CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Orbán minisztere hazudott a diákoknak: lesz tandíj!

2012. december 21. 00:05 - csú

Kossuthos csepeli diákok_1.PNG"Fel vagyunk háborodva. A kormány valójában bevezette a tandíjat." Így kezdődik a Hallgatói Hálózat reagálása az emberi erőforrás tárca csütörtöki bejelentésére, amely szerint 16 szakon nem fogja támogatni az állam a hallgatók képzését. A HaHa szerint Balog Zoltán hazudott, amikor azt ígérte, hogy mindenki megkezdheti állami ösztöndíjas tanulmányait, aki megfelel "a minőségi kritériumoknak", és vállalja a röghöz kötő hallgatói szerződés aláírását" -  Ez olvasható a Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán.

A szervezet - közösen az ELTE BTK Hallgatói Fórumával - arra a közleményre reagált, amit az Emberi Erőforrás Minisztérium adott ki csütörtökön, és amelyben az szerepel, hogy a magyar állam 16 szakon nem vállalja át a hallgatóktól a képzés költségeit.

A HaHa álláspontja szerint a jogi, gazdasági és társadalomtudományi szakok diszkriminációja kirekesztő, cinikus és számító társadalompolitikát sejtet. "Ahhoz vezet, hogy a tandíjassá tett szakok csak a társadalom felső rétegének lesznek elérhetők, ez súlyosan korlátozza a társadalmi mobilitást, holott éppen ezek a szakok rendelkeznek erős társadalomszervező potenciállal. Az egyes szakok megbélyegzését és az ezen szakokat választók diszkriminálását igazságtalannak tartjuk. A kormánynak a diákság megosztására irányuló szándékát elítéljük".

A Hallgatói Hálózat és az ELTE BTK Hallgatói Fóruma a közösségi oldalon élesen bírálta, hogy két hónappal a felvételi jelentkezési határidő előtt több ezer végzős középiskolás álma hiúsul meg azáltal, hogy elesnek attól a lehetőségtől, hogy az általuk választott szakon tanuljanak államilag finanszírozott képzésben. "A keretszámokkal és a ponthatárokkal kapcsolatos kormányzati álláspont naponta változik. Ezzel továbbra is teljes bizonytalanságban tartják a felvételizőket. Kiszámítható és igazságos oktatáspolitikát követelünk. A kormánnyal ellentétben a mi álláspontunk változatlan: továbbra sem engedünk a hallgatók hat pontjából, melyet az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum is támogat. A tiltakozást addig folytatjuk, amíg követeléseink nem teljesülnek!" - zárul a két hallgatói szervezet reagálása.

Balog Zoltán bejelentésére reagálva Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, volt oktatási és művelődési miniszter közölte: szó sincs arról, hogy az eddigi 10 500 férőhelyet emelték volna 45 ezerrel, és így jött volna ki az 55 ezres szám.

Kifejtette: a kormány korábban 10 500-ban határozta meg a teljesen finanszírozott hallgatói férőhelyek számát, ugyanakkor megszabott 39 ezer részösztöndíjas férőhelyet. Két részösztöndíjas hely tesz ki egy teljes egészében finanszírozott férőhelyet, tehát a részösztöndíjas hely pénzéből "minden új döntés nélkül" 19 500 teljes finanszírozású helyet hoztak létre. Továbbá ez a rendszer magában foglalja a mesterképzés férőhelyeit, ami 14 700 helyet jelent, és erről semmilyen cáfolat nem hangzott el. Ennek a három tételnek az összege 44 700, tehát valójában 10 300 új férőhelyet tettek hozzá - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint "egyszerűen megkeverték a kártyákat". (nol.hu - mszp.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr624975323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása