CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Csepelen kilencszázhatvanhatan voltak, hatvanan élték túl

2013. április 16. 13:08 - csú

Holokauszt.jpgKerényi András, a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-pesti körzetének elnöke kedden egy perces csendet kért Csepelen, a Nefelejcs utcai zsidó temetőben.

A csepel.hu tudósítása szerint az önkormányzat vezetői tartottak megemlékezést a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából. A csenddel arra a kilencszázhatvanhat csepeli emberre emlékeztek a részt vevők, akiket zsidó származásuk miatt a hét évtizeddel ezelőtti magyar és német náci hatalom gettóba zárt, és haláltáborba küldött. A koncentrációs táborokból hatvanan tértek vissza…

Az egy percnyi csend után Kerényi András a következőket mondta: „Ugye, milyen hosszúnak tűnik ez az egy perc?! Alig néhány másodperccel több, mint egy perc elég egy emberi élet megsemmisítésére. Pár perc alatt hunytak el szeretteink a gázkamrában, ennyi idő alatt fullad meg egy ember a víz alatt: mint például azok, akiket belelőttek a Dunába. Borzalmas hosszú idő, de néha nagyon rövid és kevés. Néhány perc. Vajon hányszor nincs időnk, hogy megálljunk, elgondolkozzunk, megemlékezzünk a halottakról vagy odaforduljunk az élőkhöz. Mennyi mindent lehet csinálni néhány perc alatt és hányszor szalasszuk el a lehetőséget. Milyen sok az-az egy perc, ha oktatásra, tájékoztatásra használnánk, ha gyermekeinknek az iskolákban, egyetemeken havonta, hetente néhány percet szánnánk arra, hogy megismerhessük a zsidó közösségek életét és sorsát”.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr895229464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása