CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

CSEPELI SZTK!

2013. január 25. 09:54 - csú

Gyereksebészet.jpgSúlyos tömegbaleset történt! Gyermekek sérültek meg Csepelen!
Ezeket a rémítő mondatokat lehetett hallani úton, útfélen 2011. október 11-én. Történt ugyanis, hogy egy 35-ös busz hírtelen fékezése következtében 12 gyermek és két felnőtt megsérült. Az esti televíziós műsorokban már látható volt a csepeli Szakorvosi Rendelőintézet folyosója a sérültekkel és hozzátartozókkal, valamint fehér köpenyben a falnak támaszkodó, aggódó mostani polgármesterrel és helyettese(i)vel.
Aki emlékszik erre a hírre és a jelenetre tudja, és ország világ előtt bizonyított tényként kezeli, hogy Csepelen a gyermekek sebészeti, sürgősségi ellátását mindig is elvégezték!

A közel kétmilliárdos bekerülési összegből felújított szakorvosi rendelő a legmodernebb felszerelésekkel és a legkorszerűbb eljárásokkal állt a lakosság szolgálatára. A beruházást finanszírozó fővárosi és csepeli önkormányzati vezetők elsőszámú igénye volt, hogy a közpénzek takarékos és ésszerű felhasználása mellet, egy kiváló adottságokkal rendelkező, európai színvonalon tevékenykedő szolgáltatást nyújtsanak a csepelieknek. 

Ez a követelmény maximálisan teljesült!
A járó beteg ellátási központ, tervezésénél és tevékenységi köre szervezésénél természetesen a szakértők, számtalan körülményt szem előtt tartottak. Orvos szakmai szempontból elsősorban azt, hogy a rendelő, fővárosi környezetben üzemel. Olyan helyzetben, ahol jól elérhető közelségben speciális járó- és fekvő beteg ellátási centrumok működnek. Ezért az ellátási rendszerét úgy készítették elő, hogy elsősorban olyan orvosi osztályokat helyezzenek az épületbe, amelyik, nagy tömegben és speciálisan az itt élőkre jellemzően (a nagyipari munkából adódóan) jelentenek igényt (pl. rheumatológia) a lakosság körében és ahol az ellátás kényelmi, szakmai és gazdasági racionalitást egyaránt kielégít. Különösen kiemelt szempont volt a diagnosztikai részleg (műszaki és személyi) megerősítése. A következő prioritás a népbetegségnek számító (kardiológiai és diabetológiai) szakrendelések fejlesztése. Nem tett le a terv a Csepelen tradicionálisan kiemelt nagy ellátási rendszerek (sebészet, belgyógyászat, fogászat, onkológia stb.) megtartásáról és fejlesztéséről sem. Ezzel egy olyan betegellátó központ került átadásra, amelyik a lakossági igényeket, a fővárosi környezetet, és az orvos szakmai racionalitást, a közpénzek hatékony felhasználásának kereteibe illesztette. Természetesen kompromisszumok megkötésére itt is szükség volt. Az igények egy részét érdemes volt alaposan megvizsgálni. Azokat az ellátási elvárásokat, amelyeket más helyen speciális felkészültséggel és felszereltséggel, hatékonyabban és jobban, valamint a betegek számára kényelmesebben és biztonságosabban el lehet végezni, érdemes volt elhagyni. Ilyen volt a gyermek traumatológia, (de ide sorolható a gyermek ügyelet is) amit a Heim Pál Gyermekkorház látott el Csepelen nagy szakmai hozzáértéssel és magas színvonalon.

A sürgősségi (havária eseti) ellátást - mint azt, a bevezető mondatok is tényszerűen bizonyítják- az intézet osztályai és orvosai, ápolói szakszerűen elvégezték. A beteg további gyógyítását - amennyiben ez indokolt volt- a fővárosi kórházak és klinikák végezték a továbbiakban.
Az intézet építészetileg (és ehhez kapcsolódva, gépészetileg is) a korszerű minőségi, kényelmi és esztétikai igényeknek felelt meg. Fűtését és hűtését is úgy tervezte Töreki Dezső építész, hogy az az igényeket kielégítse. A terv, az orvosi ellátást, a jogszabályi előírást a műszaki berendezéseket egyaránt tartalmazta. Ezzel párhuzamosan pedig, a közpénzek rendelkezésre álló forrását is takarékosan kezelte. Ezért került klimatizálás a napsütötte, és árnyékolás a másik oldalra és a folyosókra. A beépített kazánok, (hozzáértő kezelés esetén) a korszerű hő ellátást tudják szolgáltatni.
Ezt a korszerű és a csepelieknek épült rendelőt folyamatosan rombolják a mostani vezetők. Mivel anyagi forrásait folyamatosan szűkítik, ezzel ellátást, osztályokat és embereket tesznek tönkre. A szakmaiságot ezen a különlegesen érzékeny helyen is felváltotta a (párt) hűség jutalmazása. Félelmet, bizonytalanságot és idegességet plántáltak a dolgozókba, akik természetesen ezt nem tudják elrejteni, a betegek elöl sem. Nagy tudású orvosokat, tapasztalt szakszemélyzetet utálnak ki, sértenek meg. A karbantartásra, színvonal megtartásra szükséges összegeket nem adják át. A korszerűsítéshez, fejlesztéshez, komfortosság javításhoz forrásokat nem teremtenek, helyette, átkeresztelésre, emlékmű-állításra, ezek őrzésére, beléptetési rendszerre, saját használatú gépkocsikra, állampolgársági esküre meg disznótorra stb, stb. fordítanak irdatlan összegeket.

A korszerű orvosi rendelőt, májusban átadják az államnak.
Ez pedig azt jelenti, hogy további visszafejlesztések várhatók.
Nem mondvacsinált klimatizálási és fűtési problémák lesznek itt a közeljövőben, hanem ellátási hiányosságok keletkeznek, dolgozói és betegjogok sérülnek. A csepeli emberek a megszokott körülményeket kénytelenek lesznek elhagyni. Az a helyzet is előállhat, hogy hozzá kell majd szokni a bezárt rendelő ajtókhoz, a kimaradt ügyelethez, az éves, vagy azt meghaladó várakozáshoz. Ezt készíti elő az igaztalan sajtókampány, ami a közelmúltban elkezdődött és az elődök alkotását kívánja semmissé tenni, valamint a mostaniak tehetségtelenségét és pazarló önzését kívánja szalonképessé pingálni.
Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjam: egyik sem fog sikerülni! 

HORVÁTH GYULA

Forrás: HGYULA.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr245042629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása