CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Normális országban akarunk élni!

2013. március 27. 04:44 - csú

Bajnai Gordon.jpgA Magyar Szolidaritás Mozgalom országos lakossági fórumsorozatának állomásaként március 25-én Halásztelekre látogatott Bajnai Gordon, az Együtt 2014 – PM Választási Szövetség vezetője, valamint Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke (egyben az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt társelnöke). A rendezvénynek az önkormányzati tulajdonban maradt Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtár adott otthon. A házigazda település polgármestere, Szentgyörgyi József bemutatta a 2008-ban várossi rangra emelt Halásztelket. A lakossági fórumot Fáky László, Szigethalom polgármestere vezette, akit épp’ a napokban függesztett fel a település FIDESZ-KDNP többségű képviselőtestülete, mert nem volt hajlandó a hivatal foglalkoztatottainak létszámát a felére csökkenteni.

Kónya Péter-2.jpg

A vendégek közül először Kónya Péter szólalt fel. A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke egy kirakós játékhoz hasonlította az elmúlt évek történéseit, ahol a FIDESZ egyenként fordult szembe a társadalom különböző csoportjaival (rendvédelmisek, pedagógusok, diákok, munkavállalók, rokkantak stb.), melynek végeredményeként egy társadalmi feszültségekkel terhelt, az állampolgárokat egyre inkább elnyomó rendszert hozott létre. Egyre inkább hasonlít az ország az 1990 előtti Magyarországra, aminek lebontásáért annak idején maga a FIDESZ is igen aktívan küzdött. Kónya Péter hitet tett az összefogás szükségessége mellett – amit a Szolidaritás Mozgalom már másfél éve ösztönöz –, de egyben jelezte, hogy a FIDESZ-t leváltó kormánynak tanulni a kell az elmúlt 23 éve tapasztalataiból is, vagyis egy teljesen új kormányzati stílust kell meghonosítani az országban.

Bajnai Gordon olyan ország kialakítását vázolta fel, ahol működik a társadalmi szolidaritás, a családok képesek gyarapodni, ahol mindenki be tudja fizetni a csekkeket, ahol nincs óriási méretű korrupció, ahol nem titkolják még mindig az ügynökaktákat, ahol nem fordítják szembe a hátáron túli és a magyarországi magyarokat, ahol ahonnan nem kell elköltözni fél millió embernek, vagyis ahol lehet normálisan élni. Magyarország Bajnai Gordon véleménye szerint ma nem ilyen ország, ráadásul az utóbbi 10-12 évben a politika elsősorban a lakosság megosztására törekedett, így ma egy leszakadó és rosszkedvű helyen kell élnünk. Miniszterelnök úr felhívta a hallgatóság figyelmét a kormány álságos kommunikációjára is. A FIDESZ adócsökkentésről beszélt, de közben a minimálbérek reálértéke csökkent, míg a vállalkozóknak 25 ezer forinttal többet kell fizetni egy minimálbéren foglalkoztatott munkavállaló után. Rezsicsökkentésről beszélnek, miközben a csökkentés ellenére 16 százalékkal többet kell fizetnünk, mint 2010-ben. A jelenlegi kormány ráadásul teljesen feleslegesen ellenségnek próbálja beállítani az Európai Uniót, pedig az EU óriási lehetőség a magyarok számára. Bajnai Gordon véleménye szerint 2009-2010-ben egy válságkezelő kormány már bebizonyította, hogy lehet nyugodt és józan módon is kormányozni. Az E2014 programjain 3 éve dolgozó több száz szakértő jelenleg is azon dolgozik, hogy a 2014 utáni időszakra vonatkozóan is reális és megvalósítható programokat tudjanak kínálni a választóknak. Mindezek alapján az E2014 négy fő jelszava: HAZA, HALADÁS, SZOLIDARITÁS, EURÓPA.

A fórum második felében írásban és szóban feltett kérdésekre válaszoltak a vendégek. Röviden bemutatták az E2014 által újra bevezetni szándékozott többkulcsos SZJA rendszert, hitet tettek az ellenzéki összefogás fontossága mellett, ösztönözték a jelenlévőket az aktív ellenzéki politizálásra. Kifejtették reményüket, hogy a 2014-es választások után a mostani kormánypártokkal is meg lehet majd találni az a közös nevezető, amely mellett kialakítható a nemzeti minimum, vagyis a legfontosabb kérdésekben fontosnak tartják a mindenkori ellenzék és kormánypártok közötti együttműködést.

A rendezvény profi megszervezéséért köszöntünket fejezzük ki a Magyar Szolidaritás Mozgalom Csepel-szigeti csoportjának. 

dr. Szabó Szabolcs,

a Szolidaritás csepeli koordinátora

Szolidaritas-logo_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr75174751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása