00:05 - csú

Kidobol-2_1.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, október 4-én megjelent 19. számából:

1) A cikk címe: Novemberben fedett uszoda nyílik a strandon

Az írás néhány mondat különbséggel – például két ellenzéki képviselő mondatai kimaradtak, talán nem véletlenül –, a csepel.hu-n megjelent tudósítás lenyomata. Egyik szerzőnk, vox, október 2-án, e fórumon közölt írásában már részletesen értékelte a fedett uszoda kapcsán a csepel.hu-n leírtakat, tételesen bizonyította, hogy ebben a kérdésben mit ígért a Fidesz: „Csepelen ismét lesz fedett uszoda…2012-ben minden csepeli használhatja”. Helyette, írta vox, az ötven méteres medence használt sátortetővel való befedésével fedett medence lesz Csepelen, s ha minden jól megy, idén meg is nyílik.  Egy lényeges mondatra mégsem tért ki.  Ezt most azért pótoljuk, mert az újságíró ebben a kérdésben valótlant állított. Szeptember 27-én a képviselő-testület nem az uszodáról döntött! Ilyen előterjesztés nem volt, ilyen határozatokat nem hozott a fideszes többség! Döntöttek viszont arról, hogy jóváhagyja a Csepeli Városgazda Zrt vezérigazgatója által „szeptember 24-én…megkötött bérleti szerződést”. /1. sz. határozat/ Ezzel eldöntötték, hogy az önkormányzat bérli a Csepeli Strand területének egy részét. Ugyanakkor arról is döntöttek, hogy az egy évre szóló bérletből „eredő valamennyi bérlői kötelezettség” felett kezességet vállalnak. /2. sz. határozat/ Ezt a két határozati javaslatot nem szavazta meg az MSZP! Hazugság tehát a cikk azon állítása, hogy „Az MSZP az uszoda ellen szavazott”!

A cikk néhány sort szentel a Csepeli Hírmondót ért kritikáknak és sokkal többet azoknak a tisztségviselői mondatoknak, amelyek védték a lapot, ugyanakkor támadták az elődjét, az általuk megszüntetett Csepel újságot. Vádjaik lényege: „a szocialisták jóvoltából semmiféle ellenzéki megszólalásnak nem adtak helyt”, továbbá, hogy „még a Fidesz fizetett hirdetésben feladott karácsonyi üdvözletét is törölték”.  Szerkesztőségünk átnézte a 2009. szeptember 25. és a 2010. október 1. között megjelent Csepel újságokat. Csak a csepeli Fideszt vizsgáltuk, a többi ellenzéki párt valamivel kisebb nagyságrendű „megjelenését” nem, s nem vettük figyelembe a Csepel újság szerkesztősége által – a választások időszakában –, minden pártnak egyformán biztosított kampányoldalakat.

Akkor beszéljenek a számok: 13 alkalommal jelent meg a Csepel újságban a testületi ülésekről szóló tájékoztatókban a Fidesz véleménye, esetenként frakcióvezetői véleményként, valamint 10 Fidesz rendezvényről szóló írás, 7 Fidesz vezetők által tartott sajtótájékoztató, illetve 3 személyes nyilatkozat jelent még meg a lapban. Továbbá – nem választási kampányanyagként, hanem az ellenfelek folyamatos lejáratása céljából –, 20 fizetett hirdetést adott közre a helyi Fidesz vezetés. Ezek között olvashattuk, a 2009. december 18-i számban, a „feladott karácsonyi üdvözletet” is. Lehet, hogy egyszer elvégezzük a Csepeli Hírmondóban megjelent és megjelenő ellenzéki megnyilvánulási lehetőségeket is, különös tekintettel tapasztalatainkra, illetve a fideszes cenzúra egyre nyilvánvalóbb nyomaira.

A cikk elején Cs.A. egy-egy fél mondatot ír a szeptember 27-i képviselő-testületi ülés néhány más napirendjéről. Önkényes a válogatása, ezért mi is önkényesen szemezgettünk az írásából kimaradt, több mint 40 napirendből:

> könyvvizsgálói vélemény nélkül(!) hagyták jóvá az első félévi gazdálkodásról szóló beszámolót;

>  pályázatot írtak ki 2,5 milliárd forint folyószámla hitelkeret biztosítására;

> 100.000,- Ft-tal megemelték a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatójának havi fizetését, továbbá korlátlan gépkocsi használatot biztosítottak részére;

> megemelték a Csepeli Városgazda Zrt. Felügyelő Bizottsága tagjainak tiszteletdíját;

> döntöttek az állam által 2013. január elsején fenntartásra átvett közoktatási intézmények működésének biztosításáról, emiatt az MSZP frakció javaslatát levették a napirendről.

Vajon ezek miért maradtak ki a cikkből?

2) A lap vezető helyen, a 3. oldalon közli Németh Szilárd polgármester csepeli nyudíjasoknak írt levelét.

Tizenegy éve, október 1. az Idősek Világnapja. E fontos nemzetközi, hazai, milliókat érintő társadalmi ünnep, napjainkra teljesen átpolitizálódott. A polgármester sem tudta ez alól kivonni magát. Harmincegy soros leveléből 11-ben ismételten kommunistázik, saját kormányát fényezi, elfelejtve például a Fidesz által ígért 14. havi nyugdíjat, illetve az elmúlt két év nyugdíjasokat is nehéz helyzetbe hozó parlamenti- és kormánydöntéseit, amelyeket viszont az idősek nem felejtenek. Ráadásul kirekeszti, megsérti azokat az idősebbeket, akik nem a Fidesz oldalán álltak és állnak. De fel kell hívnunk a polgármester úr figyelmét egy, már az országos médiában többszörösen leleplezett hazugságra is: az IMF semmit nem írt elő a nyugdíjasok vonatkozásában, így azt sem, hogy pénzükön segítsék meg a bankárokat. A levél olvasása után tehát – szerintünk –, most tovább növekszik a Fideszt elutasítók száma. Ezt már az alpolgármester által – a Királyerdei Művelődési Házban –, átadott, az oldal alján, fényképen is látható „ország tortája” sem menti.

3) A cikk címe: Hogyan csökkenthető a fűtési számla?

A közmeghallgatásról írt tájékoztatóból kiderül, hogy Németh Szilárd, az óriási kapcsolatokkal rendelkező polgármester, fővárosi közgyűlési tag, országgyűlési képviselő, Balog úr, a Főtáv egyik igazgatója és Werner úr, a Csepeli Városgazda Zrt. vezérigazgatója sem tud semmit tenni a gázárak növekedése ellen, miközben a megjelent kisszámú érdeklődő valószínűleg éppen ezért ment el a rendezvényre. Ráadásul a Főtáv az elmúlt hetekben megszüntette helyi ügyfélszolgálatát, éppen a költségcsökkentés miatt, a számlákon lévő összegek ettől nem mégsem csökkennek. Egyébként minden rendben, a polgármester úr bizonyította, hogy mennyire szívén viseli az emberek sorsát, Werner úr javaslata /a költségarányt és légköbméter 50-50 %-ban kellene figyelembe venni/ pedig azt a célt szolgálta, hogy a Csepeli Városgazda Zrt. is kevesebbet fizessen, mint az ügy egyik érintettje. Mások meg többet. Hogy mindenki kevesebbet, arról szó sem volt. A közmeghallgatás kipipálva! A lakók meg főjenek a saját levükben – Werner úr azért időnként leül velük beszélgetni. Azaz, csak képviselőikkel. Értjük?!

4) A cikk címe: Közlekedési változások a kerületben

Ezen a sajtótájékoztatón aztán itt volt mindenki: az egyik főpolgármester-helyettes, a BKK vezérigazgatója, Németh Szilárd polgármester, két alpolgármester és a jegyző úr, no meg a Csepeli Városkép Kft. munkatársai: operatőrök, újságírók, akik videóra vették a programot, illetve megírták, hogy mi olvashassuk. Csupa jó hírt jelentettek be: sűrítik a HÉV járatait, a csatlakozó buszjáratokat összehangolják a HÉV menetidejével, s 2014 után valamikor a csepeli HÉV „legalább az Astoriáig” el fog menni. A jelenlévők meg békésen tudomásul vették a főpolgármester-helyettes mondandójának lényegét: „Azért jöttünk, hogy együtt örüljünk a jó híreknek”.  Biztosan örültek, ha másnak nem, legalább a 71-es autóbusz új útvonalának. A többi meg egyelőre csak ígéret. Az elmúlt években sokszor hallották, hallottuk, hogy a csepeli HÉV eljut a Kálvin-térig. Nem lett belőle semmi. Ki is használta ezt annak idején a Fidesz.  Most megtoldották az ígéretet pár száz méterrel. Ebben mindig jobbak voltak!

5) Kimaradt események: 

Szeptember 21-23:

Második lett a római maratoni világbajnokságon a csepeli kenu páros.

Szeptember 26:

Szülők Akadémiája indult a csepeli Kolping Otthonban

Szeptember 28:

Huszonkilenc kocsiból álló, szenet szállító, AWT dízel látogatott a Csepeli Szabadkikötőbe.

Sima Dunaferr győzelem a Csepel ellen, a röplabda NB I-ben,

Szeptember 29:

Nagy sikere volt az Önkormányzat és a Diáksport Egyesület által szervezett Csepel Sziget

Kerékpáros találkozónak.

Telt ház volt a Csepeli Munkásotthonban megrendezett Zámbó Jimmy emlékkoncerten.

Ismét kábellopás volt a csepeli HÉV vonalán.

Jól sikerült családi vetélkedő a Tátika óvodában.

Csepel FC- Erzsébeti SMTK  0-1

Szeptember 30:

Kikapott Csepelen a férfi röplabda NB I. vasárnapi fordulójában a Csepel.

Október 1:

Elhunyt Sebők László egykori csepeli ökölvívó. Temetése október 12-én, pénteken 14.15 órakor lesz a csepeli temetőben.

Egy hétig tartó Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat kezdődött Csepelen.

Tizenöten kapták meg Csepelen a magyar állampolgárságot.

Október 13:

FIGYELEM! INGYENES LAKOSSÁGI HULLADÉKGYŰJTÉS LESZ CSEPELEN! Helyszínek:

08.00-10.00  Kikötő u-i ABC parkoló

10.30-13.00  Csikó sétányi Szolgáltatóház parkoló

08.00-13.00  Csepeli Piac déli parkoló

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr414827604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása