CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Diákok ultimátuma a kormányhoz

2013. január 08. 06:06 - csú

Hallgatói fórum-20130107.PNGAz ELTE BTK egyik előadótermében hétfőn délután rendezett hallgatói fórumon a jelenlévő résztvevők nagy többséggel megszavazták, hogy ultimátumot fogalmaznak meg a kormánynak. (Képriport ITT + ITT

A hétfői hallgatói fórumon egy diákokból álló kiküldött munkacsoport által megfogalmazott ultimátum szerint a kormány nem teljesítette a hallgatók korábbi hat pontját, az elvonások miatt egyetem csődközeli helyzetbe került, a kancellárok miatt csökkent az egyetemek autonómiája, a kormány veszélybe sodorta a felsőoktatást, az elvonások miatt szakok fognak megszűnni, tanárokat küldhetnek el, a hallgatók pedig kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

A diákok ezért ultimátumot adnak a magyar kormánynak, amelyben követelik a hat pont mielőbbi teljesítését, nyilvános tárgyalásokat minden érintett bevonásával, soron kívüli gyorssegéllyel az egyetemeknek az elvonások kompenzálására, hogy minden szakon biztosítsanak államilag finanszírozott férőhelyeket, a szociálisan rászoruló helyzetűeknek vállalják át a felvételi jelentkezés díját, valamint idén kivételesen a felvételi jelentkezéskor a sorrendváltoztatáskor lehessen új szakokat is megjelölni.

A hallgatók hat pontja

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.

Amennyiben a kormány nem teljesíti a követeléseket, akkor február 11-étől az ország minden területén az egyetemi polgárok, vagyis az oktatók, hallgatók, valamint a tenni szándékozó emberek a polgári engedetlenség eszközével fognak élni, ám ennek formájáról zárt körben döntenek majd. A diákok hatalmas ovációval elfogadták  az ultimátum szövegét.

Hangsúlyozták azonban, hogy addig sem mondanak le a további akciókról. (Szöveg: HVG.HU, Fotó: STOP.HU)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr545004283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása