CSEPELIEK ÚJSÁGA

Hírek, tudósítások, tények, vélemények

Utcanév-botrány, szégyen, kínokkal

2013. május 07. 05:59 - csú

Keresztapa-felirattal.pngEgyre kínosabb a Magyar Tudományos Akadémiának (MTA) az utcanév-változtatásokkal kapcsolatos akadémiai állásfoglalások miatti botrány.

Társadalomtudósok nemrég internetes petíciót intéztek Pálinkás József MTA-elnökhöz, melyben felrótták neki, hogy arra utasította az akadémiai kutatókat, szállítsanak indoklást ahhoz, hogy az önkormányzatok törvényi felhatalmazással tendenciózusan, a politika megrendelésére átírják egyes közterületeik nevét. A petíció - melynek tegnap már 425 aláírója volt - azzal zárul: "tiltakozunk az Ön által működtetett tudománypolitika ellen, és felszólítjuk, hogy ne utasítsa sem a történettudomány, sem a többi tudományág kutatóit a napi politikai megrendelések kiszolgálására."

A Fidesz által kitalált és megszavazott, a közterületek és intézmények elnevezésével összefüggő, a köznyelvben csak "kommunistátlanítási" jogszabályként emlegetett rendelkezés szerint ugyanis ha az önkormányzatok nem tudják eldönteni, hogy az adott közterület elnevezése sérti-e az előírásokat, állásfoglalásért az MTA-hoz fordulhatnak. Az akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja (BTK) által kijelölt háromfős testület feladata, hogy szakvéleményt adjon a vitás kérdésekben. Az eddigi állásfoglalások heves vitákat váltottak ki a szakmában és a közvéleményben is, mivel az alapján például Lukács György filozófusról, vagy az első magyar köztársasági elnökről, Károlyi Mihályról "nem javasolt" közterületet elnevezni. Ezzel szemben az akadémiai lista szerint a zsidógyűlölő kijelentéseiről elhíresült Prohászka Ottokár antiszemita püspök nevét viselheti közterület.

E három személy volt az, akikkel kapcsolatban lapunk megírta: értesüléseink szerint Pálinkás József felülbírálta a szakmai bizottság állásfoglalását oly módon, hogy a BTK véleményét megmásítva a végleges állásfoglalásban a "nem javasolt" kategóriába került Lukács és Károlyi, Prohászka pedig fordítva, átkerült a nem tiltott elnevezések közé. Az MTA kommunikációs főosztálya a cikkre reagálva azonban tagadta, hogy Pálinkás "belenyúlt" volna a folyamatba, mert közlésük szerint az állásfoglalásokat véglegesítő jogi főosztály mindhárom említett személy esetében "a javaslatot változatlan formában kiadmányozta". Amúgy tény, hogy Pálinkásnak - a maga által kiadott elnöki határozat alapján - joga van az utcanév-kérdésekben a BTK vagy a jogi főosztály álláspontjával ellentétes döntést hozni és az lesz a végleges állásfoglalásban.

Nehezen érthető azonban az MTA cáfolata azután, hogy a BTK három javaslattevője közül Pók Attila nemrég az index.hu-nak adott interjújában utalt arra, hogy egy végiggondolatlan, politikailag motivált törvény alapján kellett döntést hozniuk és még a szakmai bizottság javaslatát sem teljesen tükrözi az MTA sokat bírált állásfoglalása. Azt pedig, hogy az egész ügy kezelése vállalhatatlan sok akadémiai szakember számára, mi sem jelzi jobban, minthogy a háromtagú testület egyik tagja már le is mondott. Horváth Sándor történész éppen a Népszavában számolt be arról, hogy "a múlt héten, saját kérésemre Fodor Pál, a BTK főigazgatója felmentett a javaslattételi kötelezettségem alól".


Forrás: Népszava

Fotó: csepel.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepeliek.blog.hu/api/trackback/id/tr995285509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása