CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Táblás karácsonyfa a Szájbarágóért

2012. december 26. 08:04 - csú

Hallgatói karácsonyfa.PNGMutasd meg mit és hogyan ajándékozol, s megmondom, ki vagy. A kormány megmutatta, sőt bemutatta a diákoknak, akik Szájbarágót kaptak az ország mai vezetőitől karácsonyra. Szájbarágó, pontosabban „FELVÉTELI-SZÁJBARÁGÓ”, ez a címe, annak a kiadványnak, amit az egyetemi, főiskolai felvételi előtt álló középiskolásoknak tett közzé a kormány a saját internetes weblapján, miután advent időszakában óriási felháborodást okozott, diáktüntetések sorozatát váltotta ki a felvételi keretszámokkal és a tandíjjal folytatott minisztériumi játszadozás. A Szájbarágó kérdés felelek formában igyekszik elmagyarázni, hogy miért van tandíj, ha nincs, és miért van keretszám, ha eltörölték. Ezzel az erővel ajándékozhattak volna a diákoknak fából vaskarikát is, de láttuk, tudjuk, takarékos a kormány. Bezzeg a diákok! Ők nem takarékoskodtak, amikor kifejezték hálájukat a figyelmességért. A Hallgatói Hálózta gúnyos röpiratban figurázta ki az orbáni oktatási elképzeléseket karácsony alkalmából. Egyúttal karácsonyi ajándékként a kormánynak a Parlament elé karácsonyfát állítottak, melyen annak a 16 szaknak a neve lóg, ahol be akarják vezetni a tandíjat.

„Orbán Viktor az oktatás teljes átalakítását tartja a legnagyobb kormányzati tettnek az elmúlt két évben. Csak gratulálni tudunk a túlközpontosított, tanszabadságában korlátozott, alulfinanszírozott, Fidesz-hátszelű iskolaigazgatókkal jócskán megszórt, számtalan értelmetlen intézkedéssel ellehetetlenített új közoktatási rendszerhez, és a naponta változó kormányzati szándék által bizonytalanságban tartott, az autonómiájában egyre veszélyeztetettebb, a forráskivonások miatt a működőképesség határán álló, nemkeretszámokkal szakonként diszkriminált új felsőoktatási rendszerhez. Miniszterelnök úr, üdvözöljük a valóságban” – írja a Hallgatói Hálózat pamfletje.

"Ellentétben azzal, amit a miniszterelnök gondol, a diákmozgalomban részt vevők nem politikai karriert akarnak kovácsolni abból, amit most tesznek. A diákok nem egyéni ambícióikat követik számítóan. Csupán a kötelességüket teljesítik. Meg kell védeniük az oktatásukat, meg kell védeniük a jövőjüket.

A diákmegmozdulások által kikényszerített, kezdeti hirtelen és kapkodó intézkedéseket, az érintettek bevonása nélkül meghozott döntéseket továbbra is az oktatási kormányzat alkalmatlanságaként értékeljük. A korábbi ál-egyeztetések utáni, most alakuló tárgyalássorozatot üdvözöljük, ugyanakkor határozott követelésünk, hogy biztosítsák a tárgyalások nyilvánosságát, hogy a közvélemény és az érintettek első kézből értesülhessenek a fejleményekről. A most felvételire készülők érdekében a hallgatók 6 pontjának teljesítését tekintjük annak az alapnak, melyre a további, átgondolt, egyeztetett reformok épülhetnek.

Balog Zoltán szombati nyilatkozata világossá tette, hogy épp annyi szak fog indulni, amennyire az egyetemeknek pénze lesz. A már bejelentett egyetemi többletforrások nem fordíthatóak a képzések finanszírozására, és az elvonások következtében továbbra sem látszik, honnan lesz ezekre az egyetemi helyekre pénz. Önmagában semmit nem jelent a kormányzati garanciavállalás, ha az egyetemek képtelenek lesznek finanszírozni a képzéseket.

 Karácsonyi ajándékként a Hallgatói Hálózat egy karácsonyfát állított a Kossuth téren a kormánynak, melyen annak a 16 szaknak a neve lóg, ahol be akarják vezetni a tandíjat. Emlékeztessen minket ez a fa arra, hogy a kormány szembemenve korábbi kijelentéseivel, a tanszabadságot és az esélyegyenlőséget semmibe véve rengeteg idén felvételiző középiskolás álmát törte össze. A kormány még egy Felvételi Szájbarágót is közzétett, melyben egyrészt arra hivatkozik, hogy túlképzés van ezeken a szakokon, másrészt arra, hogy ezekben a szakmákban magas jövedelemmel lehet elhelyezkedni, harmadrészt arra biztatja a leendő hallgatókat, hogy hitelt vegyenek föl. Visszautasítjuk, hogy ilyen, és ehhez hasonló, teljesen ellentmondásos, homályos érvekkel próbálják meggyőzni, és eladósodásra ösztönözni a végzősöket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr94981429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása