CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzé tesszük-20.szám

2012. október 24. 00:10 - csú

Kidobol-2_1.jpgRovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, október 18-án megjelent 20. számából:

1) A cikk címe: Ennyi fejlesztésre a rendszerváltás óta nem volt példa

>   „…az önkormányzat csődközeli helyzetéből kiindulva”, c. mondatrész a 2010-es önkor-mányzati választások előtti helyzetet tartja „csődközeli”- nek. Borbély Lénárd úr kedvenc mondatait ismétli, a szerkesztő meg minden alkalommal, rákérdezés, kritika nélkül leírja. Állítólag egy belső, költségvetéssel foglalkozó szakmai megbeszélésen, ahol sajátjai is jelen voltak, alpolgármester úr azt is mondta, hogy „nem ért a költségvetéshez”. Őszinte beismerése azonban nem ér semmit, hiszen megválasztása óta ismétli a betanult szöveget: „csődközeli”, „csődközeli” Elő volt neki írva! Meg is tanulta. Ha felkeltik álmából, akkor is ki tudja mondani. Ekkora IQ-val? Nem is csoda. A költségvetéshez viszont azóta sem ért. Pedig ennyi idő alatt legalább megismerhette volna, hiszen ő felel – helyettes alpolgármesterként – a költségvetéssel összefüggő előterjesztésekért. Vagy legalább belenézhetne néha saját anyagaiba. De ha a kinyomtatja azokat, s éjszaka a feje alá teszi, talán az is használ. Mivel azonban nem bízunk abban, hogy írásunkat elolvassa, megismételjük a csepelujsag.blog.hu-n többször közölt tényeket:

1) Az előző önkormányzati vezetés közel 4 milliárdos hiány mellett, több mint 3,5 milliárd forintot hagyott meg az északi pénzből, az elköltött pénz minden filléréről való elszámolással együtt. Örökségként ez nem rossz. Ha ez csőd közeli helyzet, akkor jelentse fel Hódmezővásárhely, Debrecen vagy az V. kerület polgármesterét, mert költségvetésükben a csepeli „hiány” többszörösét mutatták ki 2010. őszén.  Szóval, csak olvasni kellene. Legalább a saját felelősségünk alá tartozó témákban.

2) Így például, a szeptember 27-én tartott képviselő-testületi ülés egyik, az ún. északi bevétel felhasználásáról írt tájékoztatójában a következő olvasható: „2012. augusztus 31-én a finanszírozásba bevonva: 1.945.121 eFt.” Azaz az önkormányzat működésébe beforgatták, az egyébként csak fejlesztésre, felújításra használható északi pénzt. Semmi baj. Így is csökkenthető a hiány. Csak nem kellene kijelenteni, hogy megszüntették „a csődközeli helyzetet”, csökkentették a költségvetési hiányt. Nem kellene az embereket sem lenézni. Mert közülük sokan, nagyon sokan, olvasnak is. Nemcsak azt, amit alpolgármester úr nyilatkozik.  

„az új Orbán kormány…európai szintre csökkentette le az önkormányzati politikusok arányát. Természetesen ezzel jóval kevesebb lett a rájuk költött pénzt is”. Nem az eggyel több „t” betű miatt foglalkozunk a leírtakkal. Inkább számoltunk. Az előző képviselő-testület 29 főből állt, a jelenlegi 21 – ből. Jelentős, 27,5 %-os a csökkenés. Az új testületre fordított pénzösszeg, a 2010. október 12-én jóváhagyott testületi döntések szerint azonban csak 8,9 %-kal kevesebb, mint a 2006-ban megválasztott testület esetében. Ráadásul az egy főre vetített költségek nagysága nem, hogy csökkent volna, hanem nőtt, 9 %-kal. Természetesen nem vettük figyelembe, hogy a testület 2011. decemberében személyi használatú gépkocsikat vásárolt a tisztségviselőknek. Polgármester úr teljesen korlátlanul, míg az alpolgármesterek 30.000 km-ig korlátlanul használhatják a gépkocsikat, úgy, hogy költségeit, közterheit az önkormányzat fizeti, közpénzből. Talán egyszer ezeket, a plusz közterheket is kiszámoljuk, mert ez is az „önkormányzati politikusok”-ra fordított kiadások része.

> „A sírból visszahozott, és általunk kétüteműre bővített, majd végrehajtott Ady városrehabilitációhoz…”  c. mondatrészhez csak két megjegyzést:

1)  Borbély úr figyelmébe ajánljuk a Csepel újság 2010. szeptember 3-i számát, amely tudósít az Ady lakótelep városrehabilitációs programjának végrehajtásáról, illetve az állapotokat ellenőrző polgármesteri bejárásról. A cikkből nem a „sír” olvasható ki! A 2011. szeptember 29-i testületi tájékoztatóból meg idézünk: 366 millió forintot fizetett ki az előző önkormányzat az Ady lakótelep társasházainak, parkjainak, játszótereinek, vállalkozói üzletházainak felújítására.

2) Ugyancsak ebben a számban olvasható, hogy a 2010. május 10-én /tehát Borbély úr hatalomra kerülése előtt/ leadott Csepel Kapuja elnevezésű új városrehabilitációs program pályázatát 2010. augusztus 18-án /az önkormányzati választások előtt másfél hónappal/, a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága vezetője támogatásra érdemesnek ítélte. Az „általunk kétüteműre bővített, majd végrehajtott Ady városrehabilitációhoz” mondatrész tehát egyrészt hazugság, hiszen nem ők bővítették „kétüteműre” a programot, másrészt azt a látszatot kelti, hogy mindkét ütem befejeződött. A Csepel Kapuja még nem. Sajnos.

>   „akadálymentesítettük a Katona József utcát teljes hosszában…”  mondatrészből mindössze a Katona József és Kassai utca kereszteződés akadálymentesítésének van nyoma, a teljes utcáról szó sincs. Akkor miért a túlzás?

„A végleges, új kivitelezésű uszodáról addig nem vagyunk hajlandóak lemondani, ameddig a csepeliek támogatják a megépítését.”  Borbély úr, miért kellene lemondani, mi vagy ki akadályozza az uszoda megépítését? A döntés a Fidesz frakció kezében van. Szerintünk egy valódi uszodát – nem a veszteséges Csepeli Strand egyéves, további veszteséget termelő bérlését, medencéjének használt sátorral való befedését –, az ellenzék is támogatna.

>    „ A csepelieknek szokatlan azt  látni, hogy évekkel a választások előtt új utak,  járdák épülnek, megy a csatornázás.” A most szeptemberi testületi ülésen valóban tételes írásos tájékoztatást adott  Borbély úr a 2012. augusztus 31-ig felhasznált „északi pénzekről”. Az általa leírtak cáfolják mostani alpolgármesteri nyilatkozatát. A tájékoztatóból kiderül, hogy 2006-2010. június 30.-a között, mi és mikor valósult meg Csepelen. Szerintünk alpolgármester úr is ismeri – talán elolvasta saját előterjesztését. Most mégis jobban érezheti magát: nagy, semmitmondó lózungokkal „fényezhette” önmagát és főnökét.

 

2) A cikk címe: Csak az  MSZP próbál meggátolni mindent

Hiába, ahogy erősödik az MSZP, annál nagyobb az össztűz mindenre, ami bármilyen mértékben is összefügg az MSZP-vel. Gyakorlatilag erről szól a cikk, amelyet a szerkesztő elő is készített Ábel Attila alpolgármester úr részére: előre megküldte neki az előző oldalakon olvasható ellenzéki véleményeket, hogy azok ismeretében reagálhasson már az ellenzéki bírálatokra. Néhány megjegyzés a riporthoz:

„Az MSZP két év alatt szinte semmit, még olyan ügyeket sem támogatott, mint a méhnyakrák elleni védőoltás vagy az ingyenes házasságkötés, legutóbb pedig a Sáska utca csatornázása”.   

Az állításokkal szembeni tények, a jegyzőkönyvek tanúsága szerint, nem a teljesség igényével:  

> méhnyakrák elleni védőoltás: a testület négy alkalommal tárgyalta a témát. Az MSZP egyszer – a testületi ülés elején –, kivonult az ülésről, a másik három alkalommal megszavazta a javaslatot. Az alpolgármesteri állítás tehát hazugság;

> a Sáska utcai csatornázásról a testület sohasem szavazott, az állítás tehát hazugság. Az MSZP ugyanakkor nem támogatta, hogy a csatornázás során, egyedül a Sáska utcában oldják meg a csapadékvíz elvezetését, a több mint 3000 ingatlan esetében nem. Ráadásul ezen a részen lakik a polgármester úr, ezért etikátlan is volt az alpolgármesteri előterjesztés;

> az MSZP nem fogadta el a javaslatot, mert a Fidesz kormány döntése értelmében, 2011. január 1-től, a helyben lakók polgármesteri hivatali épületben, munkaidőben tartott házasságkötésén kívül valamennyi más esetben – helyi és nem helyi lakosnak egyaránt –, szolgáltatási díjakat kell fizetni a  szolgáltatásért.

A cikk további, félrevezető állításairól:

> a „Szárcsa iskola bezárási tervét” nem tárgyalta a 2006-2010 közötti időszakban az előző képviselő-testület;

> a „Rákóczit 2008-ban szüntette meg az előző vezetés”. 2008-ban, az iskola a Karácsony Sándor Általános Iskola a tagiskolája lett, a Fidesz szüntette meg a tagiskolát is;

> „az uszodát és a Csepeli Korházat bezáró MSZP”. A csepeli Papírgyár fedett uszodáját a gyár vezetése zárta be, míg a kórházat – a csepeli képviselő-testület tiltakozása ellenére –, a Fővárosi Önkormányzat. Ez utóbbi egyébként nem került teljesen bezárásra: a Jahn Ferenc kórház részeként, szűkített feladatokkal működik jelenleg is. Egyébként a Csepeli Kórház visszaszerzésére tett Fidesz ígéret teljesen irreális, felelőtlen elképzelés volt. Meg is bukott. Az pedig hazugság, hogy „Kórház viszont addig biztosan nem lesz, amíg az MSZP ellenzi”,…a legerősebb ellenzéki párt újra bezárná”. Ábel úr, nem az MSZP van hatalmon, azt, hogy nem lesz újra önálló kórháza Csepelnek, a Fidesz döntötte el! Azt pedig, hogy a „legerősebb ellenzéki párt újra bezárná”, csak Ön állítja. Egyébként ezzel azt is elismeri, hogy 2014-től az MSZP fog kormányozni.

3) A cikk címe: Csepel lakossága elítéli a támadást és elutasítja a provokációt

Németh Szilárd polgármester nyilvános állásfoglalásával egyetértünk. Csupán kérdéseink vannak:

> A 47 soros állásfoglalásból 32-ben megismétli a Schweitzer József nyugalmazott főrabbi megtámadása után, szintén a Csepeli Hírmondóban már leírt mondatait. Több mint szégyen. Ki a felelős a „kaptafa” módon készült írásért?

> Polgármester úr! Ön augusztus 30-án – két hónappal a Schweitzer József főrabbi elleni állásfoglalása után –, meghirdette, testületi többségi határozattal, a Nyirő József Kárpát-medencei irodalmi és műveltségi versenyt. Sok kritikát kapott érte, balról és jobbról is. Most, az újabb, aljas antiszemita támadás után sem gondolja, hogy vissza kellene vonni a döntést? Nyirő József ugyanis az utolsó pillanatig kitartott 400 ezer magyar zsidó elhurcolásáért is felelős nyilas kormány mellett? Ön meddig tart ki Nyirő József mellett?

4) Kimaradt események:

Október 6-7:

>Sikeresen szerepelt a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület a Budapesten megrendezett országos háromtusa bajnokságon.

Október 8:

>A lap 3. oldalán rövid tudósítást adott az október 8-i csepeli önkormányzati képviselő-testületi ülésről. Három témát érintett a kilenc napirendből. Kimaradt például az ellenzék által bírált, a Polgármesteri Hivatalt és intézményeit érintő átszervezés, illetve a költségvetésről készült könyvvizsgálói jelentés ismertetése.

Október 10:

>Az InfoRádió információi szerint megszűnnek a Match üzletek Magyarországon, ami a két csepeli üzletet is érinteni fogja. Valószínűleg a CBA üzletlánc részei lesznek a jövőben.

Október 11:

>Jól sikerült a Csete est a Királyerdei Művelődési Házban, amelyet Csepel újjáépítésének 300. évfordulója alkalmából szerveztek.

>A Jedlik Ányos Gimnázium Csepeli Főnix címmel adott műsort a 300. évforduló tiszteletére.

Október 12:

>Az árulkodó Rekviem címmel jelentetett meg a Csepel Vas- és Fémművekről Kiss Pál István költő és Tamási Gábor fotóművész.

>A Népszabadságban megjelent hír szerint már bejelentkezett januárra az unió közbeszerzéseket vizsgáló bizottsága. Az EU támogatások szabályszerű felhasználásának ellenőrzéséért felelős szervezet első körben a csepeli szennyvíztisztító-projekttel kapcsolatos beszerzések ügyében tart teljes körű ellenőrzést.

Október 13:

>Nagy sikere volt az I. Csepeli Októberfestnek, amelyet a Csepeli Német Önkormányzat rendezett a Rákóczi Kertben.

>Népes csepeli delegáció vett részt az Iharos pályán a Gyermek Egyéni és Bajnokságon és Serdülő Összetett Versenyen. A Csepeli Diák Atlétikai Club 31 versenyzője szép eredményeket értek el, többek között 3 első helyet hoztak el.

>A Baracsi Imre Birkózóteremben 121 versenyző vett részt. Az egész napos program hazai fölénnyel zárult.

>PTE-PEAC – Gergi Háló Csepel NB I-es röplabdamérkőzésen 3:1-re kikapott a csepeli gárda.

Október 14:

>Csillagtelepen adott vasárnapi térzenét az Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar.

>Gázcsőtörés volt a Borz u. és a Szent István út kereszteződésében.

Október 15:

>Hálaadó misét mutatott be Spányi Antal megyéspüspök a Szent József Otthonban, az intézmény fennállásának 20. évfordulója alkalmából.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr994865691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása