CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Két kézfogásról: nem szabad a hidakat felégetni

2012. december 09. 10:45 - csú

Kézfogás-Zanati B-Németh Sz.PNGSzokványos, protokoll hír LEHETNE, de sem Csepelen, sem az országban nem az: Zanati Bélának, a Jedlik Ányos Gimnázium egykori igazgatójának, a csepeli önkormányzat korábbi szocialista frakcióvezetőjének Németh Szilárd, Csepel  fideszes polgármestere nyújtotta át a Csepel Örökség-díjat. Zanati Béla Két kézfogásról: nem szabad a hidakat felégetni címmel saját facebook oldalán tett közzé egy bejegyzést, amelyben többek között ezt írja:

Néhányan gratuláltak, mások arra utaltak, hogy esetleg nem kellett volna a díjat átvenni. De legalább ne fogtam volna kezet Németh Szilárd polgármesterrel. Ekkor gondoltam rá, hogy erről érdemes beszélni. Van előzménye ezeknek a vélekedéseknek, hiszen tudható, hogy négy éven át számos vitánk volt az önkormányzatban, ő az ellenzéki Fidesz, én a többségi MSZP frakcióvezetője voltam. Lényeges, hogy az egykori diák és a hajdani igazgató szeretett iskoláját soha, egy utalás erejéig sem vonta bele a politika kérdéskörébe. Zanati Béla gondolatait változtatás nélkül közöljük:

Két  kézfogásról: nem szabad a hidakat felégetni

2012. december 1-jén a Jedlik Ányos Gimnázium Öregdiák találkozója egyben Csepel újratelepítése 300. évfordulójának egyik rendezvénye is volt. A polgármester Csepel Örökség Díjat adott át a gimnáziumot 1945-ben alapító Bencés Rendnek és negyedszázados tevékenységem elismeréseként nekem, mint egykori igazgatónak.
Néhányan gratuláltak, mások arra utaltak, hogy esetleg nem kellett volna a díjat átvenni. De legalább ne fogtam volna kezet Németh Szilárd polgármesterrel. Ekkor gondoltam rá, hogy erről érdemes beszélni. Van előzménye ezeknek a vélekedéseknek, hiszen tudható, hogy négy éven át számos vitánk volt az önkormányzatban, ő az ellenzéki Fidesz, én a többségi MSZP frakcióvezetője voltam. Lényeges, hogy az egykori diák és a hajdani igazgató szeretett iskoláját soha, egy utalás erejéig sem vonta bele a politika kérdéskörébe. Lényeges, de nem ez a legfontosabb. Térjünk vissza az átadásra. Szép méltatást kaptam, hiba nem volt benne. Szerepelt az is, hogy vezetésem idején került sor „az iskola történetének felkutatására, a bencés alapítókkal már a nyolcvanas években létrejött a kapcsolat”.

1982-ben, majd 1985-ben dr. Vályi Hugó, a Jedlik első igazgatója, bencés paptanár volt a vendégünk, aki az iskola teljes közössége előtt nagy tetszéssel fogadott beszédet mondott. Közben küldöttségünk meglátogatta az akkor még élő összes bencés tanárt és feljegyeztük emlékezésüket. A tantestület Pannonhalmán és Győrben is vendége volt a Rendnek. Az idős atyák szeretettel emlegették a „csepelieket.” Hogyan volt ez lehetséges? Lehetett világnézeti különbségektől függetlenül elismerni emberi értékeket, nagy teljesítményeket?  Igen, a Jedlik Ányos Gimnázium történetéből erre számos más példát is találhatunk, ha fellapozzuk az évkönyveket, meghallgatjuk a visszaemlékezéseket. Vályi Hugó velem minden találkozásunkkor kezet fogott, mert én akkor a Jedlik Ányos Gimnáziumot képviseltem. Németh Szilárd ma Csepelt, mint a kerület törvényesen megválasztott polgármestere.
Aki egy emberibb világban szeretne élni, annak addig lehet reménye, míg legalább az öregeket megbecsülik és a halottakat tisztességgel eltemetik. Nem lehet, nem szabad a hidakat felégetni, ezért meg sem fordult a fejemben, hogy ne fogjak kezet iskolám egykori diákjával és Csepel jelenlegi vezetőjével.

Zanati Béla
a Jedlik Ányos Gimnázium egykori igazgatója

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr804955460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása