CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Ne írd alá, János! Tüntetés a Fidesz jogtipró alaptörvénye ellen

2013. március 12. 02:02 - csú

Dísz tér.jpgTöbb ezren tüntettek a Dísz téren az alaptörvény módosítása ellen. Zúgott a "Ne írd alá, János!" A tömeg végül elindult a Parlamenthez.

Este nyolckor civil tüntetés kezdődött a Várban, a Sándor-palota előtti Dísz téren az alaptörvény negyedik módosítása ellen. Lapunk információi szerint a helyszínen minden egyes embert megkérdeztek a rendőrök, hogy hová megy. Ha valaki gyanús volt, vagy a rendőrök szerint "rossz külsejű", átkutatták. 

A demonstráció kezdetekor már 1-2 ezren lehettek. A leggyakoribb rigmus a "Ne írd alá, János!" volt, amellyel a köztársasági elnöknek üzentek a demonstrálók, illetve a "Diktátor, diktátor!", amellyel Orbán Viktornak. Felolvasták a Orbán Viktor 1988-as beszédét, majd megállapították, hogy az abban elmondottakat Orbán elárulta.

Molnár Péter, a Fidesz egykori alapítója, egykori társához szólt, Janónak szólítva Áder Jánost. Mint mondta, az egész ország figyelni fogja a kezét, amikor aláírja az alaptrövény módosítását. "Janó, ne írd alá, mentsd meg a becsületedet!" - szólította fel az elnököt. Molnár szerint a Fidesz elveszett, és azt a mai tiltakozó egyetemisták és középiskolások találták meg. Emlékeztetett: a Fidesz tagjai a rendszerváltozáskor még "hittek abban, hogy a politikát csak úgy érdemes csinálni, ha a hatalom nem öncélú eszköz, hanem a közösség szabadsága és jóléte érdekében használandó".

Felszólalt többek között Ferge Zsuzsa, szociológus, aki úgy fogalmazott, 82 évesen átélt már két diktatúrát, a második hazugságának a leleplezésén dolgozott kutatóként. Most úgy érzi, egy harmadik diktatúra épül ki. Ő kutatóként, tanárként továbbra is be fogja mutatni a diktatúra hazugságait. Mendrey László, Pedagogusok Demokratikus Szakszervezete tiszteletét fejezte ki a diákoknak, akik elkezdtek kiállni magukért és azóta is viszik az ügyet. 

A HaHa aktivistája szerint az oktatás a kulcsa egy jobb, demokratikus ország építéséhez. A Kossuth téren délelőtt tiltakozó egyik gimnazista, aki miután onnan bevitték a rendőrök, kora este jött ki a Gyorskocsi utcából, azt mondta, megmutatták, hogy a fiatalság politikailag érett, öntudatos, és demokrata.

A tömeg végül eléneklte a Himnuszt, és nem sokkal kilenc óra után véget ért a demonstráció. 

Irány a Kossuth tér

Ezután a tömeg a Hallgató Hálózat aktivistáinak vezetésével elindult a Várból, információink szerint, a Kossuth térre. A tömeg a már megszokott "Nem hagyjuk, nam hagyjuk!", és "Gyertek velünk!" mellett új elemként az "Alkotmány nem játék, nem, nem nem!" rigmussal szórakoztatta magát.

Az alagút környékén felhangzott a "Kossuth Lajos azt üzente", és többször előkerült a "Demokráciát, demokráciát!". Az alagút előtt egy boxert sétáltató férfinak kellett megnyugtatni a kutyáját, mert az megijedt a hangzavartól, tömegtől. A Duna tévé eközben A hatalom cinizmusa című magyar dokumentumfilmet vetíti.

Az alagút a "Mi vagyunk a nemzet, mi vagyunk a nép!"-rigmust visszhangozta és azt, hogy "alaptörvény-tákolmány". Itt csatlakozott a menethez azoknak a diákoknak egy része, akiket bevittek délelőtt a rendőrök nagy ölelkezés, és a "hősök vagytok!" skandálása közepette.

A Lánchíd pillérének tetejére felmászott két fiatal és egy nagy molinót feszített ki, amin az "Az alkotmány nem játék" felirat volt. Miután a tömeg ezt is hangos éljenzéssel fogadta, a fiatalok lejöttek a híd tetejéről. Az Index tudósítója szerint később a rendőrök egyiküket kiemelték a tömegből, igazoltatták és azt mondták neki, hogy garázdaság miatt indítanak eljárást ellene, de hagyták, hogy tovább menjen a többiekkel.

A hídon egyébként föltűnt négy fiatal, akik vitába keveredtek a diákokkal. Szerintük ugyanis a tüntetők nem elég radikálisak, mert csak a negyedik módosítás ellen tiltakoznak, holott az egész alaptörvényt el kellene utasítani. A Hír Tv élőben akart bejelentkezni a hídról, de ezt nem tudták elkezdeni, mert a tüntetők a kamerába azt kiabálták, hogy "objektív médiát, objektív médiát".

"Áder, ne legyél káder" - találta meg a tömeg a pesti oldalon az új ritmust.

A parlamentet körbevették a rendőrök, így várták a tüntetőket. A menetet egyébként eddig végig kísérte néhány rendőr, de nem avatkoztak be a vonulásba. A Kossuth téren "alkotmányt, demokráciát, jogállamot" követeltek a demonstrálók.

Diszkrét densz

265 képviselő igen szavazatával fél hat körül a parlament elfogadta az alaptörvény módosítását. Ekkor még körülbelül ennyien tiltakoztak ez ellen az Alkotmány utcánál. A Hir24 tudósítója szerint hat óra körül is még csak 200-250 ember lehetett kint. „Ez az a sok ember? Ezektől kell félni?” - poénkodtak vigyorogva a parlamentből távozó kormánypárti képviselők. A hagszóróból ekkor épp Michael Jackson szólt, „az egyik rendőr a parlament tövében diszkréten denszel, nagyon cuki!” – értékelte a helyzetet kollégánk.

A téren egyébként nem volt nagy a rendőri készültség, 20-30 rendőrt lehetett látni. Az Alkotmány utca Parlament felé vezető sávját mintegy száz méteren lezárták.

Az alaptörvény módosítása elleni demonstrációt az Együtt 2014, a Szolidaritás, a Párbeszéd Magyarországért és a Demokratikus Koalíció, illetve a Facebookon szerveződött Az alkotmány nem játék! elnevezésű csoport tagjai hirdették meg. A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint az alaptörvény negyedik módosítása végképp felszámolhatja a demokráciát Magyarországon. Kónya Péter szerint a módosítással a kormányzó pártok visszaélnek kétharmados többségükkel. 

A parlamenti szavazás után Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) parlamenti képviselői csoportjának vezetője azt mondta: "ma is megszavazták, amit eléjük raktak". Közlése szerint a PM politikusai az országgyűlési szavazás alatt egy transzparenst tartottak fel, amelyre azt írták: "A néptől félj, ne Viktortól, ne szavazd meg!". Hozzátette: nem hiszi, hogy az emberek azt akarják, Orbán Viktor miniszterelnök hatalmon maradjon.

Karácsony Gergely megemlítette: kevésbé bízik abban, hogy Áder János államfő nem írja alá az alaptörvény-módosítást, abban azonban bízik, hogy vannak, akik tudják: "jogaik nem azért vannak, mert az benne van az alaptörvényben, hanem azért, mert embernek születtek". Közlése szerint "legkésőbb 2014-ben" helyreállítják Magyarországon a szolidaritást, a demokráciát, és reményét fejezte ki, hogy jobb- és baloldaliak együtt építik majd az országot.

A délutáni demonstráción mások mellett megjelent Molnár Csaba és Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A tiltakozók magyar és európai uniós, valamint Szolidaritás és Demokratikus Koalíció feliratú zászlókat lengettek, illetve "El a kezekkel az alkotmánytól!" feliratú transzparens is látható volt.

A tiltakozások délelőtt kezdődtek, akkor 16 fiatal demokratát vittek el a rendőrök a Parlament elől.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr405128812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása