CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Súlyos elvonási tünetek átverésekkel a csepeli egészségügyben

2013. február 12. 04:44 - csú

VOX-1_1.PNG

Már csak egy gondom van.

Elolvastam a polgármester úr előterjesztését.

Kár volt.

Néhány megjegyzés ugyanis mindenképp kikívánkozik belőlem:

A múlt héten reggelente tele volt a Görgey Artúr tér („leánykori” nevén Áruház tér) SZTK előtti része, az MSZP, a Demokratikus Koalíció aktivistáival és a Magyar Szolidaritás Mozgalom helyi tagjaival is találkoztam. Szórólapokat, újságot osztogattak, beszélgettek az emberekkel, aláírásokat gyűjtöttek. Egyikük szerint azért indították az akciót, mert a csepeli Fidesz vezetés legalább két hónap óta elhallgatja az SZTK jövőjével kapcsolatos terveit, s még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy csendben szeretné átjátszani az államnak. Ezért kezdeményezték a február 4-i rendkívüli képviselő-testületi ülést, amelyre javaslatot készítettek. Lényege: maradjon az SZTK a csepelieké. A testületi ülésről azonban hiányozott 11 fő fideszes: Ábel Attila alpolgármester, továbbá Balogh Ernő tanácsnok, Bercsik Károly, Czibulyáné Szonday Szilvia, Gárday Balázs tanácsnok, Kováts Dániel tanácsnok, Makray Barbara, Noé László tanácsnok, Reznicsek Zoltán tanácsnok, Szuhaí Erika tanácsnok, Zupkó János tanácsnok. A felsoroltak „munkahelyi elfoglaltsága” vagy  „betegsége” miatt sikertelen lett az MSZP-sek kezdeményezése. A kezdeményezők az utcára mentek. Egy hét alatt, állítólag, több mint 3000 ezer szórólapot osztottak ki a csepeliek között.

Magam többször is foglalkoztam a témával, már az ellenzéki összefogás előtt. Figyelemmel kísértem – a csepel.hu-n, illetve ismerőseim, barátaim beszámolóiból –, az eseményeket is. Sok csepeli véleménye szerint a fideszesek nem mehettek el a február 4-i testületi ülésre. Ki lett adva. Parancsba. Csak nem képzelik az emeszpések, hogy kezdeményezésükkel elvehetik tőlük a döntés jogát?! Akkor lesz határozat az SZTK jövőjéről, amikor a fülkeforradalmi többség, a hatalom akarja. A hatalom, alias Németh Szilárd meg úgy döntött, hogy február 11-én, 7.30-kor ér rá. Az MSZP kezdeményezésre létrejött, de elmaradt képviselő-testületi ülésen általa bejelentett február 12. is foglalt lett neki.  Február 11-én, kora reggel, van egy fél órája. Teljesen véletlenül. Tízre már be kell érnie a parlamentbe. Gyorsan készíttetett egy anyagot, 8.-án kiküldték. Pontosabban megjelentették az önkormányzat honlapján. Az érdeklődő csepeliek akkor dolgoznak, így nem tudnak elmenni, a fideszesek főnöki parancsra is meggyógyulnak, és a korai időpontban is ráérnek majd, a többi meg nem számít. Majd ők eldöntik. Eldöntötték. A csepelieké maradt az SZTK. Happy end. 

Már csak egy gondom van. Elolvastam a polgármester úr előterjesztését. Kár volt. Néhány megjegyzés ugyanis mindenképp kikívánkozik belőlem:

1) A hozzáértő szakemberek szerint, szakmailag teljesen elfogadhatatlan, az alapellátás és a járóbeteg-szakellátás elválasztása, azaz az előbbi, az alapellátási körbe tartozó háziorvosi rendelők kiszervezése a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézetből és a szociális feladatok közé való átsorolása. Számomra azonban ez azt is mutatja, hogy mégis csak gondolkodtak az SZTK államosításáról, ezért előre kiszervezték a háziorvosi rendelőket, amelyeket mindenképpen meg akartak tartani.

2) Utána néztem a számoknak. A csepel.hu-n elérhető dokumentumok szerint 2009-ben a teljes önkormányzati támogatás összege 450.046 eFt volt, míg 2012-ben – Németh úr jelenlegi előterjesztése szerint –, már csak 140.379 eFt. Ami azt jelenti, hogy a fideszes vezetés, rövid idő alatt, több mint 309 millió forinttal csökkentette az SZTK önkormányzati támogatását. Létszámcsökkentést hajtottak végre, ami súlyos szellemi értékvesztést is jelenthet, illetve „meghúzták” a dologi kiadásokat, ami viszont a működést veszélyeztetheti. Ha korábban valóban komolyan gondolták volna az SZTK megtartását, akkor nem lépik meg ezeket, a drasztikus támogatás-csökkentéseket.

3) Most azonban vége a hezitálásnak, az elhallgatásoknak. Az MSZP kezdeményezését követően, egy kicsit gusztustalanul, de jól döntöttek. Az SZTK-t az önkormányzatnak kell továbbra is fenntartani. Ez azt is jelenti, hogy vissza kell adni – a csepeli emberek érdekében –, az SZTK működtetéséből, fejlesztéséből két év alatt kivont százmilliókat az intézménynek. Fejlesztése mindannyiunk érdeke.

4) Végül, egy nem egészen idetartozó megjegyzés. Be kellene fejezni azokat a politikai ellenfelet lejáratni szándékozó hangzatos kijelentéseket, hogy „a Fidesz vezette önkormányzat két milliárddal olcsóbban működik”. Az egészségügyből kivont több száz milliárd forint is része a kiadások csökkenésének, amit az érintettek /orvosok, asszisztensek, betegek, a csepeliek/ egyáltalán nem díjaznak. És ha egyszer már bemutatnák – korrekten –, például a szociális terület valódi helyzetét, lehet, hogy még inkább nem fogadnák el a kétmilliárdos csökkentésről, takarékosabb gazdálkodásról, hátrafelé mutogatásról szóló hazugságokat.

Uraim! Nem teljesítették választási ígéretüket. Nem lesz Csepeli Kórház! Az SZTK-t meg nem engedik lezülleszteni a csepeliek.

V O X

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr405075366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása