CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Lopáson, csaláson kapták rajta, hazugsággal folytatta Semjén Zsolt

2012. december 09. 00:03 - csú

semjén-zsolt-gifes.gifA HVG.HU leleplezését követő vizsgálat szerint plagizált, magyarán szellemi terméket lopott, szociológiai szakdolgozatát csalással készítette az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Pénteken még azt mondta, a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet. Szombaton kiderült, hazudott Semjén Zsolt, mert lezártság helyett sajtótájékoztatón mosakodott a televíziós kamerák előtt, és minden vétkét a 20 évvel korábbi saját egyetemi oktatóira kente. Egyoldalú volt ez a sajtótájékoztató, mivel az újságírók, riporterek hiába kérdezték Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesét, hogy leleplezése után lemond-e tisztségéről, választ sem erre, sem más kérdésre nem kaptak tőle. A számtalan megválaszolatlan kérdéssel együtt a népnek maradt a sértődött, megbántott, dühös funkcionárius egyoldalú nyilatkozata:

Minden erkölcsi vádat visszautasított, politikai támadásnak tartja az ügyet, ami szerinte tisztességtelen - jelentette be Semjén Zsolt a szombaton tartott sajtótájékoztatóján az Országgyűlésben reagálva az ELTE pénteki bejelentésére. A miniszterelnök-helyettes szerint kezedetektől nyíltan kezelte az ügyet, minden dokumentumot feltett az internetre. Semjén a "támadásokat" "fekete PR-nak" minősítette, és a tanárokat hibáztatta, amiért korábban nem, most viszont 20 év után "pellengére állították".

Az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánja pénteken ismertette az intézmény által felállított háromtagú bizottság jelentését, amely azt vizsgálta, hogy vannak-e azonos szövegek Semjén Zsolt 1992-es szociológia szakdolgozatában és akkori témavezetője, Molnár Attila Károly 1992-ben és 1993-ban megjelent egy-egy tanulmányában – mint ahogy azt a hvg.hu november 26-i cikkében kimutatta. Tausz Katalin pénteken azt mondta, a bizottság december 3-án kelt jelentése „jelentős mennyiségű szövegazonosságot állapított meg” és ezzel Semjén „súlyos tudományos-etikai vétséget” követett el.

„Tíz féléven keresztül az összes bizonyítványom jeles vagy kitűnő minősítésű volt. A szakmai kompetenciám és hozzáértésem nem kérdőjelezhető meg” - mondta szombaton Semjén, aki úgy vélte, 20 évvel ezelőtt teljes jóhiszeműséggel járt el, ezért visszautasítta a vádakat. A határon túli magyarokért is felelős miniszterelnök-helyettes szerint "karaktergyilkosságra készülnek" ellene, miután "nem találtak rajta fogást". Semjén szerint a vitatott szövegeket az oktatóknak ismerniük kellett, "ha bármilyen tudományetikai probléma lett volna, miért nem akkor jelezték" - mondta a kormánypárti politikus. Azt mondta, elviseli a támadásokat, mert politikai küldetése van, évi 150 ezer új magyar állampolgárt kell segítenie.

A helyszínen lévő tudosítónk szerint több újságíró feltette neki a kérdést, hogy tervezi-e lemondását, de a miniszterelnök-helyettes egyetlen kérdésre sem válaszolt, bejelentése után azonnal elhagyta a termet.

Visszautasította az "etikai támadást"

Tausz pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, sem az 1992-es, sem a jelenleg hatályos jogszabályok nem teszik világossá, mi a teendő akkor, ha utólag derül ki, hogy „az oklevél kiadásának feltételei nem álltak fenn”, ezért az ELTE nem tervez semmilyen lépést, így Semjén diplomáját sem kívánják visszavonni. A dékán szerint, ha most történne ilyen, akkor a diplomázni akaró hallgató biztosan egyest kapna, és az ügy az egyetem etikai bizottsága elé kerülne.

Pénteken a külföldön tartózkodó Semjén Zsolt nevében a Miniszterelnökség közleményt adott ki, mely szerint a miniszterelnök-helyettes tudomásul veszi az ELTE bizottságának hivatalos állásfoglalását, melynek alapján semmilyen intézkedés nem indul a szakdolgozata ügyében. Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője az MTI kérdésére még azt közölte, az ELTE sajtótájékoztatóján "véleményként elhangzott etikai támadást" a miniszterelnök-helyettes határozottan visszautasítja. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az Indexnek pedig azt mondta, az egyetem megállapításainak párton belül nem lesz különösebb visszhangja, az ügy szerinte „morális kérdést sem vet fel”.

Tausz nyilatkozatából viszont az derült ki, hogy a szakmai-etikai vétség megállapítása nem a dékán véleménye, hanem a bizottság, illetve a jogszabályokat áttekintő egyetemi kar hivatalos álláspontja. A pénteken kiosztott egyetemi közlemény szerint az ELTE Társadalomtudományi Kara azért is folytatta le a vizsgálatot, mert „kiemelt fontosságot tulajdonít a tudományos élet tisztaságának, a tudományos-etikai normák betartásának”.

Javított dolgozat

A hvg.hu két hete számolt be arról, hogy a miniszterelnök-helyettesnek a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián 1991-ben megvédett teológiai disszertációja közel 40 százalékban magyar, német és angol nyelvű források megfelelő forrásmegjelölés nélküli átvételén alapszik. Egy nappal később pedig arról írtunk, hogy Semjén az ELTE-n 1992-ben megvédett szociológiai szakdolgozata jelentős átfedést mutat az egy évvel korábbi teológiai értekezésével, továbbá olyan részeket is tartalmaz, amelyek megfelelő forrásmegjelölés nélküli szövegátvételek más, magyar és idegen nyelvű forrásokból.

November 26-án a hvg.hu arról írt, hogy az ügy kirobbanását követően a kormány honlapján nyilvánosságra hozott szociológia szakdolgozaton a „második javított kiadás” felirat szerepel, ami arra utal, hogy a Pázmány Péter Egyetem könyvtárában található – vélhetően első – változatot még a diploma megvédése előtt Semjén kijavíthatta, kiegészíthette. A második kiadás közel 22 oldallal hosszabb, ráadásul 14-15 oldalnyi szöveg azonos Molnár Attila Károly egy 1992-es és egy 1993-as tanulmányának szövegével. A vizsgálattól az első cikkek megjelenése után még elzárkózó ELTE ekkor állította fel a háromtagú bizottságot, amely kizárólag azt vizsgálta, milyen szövegazonosság van Semjén és Molnár írásai között. (A Pázmány Péter Katolikus Egyetem többször is jelezte az elmúlt hetekben, az ügyet a maga részéről nem kívánja vizsgálni, lezártnak tekinti.)

Semjén Zsolt először november 19-én a Blikknek reagálva azt mondta, „teljes képtelenség, maga a feltételezés is meghökkentő”, hogy plagizált volna. A hvg.hu-nak nyilatkozva pedig több párttársa is megvédte Semjént azt állítva, hogy „a kereszténység ellen indult támadás". Pálffy István KDNP-s politikus még a parlamentben is felszólalt és „fekete PR-nak” minősítette a hvg.hu-ban megjelent cikkeket. A miniszterelnöki sajtóiroda „rágalomhadjáratot” emlegetett, illetve azt állította „a baloldali média ezen része emberileg és tudományos értelemben véve is Semjén Zsolt becsületébe gázolt”.

A szöveget a hvg.hu cikke alapján szerkesztettük

A képet a varanusz.blog.hu készítette

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr314954953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása