CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ami a Csepeli Hírmondóból kimaradt, mi közzétesszük-23. szám

2012. december 10. 00:05 - csú

Kisbíró-kicsi_2.png Rovatunk – a csepeliek teljes körű tájékoztatása érdekében –, lapszámról-lapszámra, sorra veszi azokat a híreket, eseményeket, amelyek a XXI. Kerületi Önkormányzat Csepeli Hírmondó c. lapjába nem fértek bele. Annak eldöntése, hogy miért nem fért bele a lap 24 oldalába egy-egy hír, esemény vagy ellenzéki vélemény, rendezvény, nem elsősorban szerkesztőségünk feladata. Döntsön az olvasó: miért maradtak ki az alábbiak a Csepeli Hírmondó, december 6-án megjelent 23. számából:

1) A cikk címe: Szinte minden utcában elkészült a csatorna

Az írás a Királyerdei Művelődési Házban tartott lakossági fórumról tájékoztat. A szerkesztőségi cikk számtalan kérdést vet fel, amelyekre a szerkesztőség egy tagja rákérdezhetett volna. Nem tette. Mi megtesszük. Például:

> „A felbontott utak végleges helyreállítását akkor végzik el, ha a Fővárosi Csatornázási Művek műszakilag ellenőrizte a csatornákat, és mindent rendben talált”. Mikorra kell a szerződés szerint az ellenőrzést befejezni és mindent rendben találni?

> „a kimaradó ingatlanok bekötésére is módot kell találni. Ez összesen mintegy 200 családot érint pozitívan,…a várhatóan jövő júliusra befejeződő pluszmunkák során újabb 2,7 kilométernyi csatornavezetéket fognak lefektetni”. Mennyibe fog ez kerülni, s miből fizeti ezt az önkormányzat? Ugyanolyan feltételekkel fogják ezt a 2,7 kilométert is megépíteni?

> „mintegy 90 család…kimaradt a csatornázásból, de a polgármester ígéretet tett rá, hogy a következő projekt keretében náluk is pótolják majd ezt a hiányosságot”. Mikor, miből és milyen feltételekkel?

> A polgármester úr,  az egyik testületi ülésen, a vita hevében azt mondta, hogy „másutt is lesz csapadékvíz elvezetési fejlesztés”, nem csak a Sáska utcában, ahol ő lakik. Mikorra várható az ígéret megvalósítása?

Végül egy megjegyzés a polgármester egyik sokadszor elhangzott mondatához: „Az érintetteknek nem kellett közműfejlesztési hozzájárulást fizetniük, miközben más településeken átlagosan 150 ezer forintot kértek el háztartásonként”. Polgármester úr ezt már sokadszor elmondta, utána mindig leírtuk az ezzel kapcsolatos tényeket. Lassan olyan már, mint az a pipiskedő szarka, aki állandóan idegen pávatollakkal ékeskedve járja pávatáncát, s akit már saját társai is csak madárijesztőnek tartanak. Az ő dolga, mi csak csendben megismételjük: a beruházást már 2010 előtt jóváhagyták. Akkor is ismert volt, hogy a csatornázás eu-s, kormányzati és fővárosi támogatással valósul meg, ezért az érintetteknek nem kell közműfejlesztési hozzájárulást fizetni. Sőt, hasonló esetben a Főváros más kerületeiben is csak a házi rákötést fizetik a lakók, amihez – Csepelhez hasonlóan –, több kerületben is hozzájárulnak.

2) A cikk címe: Egymilliárd a tét: konzultáció a fejlesztésekről

Cs. A., a cikk szerzője, a november 29-i képviselő-ülésről próbálja az érdeklődő csepelieket tájékoztatni. Próbálja, mert az utolsó pillanatban 44 előterjesztésre duzzadt napirendről valóban lehetetlen a teljes körű beszámoló. Így kimaradt például a Nevelési Tanácsadó január 1-től való állami átvételéből adódó intézkedések, a Fasang Árpád Zeneiskola Csete Balázs u. 15. sz. alá történő áthelyezésével kapcsolatos döntések, vagy az iskolák államosításával összefüggő helyi előkészítő lépések bemutatása. Többek között hiányzik még a szövegből a költségvetéssel foglalkozó három előterjesztés: az I-III. negyedévről, a rendelet módosításáról és a 2013. évi költségvetési koncepcióról szóló tájékoztatás. Pedig ezek a témák sok ezer csepelit érintenek. Valamint arról sincs egy szó sem, hogy a kerületi intézmények, a Polgármesteri Hivatal közalkalmazottai, köztisztviselői, ügykezelői, munkavállalói – megérdemelten –, év végi jutalomban részesülnek.

A Csepeli Uszodával viszont hosszabban foglalkozik az újságíró. A téma a csepel.hu-n, a testületi ülésről szóló tájékoztatóban már megjelent. Szerkesztőségünk is többször foglal-kozott az üggyel, ezért csak néhány írásra hívjuk fel olvasóink figyelmét: december 3.: Metamorfózis a légbefúvásig; november 30.: Uszoda-cirkusz Csepelen; november 29.: Növekvő zűr és zavar Csepel fideszes vezetői között; október 2.: Káosz a köbön az uszoda körül.

A testületi ülésről szóló tájékoztatóban olvashatjuk továbbá, hogy döntött a testület, elfogadja két vállalkozó cég felajánlását közutak és közterületek felújítására, korszerűsítésére. „A csepeli csatornázásban részt vevő vállalkozók adományként ajánlottak fel húszmillió forintot…”. Az „eljárás újdonságnak számit, amellyel az önkormányzat azt kívánta hangsúlyozni, hogy a csatornázást nem kísérte korrupció, ezért van lehetőség plusz feladatok elvégzésére”. Bravó. A hatalmas összegű gesztust megismerve, azért van néhány kérdésünk. Miért kívánta hangsúlyozni az önkormányzat, hogy a csatornázást nem kísérte korrupció? Talán valaki megvádolta őket? Mit kívánt hangsúlyozni a javaslattal a két vállalkozó cég? Azt, hogy a közbeszerzési eljárásban ők nem követtek el korrupciót? A beruházás melyik fázisában takarították meg ezt a húszmillió forintot? Ők fogják elvégezni a plusz feladatokat? Netán húsz millióért?

Mindenesetre, reméljük, az érdeklődő Kedves Olvasónak válasszal, válaszokkal is szolgálhatunk. Addig is figyelmükbe ajánlunk egy újsághírt. Az MTI adta közzé, 2012. október 8-án, a következő tartalommal: „MSZP-s feljelentés a csepeli szennyvízcsatorna ügyben. A szocialisták szerint az általuk feltételezett közbeszerzési visszásságok 2-3 milliárd forintos kárt okozhattak”.

A testületi ülésen tárgyalásra került a kerületi közoktatási és antiszegregációs cselekvési terv végrehajtása is – írja a hírlapíró. Ennek kapcsán Karsai Mátyás, a Csepeli Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke állítólag azt mondta, hogy „a korábbi szocialista városvezetés idején a cigányok semmiféle támogatást nem kaptak ezen a téren”. Nem vagyunk a téma ismerői, ezért mi utánanéztünk. A csepel.hu-n, a 2010. évi költségvetés első félévi teljesítéséről szóló beszámolóban olvastuk, hogy a korábbi, szocialista vezetés 2010-re, a roma integrációs program és a Csepptanoda működésére 13,5 millió forintot hagyott jóvá.

3) A cikk címe: „A választók többsége kitart a kormány mellett”

A cikk ürügyén, olvasóink figyelmébe ajánljuk vox írását, amelyet november 22-én jelen-tettünk meg, „Szigorúan titkos Fidesz-nagygyűlés volt Csepelen” címmel. A polgármester úr által elmondottakhoz azonban van még egy megjegyzésünk. A kerület első embere párthívei körében mondta, hogy most már legfeljebb „a múlt erőivel kell szembeszállni”. Miközben – ezt meg mi mondjuk –, hazánkban és Csepelen is, Németh Szilárd vezetésével  –, gőzerővel folyik a II. világháború előtti, hazánkat katasztrófába sodró horthista, nyilas rezsim tisztára mosása, meghamisítása. Lehet, hogy ennek véghezviteléhez kért most, az írás tanúsága szerint, „nyolc évet”?

4) A cikk címe: I. Szent Erzsébet Jótékonysági Bál

A zártkörű jótékonysági bál meghívója eljutott a képviselőkhöz is. Egyikük, Szenteczky János, kifizetve a meghívó 10.000 forintos árát, nyílt levéllel fordult a polgármesterhez, amelyet november 5-én mi is megjelentettünk. Idézünk leveléből: „a bálon nem áll módom-ban részt venni,”…mert Csepel két országgyűlési képviselője a parlamentben „támogatta a fideszes kormány mindazon intézkedéseit, amelyek éppen a csepeli hátrányos helyzetű családokat és a fogyatékkal élőket sodorták mind nehezebb és egyre embertelenebb körülmények közé”.

5) Kimaradt témák, események:

November 20:

A Fővárosi Önkormányzat indoklás nélkül elbocsátotta a Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatóját, a Csepelen is ismert és megbecsült szakembert, Kulinyi Mártont.

Az MTI híre szerint a Csepeli Szabadkikötő erősíti együttműködését a pozsonyi és bécsi kikötőkkel.

November 23:

Radics Béla emlékkoncert volt a Radnóti Miklós Művelődési Házban.

November 24:

Csepeli gyerekeknek szervezett adománygyűjtést a TESCO Áruházban a Csepeli Gyermek-barátok Mozgalma.

November 25:

Idegenben győzött a férfi röplabda NB I-ben a Csepel. Eredmény: MAFC-BME MAPEI – Gergi Háló Csepel: 2-3

November 30:

Csepeli véradókat köszöntöttek a Véradók Napja alkalmából a Polgármesteri Hivatalban.

December 1:

Megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az alakuló ülésen a csatlakozási okiratot aláírta Varga Norman is, a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület képviseletében.

December 2:

A Csepel négy szettes győzelmet aratott az ifjúsági válogatott felett, a férfi röplabda NB I-ben.

December 4:

Megemlékezést tartott az önkormányzat vezetése a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett, Csepel kiürítését megakadályozó, 1944. december 4-5-i, több ezres tüntetés emlékét meg-örökítő táblánál.

Jól szerepelt Kecskeméten az első országos Fit-Kid versenyen, a csepeli Profi Team Életmód Egyesület Herkules csapata.

Megváltozott munkaképességűeknek tartottak állásbörzét Csepelen, a Rákóczi Kert Civil és Közösségi Házban.

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr614956810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása