CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Nem csatlakozik Bajnaiékhoz az LMP

2012. november 18. 20:46 - csú

schiffer andrás.jpegVasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz. (A legfrissebb  reagálások, elemzések itt érthetők el)

Az MTI információi szerint két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt "vízió" lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést - amelyről a párt januári kongresszusa szavazott volna - ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor - értesült az MTI.

Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott. 

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Az MTI értesülései szerint ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot. A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra. "Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek" - tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt. "Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és (…) káros Magyarország számára" - mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte. Kijelentette, hogy végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

Jávorhoz hasonlóan Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes is úgy döntött, hogy lemond a posztjáról. Karácsony a Facebook-oldalán azzal indokolta döntését, hogy "az LMP kongresszusa, ha kis többséggel is, de úgy döntött, hogy még tárgyalni sem hajlandó az Együtt 2014 mozgalomhoz való csatlakozásról. Nincs okom kétségbe vonni, hogy azokat a küldöttek is az ország iránt érzett felelősség vezette, akik ezt az álláspontot támogatták. Ugyanakkor véleményem szerint tévednek: ez döntés árt az LMP-nek és ami még rosszabb, árt az országnak is. Ezt az álláspontot és ezt a stratégiai irányt én a frakció helyettes vezetőjeként képviselni nem tudom, ezért lemondtam erről a pozícióról. Tartozom az LMP-nek annyival, hogy hagyjam érvényesülni azokat, akik hisznek ebben a stratégiai irányban. Remélem nekik lesz igazuk. De tartozom a lelkiismeretemnek is azzal, hogy ezt most elmondom nektek" - közölte Karácsony.

A lemondás mellett döntött Szabó Tímea is, akinek legfrissebb Facebook posztjában ez áll: "Külfüldön vagyok, tegnap este Javor Bencének írásban jeleztem a frakcióvezető-helyettesi pozícióról való lemondásomat. A tegnap este elfogadott politikai irányt nem tudom hitelesen képviselni. Olyan messze van a realitásoktól, mint Makó Jeruzsálemtől."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr924913637

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lufi kipukkadt – de Bajnai még mindig le akarja fedni az LMP-t 2012.11.20. 14:12:09

Bár a pezsgők már be voltak hűtve, végül másfajta pukkanás hallatszott Bajnai és a MILLA E14-es csoportja felől, lufipukkanás. De mielőtt tovább mennénk, szeretnénk együttérzésünket kifejezni minden LMP-s felé, akiknek az elképzelése, akarata nem valós...

Trackback: kezdetét veszi a lehetetlen: LEHET MÁS A POLITIKA !!!! 2012.11.18. 22:57:25

A forradalmak mindig elbuknak, az LMP pedig pontosan ugyanúgy nézett ki, mint valami forradalom. Már láttuk is a bukását, mindent láttunk, az összes képregény kockát, egyszerűen így volt megírva, megtervezve. Magyarország a legdrámaibb és mondjuk ki, l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása