CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

A társadalom egészségére ártalmas, károsabb mint a nikotin és a füst

2013. április 25. 03:33 - csú

 Halálfejes.jpgA trafikpályázathoz nem mellékeltek olyan feliratot, mint amelyik ma már mindegyik cigarettás doboz oldalán olvasható: "A dohányzás súlyosan károsítja az Ön és a környezetében élők egészségét!" Kellett volna...A dohányboltokért folytatott küzdelem végeredménye után tény: a korrupció gyanúja, mint a cigaretta füstje, ott leng, ott kering majd a győztes bérlők feje felett, és főként azok felett, akik a hátterükben állnak. Ha valami, hát akkor ez nagyon ártalmas a társadalom egészségére. Károsítóbb mint a kátrány és a nikotin együtt. Ezt bizonyítja a Népszabadság információja:

 Retorikai fogás volt a dohánypályázat kapcsán a megváltozott munkaképességűekre hivatkozni. A nyertesek között ott vannak például a CBA prominens vezetői, de akad köztük művész és sikeres szivarkereskedő is.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) honlapján böngészhető, kik nyerték a trafikpályázatokat. A jó forgalmú fővárosi helyeken a kiskereskedelem prominenseinek nevei köszönnek vissza, mint akik lehetőséget kaptak. A nyertesek között ott vannak a CBA hazai üzletlánc vezetőségének tagjai: a harmadik és a tizenkettedik kerületben Breier László összesen öt koncessziót kapott, de mellette Gyelán Zsolt, Viszokay Árpád, Krupp József, illetve vidéken Rubóczky József, Lekeny György is több koncessziót szerzett.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója úgy fogalmazott: nincs tudomásuk arról, hogy a franchise-rendszerükbe tartozó vállalkozóik közül pontosan hányan és mennyi koncessziós pályázatot adtak be, ugyanakkor – fogalmazott Fodor – „kézenfekvő, hogy jó pár vállalkozás képviselője benyújtotta a dohánytermék-értékesítés koncessziós jogának megszerzésére irányuló pályázatát, hiszen üzleteik nagy része eddig is foglalkozott dohánytermék értékesítésével.”

A trafikpályázat egyik igaz nyertese a Cigar Tower körüli csoportosulás – Csetényi Csaba, Csetényi Zsuzsanna, Krskó Tibor – akik összesen 12 koncessziót vittek el a a kiskereskedelmi szempontból leginkább ütősnek számító ötödik és az első kerületben. (A trafiktörvény szerint egy személy legfeljebb öt koncessziót szerezhet meg.)

Az ötödik kerületi koncessziók zömét – 14 helyből 9-et – ők kaptak meg, de emellett a várnegyedben is három koncesszióhoz jutottak. A cég nevében Acsay Antal elmondta: eredetileg 27 koncesszióra pályáztak. Az elnyert 12 koncesszióról szólva Acsay Antal úgy vélekedett, hogy ezzel a Cigar Tower meg tudja őrizni a korábbi piaci pozícióját, mivel korábban is 12 franchise-rendszerben működő üzlettel voltak a piacon.

Az egyik legtöbb koncesszóhoz a Sárkány Centert is magáénak tudó Vimpex csoporthoz köthető magánszemélyek jutottak. A cég vezetői, illetve azok rokonai összesen több mint 20 koncessziót szereztek meg főképpen a főváros külső kerületeiben. A cégnél telefonos érdeklődésünkre nem tagadták, hogy jó pár koncessziót nyertek el, ám a témában a holnapi napon ígértek felvilágosítást.

A nyertesek között van Szatmáryné Jähl Angéla, aki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának az elnöke, aki nemrégiben részt vett a Magyar Dohány Kerekasztal létrehozásában. Az ismert üzletasszony a hatodik kerületre kapott egy dohánykoncessziót. Megkeresésünkre elmondta: négy koncesszióért indult, és ebből egyetlenegy helyen nyert.

Államtitkár édesanyja is nyert

Kérdésünkre nem látta összeférhetetlennek, hogy számos érdekképviseleti pozíciója mellett a trafikpályázaton is indult. – Húsz éve látom el az érdekképviseleti feladataimat, ám emellett kezdettől fogva a kiskereskedelemben dolgoztam, így az üzleteimben korábban is árultunk dohányterméket – mondta. Az üzletasszony ugyanakkor úgy nyilatkozott: semmiféle rálátása, illetve ráhatása nem volt a pályázatok kiírására, illetve elbírálására. Még úgy sem, hogy a fia, Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, egyben a BKIK elnöke, s így fő feladatkörébe tartozik a kiskereskedelem területe. – A fiam nem vett részt a trafiktörvény kialakításában, illetve nem volt rálátása a pályázatok elbírálására – szögezte le Szatmáryné Jähl Angéla.

Hosszú utat tett meg a trafiktender a kezdeti tervektől a hétfői eredményhirdetésig: a dohány-kiskereskedelem államosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2012-ben még azzal reklámozta, hogy a multik helyett magyar kisvállalkozók – köztük tartós munkanélküliek vagy csökkent munkaképességűek – teremthetnek majd önálló egzisztenciát a dohány kiskereskedelméből. Összességében 5-10 ezer család juthat majd így megélhetéshez – fogalmazott az azóta jegybankelnökké lett Matolcsy. 

Később kiderült, hogy a megváltozott munkaképességűekre vagy a tartós munkanélküliekre való hivatkozás jobbára csak retorikai fogás volt. A december közepén kiírt trafikpályázat feltételeiből már világosan kiolvasható volt, hogy csodák nincsenek: csak annak lesz érdemes indulni a pályázaton, aki mögött valamilyen nagyobb, tőkeerős szereplő – dohány-nagykereskedő vagy kiskereskedelmi lánc – áll.

A pontok felét érte az üzleti terv

A pályázaton elnyerhető 120 pontból ugyanis összesen 60 pontot ért egy jó üzleti terv. Összehasonlításul: megváltozott munkaképességre, tartós munkanélküliségre legfeljebb 3 pontot lehetett kapni, ugyanannyit, mint arra, ha a pályázó vállalta, hogy részt vesz a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szakmai képzéseken. Azonban, hogy a terveket milyen szempontok szerint értékelik, azt eddig nem hozta nyilvánosságra a szaktárca, s a jövőben sem kívánja, mint ahogy a jelenlegi szándékok szerint a pályázati anyagok sem lesznek nyilvánosak.

Mint azt szakmai berkekben számtalanszor elmondták: önmagában a dohány, illetve az alkohol kereskedelméből – a lottó, sorsjegy, újság, üdítő és a kávé forgalmát elhanyagolhatónak mondták a piaci szereplők – igen nehezen tartja fenn magát egy trafik.

Ugyanakkor a kiírás feltételei között volt, hogy a tenderen csak betéti társaságok indulhatnak, ahol a cégvezető-vállakozó a saját magánvagyonával felel a trafikja esetleges kudarcáért. Ilyenformán jobbára csak azoknak érte meg elindulni a pályázaton, akik legalább három trafikkal el tudtak indulni, illetve biztosra tudták, hogy később sem kell szembeszél ellenében hajózniuk. 

Batka Zoltán

Forrás: Népszabadság - nol.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr435244329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása