CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nyilas hatalomátvétel 68 éve

2012. október 15. 14:07 - csú

Nyilasok.PNGHatvannyolc évvel ezelőtt,  1944. október 15-én a Szálasi Ferenc vezette Nyilaskeresztes Párt a hitleri  náci Németország támogatásával átvette a hatalmat. A második világháború utolsó hónapjaiban Budapestre és az egész országra hatalmas szenvedést, pusztítást hozott a magyar nácik, a nyilaskeresztesek terrorja. 

Szerkesztőségünk a történelmi események felidézésével emlékezik a magyar történelme legsötétebb korszakának áldozataira:

1944. október 15-én Horthy Miklós kormányzó rádión elhangzó fegyverszüneti proklamációja után a Magyarországon állomásozó megszálló német erők és a Nyilaskeresztes Párt – Hungarista Mozgalom tagjai letartóztatták a kormányzóhoz hű vezetőket és a harc folytatását elrendelő parancsot olvastak fel a rádióban, valamint megkezdték a stratégiailag fontos pontok megszállását Budapesten. Este Szálasi Ferenc kiáltványt olvasott be a rádióba a hatalom átvételéről és a háború folytatásáról. Éjszaka a Panzerfaust-vállalkozás keretében német támadás érte a Budai Várat, a kormányzati központ helyét. A Testőrség rövid tűzharc után (melyben két magyar testőr, valamint hét német katona vesztette életét) Lakatos Géza miniszterelnök parancsára beszüntette a harcot.

16-ára virradóra Horthy Miklós és Lakatos Géza, valamint környezetük német őrizet alá kerültek. A kormányzó előbb elutasította Szálasit, majd délután német kényszer hatása alatt lemondott, és miniszterelnöknek nevezte ki őt. A hatalomátvétel 16-án estére vált teljessé. 17-én a Horthy családot Németországba hurcolták. Október 27-én az Országtanács egyesítette az állam- és kormányfői funkciót. Szálasi Ferenc, mint a Hungarista Munkaállam nemzetvezetője november 2-án letette az államfői esküt. (hadtorteneti.blog.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr604849292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása